Novice

Toyotin pomik z elektrike na gorivne celice

Toyota Motor Corporation (TMC) se po besedah Jima Lentza, izvršnega direktorja Toyote Severna Amerika, v svoji strategiji odmika od izdelave električnih vozil z zmogljivejšimi baterijami za daljši doseg v korist razvoja vozil s pogonom na gorivne celice

V intervjuju za revijo Fortune je Lentz povedal, da vidi Toyota smiselnost električnih vozil le v omejenem naboru – za vozila s krajšim dosegom, ki na primer poskrbijo za prevoz med domom in železniško postajo ali železniško postajo in pisarno oziroma znotraj območij večjih poslovnih parkov. Za daljša potovanja obstajajo boljše alternative, kot na primer hibridi, priključni hibridi, v prihodnosti pa vozila na gorivne celice.

Tehnologija gorivnih celic je cenejša, če upoštevamo stroške vozila, kot tudi bolj učinkovita, če spremljamo celotno energijsko bilanco vožnje (well-to-wheel). Prav zaradi tega so se pri japonskem proizvajalcu, navkljub dvema desetletjema intenzivnega razvoja, odločili za spremembo strategije.

Lentzovo stališče je komentar Toyotine odločitve, da zaključi projekt skupnih raziskav in razvoja s Teslo, ki je pokrival električna vozila RAV4. Dogovor med Toyoto in Teslo po njegovih besedah nikoli ni bil namenjen dobavi neomejene količine za neomejeno obdobje, temveč naj bi urejal dobavo delov električnega pogona 2.600 enot RAV4 EV v obdobju treh let. »Prišel je čas, da nadaljujemo ali prekinemo. Sam bi raje investiral svoj denar v razvoj gorivnih celic, kot v naslednjih 2.500 električnih vozil,« je še dodal v pogovoru.

»Veliko smo se naučili o delovanju manjše podjetniške družbe v avtomobilskem poslu, kako je biti hitrejši na trgu. Oni so se naučili našega sistema zagotavljanja kakovosti. Šlo je bolj za skupno delovanje dveh različnih tipov podjetij, kot za baterije. Nismo proti baterijam, nasprotno, smo veliko baterijsko podjetje. Na baterije deluje šest milijonov naših hibridnih vozil,« je med drugim dejal Lentz.

Toyotina investicija v Teslo se je sicer izkazala kot dober posel. Naložba Toyotinega predsednika Akia Toyode, ki je Tesli Elona Muska leta 2010 zaupal 50 milijonov dolarjev, je danes na Wall Streetu vredna desetkrat več.

Njihova nova investicija v višini 7 milijonov dolarjev je namenjena izgradnji infrastrukture gorivnih celic v Kaliforniji in je časovno usklajena s predvidenim začetkom prodaje Toyotini serijskih vozil na gorivne celice v letu 2015. Prejemnik sredstev je podjetje FirstElement Fuel Inc., ki ga vodi Joel Ewanick, bivši šef marketinga General Motors.

Rezultati Toyotine študije kažejo, da bo za brezskrbne vožnje predvidenih 10.000 kalifornijskih odjemalcev potrebno 68 polnilnih postaj, do konca leta 2016 pa naj bi jih v Kaliforniji delovalo že 50. Večino goriva naj bi dovažali do polnilnih postaj, dokler ne bodo stroškovno dostopne postale tudi postaje, ki samostojno generirajo gorivo.

Lentz je še dodal, da upa, da bodo ob njih v polnilne postaje investirali tudi drugi avtomobilski proizvajalci, s čimer bi jim uspelo zagotoviti 70 polnilnih mest do konca leta 2018. »Za razliko od hibridov, tokrat nismo sami, z nami bodo v tehnologiji gorivnih celic tudi vsi ostali ključni igralci.«

Vir: Toyota, Automotive News. Foto: Toyota

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Zmaga Nemcu Gassnerju, Humar zopet razred zase
Mini Superleggera™ Vision – brezčasna lepota, ki združuje tradicionalno z modernim.