Novice

Trije glavni favoriti za dirko 24 ur Le Mansa

Sezona vzdržljivostnih dirk se kmalu pričenja in trije največji ”igralci” so drug za drugim pričeli s predstavitvami dirkalnikov za sezono 2016/2017.

Porsche 919 Hybrid LMP1

Prvi si predstavitev zasluži Porsche, lanskoletni zmagovalec 24 ur Le Mansa in končni zmagovalec dolge sezone vzdržljivostnih dirk. 919 Hybrid LMP1 je član najbolj zahtevnega razreda, kjer pravila dovoljujejo le 4,31 litra porabljenega goriva na prevožen krog in 3,3 litra goriva pri dizelsko gnanih dirkalnikih.

Ravno zaradi izredno zahtevnih pogojev v tem razredu je novi 919 Hybrid oborožen s prisilno polnjenim dvolitrskim štirivaljnim agregatom, ki proizvede manj kot 500 ”konjskih moči”. Inženirji so morali ustvariti več moči, a pri tem znižati povprečno porabo goriva. Porshe uporablja dva sistema rekuperacije: sprednji zavorno energijo pretvori v električno moč, drugi, ki je nameščen zadaj na izpušno cev, kjer izpušni plini poganjajo drugo turbino vzporedno s turbopolnilnikom ter uporablja odvečno energijo izpušnega tlaka, ki bi drugače pobegnila v okolje. Dodatna turbina je povezana z električnim generatorjem, ki hrani proizvedeno energijo v litij-ionski bateriji.

Audi R18 LMP1

Novi dirkalnik je sodeč po besedah Audija povsem drugačen od svojega predhodnika. Poleg izrazito aerodinamične zunanje oblike je pod obilico ogljikovih vlaken nameščen hibridni pogon, ki je za 10 odstotkov bolj varčen.

Zahvaljujoč novim predpisom lahko hibridni sistem, zdaj povrne 50 odstotkov več energije kot prej. Pri Audiju so sistem za shranjevanje energije z vztrajnikom zamenjali z litij-ionsko baterijo, saj je sposobna shraniti več pridobljene energije. Motor zaradi novih zahtev proizvede 408 ”konjskih moči”. Štirilitrski šestvaljni TDI agregat ima zdaj nameščeno lažjo turbino in 850 njutnmetrov navora.

Toyota TS050 Hybrid LMP1

Tretji dirkalnik odkar je največji proizvajalec vozil vstopil v svet vzdržljivostnih dirk se ponaša z bistveno izboljšanim pogonom. Tako kot Porsche bo tudi Toyota sodelovala v najbolj zahtevnem razredu.

TS050 ima vgrajen 2,4-litrski twin turbo šestvaljni bencinski agregat, s prednjim in zadnjim generatorjem in litij-ionsko baterijo, ki shranjuje pridobljeno energijo.

Po slabši lanski sezoni se želi Toyota vrniti v boj za zmagovalne stopničke, zato so popolnoma prenovili celoten dirkalnik in optimistično čakajo na prvo dirko.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Porsche, Audi, Toyota.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fiatov Talento
Fordov EcoSport bodo kmalu proizvajali v Romuniji