Novice

Vse, kar ste si želeli vedeti o avtoplinu

Več let nazaj, ko smo še zavistno ogledovali voznike iz sosednjih držav s predelanimi avtomobili na plin, so se razširile govorice, da bo avtoplin dostopen na vseh slovenskih avtocestnih črpalkah. V istem času so se tudi vztrajno zviševale cene bencina. Prav zaradi tega se je leta 2006 naš mojster foruma Mad odločil, da v svoj avtomobil vgradi moderen plinski sistem.

Svojo izkušnjo je opisal v temi “Avtoplin-stari znanec?” in svojo pomoč ponudil tudi ostalim uporabnikom Avtomobilizma.com. Verjetno si ni niti v sanjah predstavljal, da bo tudi sedem let kasneje ta tema še vedno ena izmed najpopularnejših in da bo skoraj vsak teden končala v naših e-novicah med vročimi forumskimi temami.

Prav vaše zanimanje nas je spodbudilo k temu, da aktivno nadaljujemo njegovo tradicijo, jo nekoliko nadgradimo in ponudimo dodatno strokovno pomoč uporabnikom. Tako smo k sodelovanju povabili izkušenega poznavalca Žiga Habjana, ki že dolga leta spremlja področje avtoplina. Svoje bogate izkušnje je pridobil pri naši največji slovenski energetski družbi.

Na veliko vprašanj ste v pogovoru odgovorili že uporabniki sami, najosnovnejše je postavila ekipa Avtomobilizem.com, od zdaj naprej pa lahko vsa odprta vprašanja zastavite našemu strokovnjaku Žigi Habjanu, ki bo z nami v teh vročih poletnih mesecih.

Zastavi vprašanje.

Ekipa Avtomobilizem.com

1. Kaj pomeni LPG?

Liquified Petroleum Gas (utekočinjen naftni plin)

2. Za katera vozila je primerna vgradnja plinskega pogona?

Načeloma za skorajda vsa. Vendar je zelo pomembno, da sta plinski sistem in njegova vgradnja prilagojena posameznemu vozilu. Drugače lahko pride tudi do težav v delovanju.

3. Ali z vgradnjo plinskega pogona izgubim veliko prostora v prtljažniku?

Sploh ne. V primeru, da se rezervoar vgradi v prostor za rezervno kolo, ga ne izgubite popolnoma nič.

4. Ali s tem, ko vgradim plinski pogon, vozilo izgubi hitrost ali zmogljivost?

Odvisno od motorja in vgrajenega sistema. S pravilno vgrajenim kvalitetnim sistemom ne bo izgube moči, oziroma bo ta tako majhna, da tega ne boste opazili.

5. Ali je potrebno po vgradnji plinskega pogona narediti atest?

Ne. Potrebno je le opraviti homologacijo plinske naprave. Vso potrebno dokumentacijo vam mora pripraviti monter, ki je vgradil napravo.

6. Ali je kvaliteta naprav, ki se vgrajujejo v vozila, dobra?

Na trgu je prisotno vedno več naprav. Med njimi so seveda velike razlike tako v kvaliteti kot ceni. Najbolje, da se pred vgradnjo pozanimate tako o napravi kot monterju.

7. Ko je vozilo na soncu, zaradi toplote narašča pritisk. Lahko s tem pride do eksplozije?

Nikakor ne. V rezervoarju ne more priti do prevelikega pritiska zaradi izpostavljenosti soncu. Tudi v primeru previsokega pritiska ima rezervoar varnostni ventil, ki izpusti odvečni pritisk (izven avta). Plin je celo bolj varen od bencina tudi v primeru nesreč.

8. Ali lahko makadamska pot in vožnja po njej poškoduje pod vozilom nameščeno cev za dovajanje plina motorju?

Ne. Rezervoarji so kovinski in izredno trpežni. Tudi v primeru terenske vožnje lahko poškodujete rezervoar, vendar to ne predstavlja nevarnosti. Običajno gre le za površinske poškodbe, ki ne vplivajo na varnost.

9. Se neprijeten vonj občuti v vozilu?

Vonj se ne čuti v vozilu.

10. Kolikokrat letno je potrebno pregledovati in servisirati plinske naprave v vozilu?

Servisni intervali so odvisni od proizvajalca plinske naprave. Nekateri imajo le kilometrske intervale in ne časovnih. Običajno so ti intervali v Sloveniji od 10.000 km do 30.000 km.

11. Zakaj proizvajalci avtomobilov ne proizvajajo serijsko vozil s pogonom na avtoplin?

Kar nekaj proizvajalcev že proizvaja serjska vozila s pogonom na LPG – v Sloveniji trenutno Opel in Fiat.

12. Ali je vžig avtomobila s plinskim pogonom pozimi lahko otežen?

Ne bi smel biti. To pomeni, da je neka težava v delovanju naprave. Avto mora delovati na plin in bencin enako tako v poletnih kot v zimskih razmerah.

13. Koliko lahko prevozimo z enim polnim rezervoarjem plina?

Odvisno od tega, kako velik je vgrajen rezervoar in kakšna je poraba vozila. V primeru, da je vgrajen rezervoar namesto rezervnega kolesa, ima večina vozil domet od 400-600 km.

14. Ali je možno natočiti različne količine plina v rezervoar na večih različnih črpalkah ter zakaj se pretok plina zaustavi sam pri polnjenju rezervoarja do maksimuma, še preden je ta poln?

Rezervoar ima varnostno zaporo na 80% velikosti rezervoarja. Zaradi tega tudi ne pride do prevelikega pritiska čeprav je rezervoar izpostavljen soncu.

Možno je, da na različnih polnilnih mestih natočite različne količine plina. To je odvisno od tega, kolikšen je pritisk na tej črpalki, nekaj malega pa tudi od zunanjih temperatur.

15. Kje lahko polnim plin?

Trenutno je v Sloveniji že 86 točilnih mest, od tega 64 Petrolovih, število pa se vsako leto veča.

16. Kako je potrebno ukrepati ob prometni nesreči?

Ob nesreči ukrepamo enako kot v primeru, da avto ni na plin. V primeru, da je vozilo hudo poškodovano in je potrebno strokovno rezanje pločevine, je potrebno gasilce opozoriti na to. Ti so izučeni tudi za ravnanje v takih primerih.

17. Kakšna je verjetnost, da pri normalni uporabi vse skupaj raznese?

To ni mogoče, ker imajo sistemi vse potrebne varnostne ventile.

18. Kaj se zgodi, ko je med prometno nesrečo poškodovan rezervoar?

Rezervoar je tako trden, da ga ne morete poškodovati do take mere, da bi prišlo do eksplozije.

19. Je potrebno gasilce opozoriti na avtoplin ob intervenciji?

Obvezno.

20. Kako plinski sistem vpliva na delovanje motorja?

Avtoplinski sistemi ob pravilni vgradnji in pravilnem vzdrževanju plinskega sistema in vozila ugodno vplivajo na motor.

So pa nekateri motorji bolj občutljivi na plin. Pri teh je zelo pomembno, da je vse narejeno, kot je treba.

21. Ali je možno vgraditi plin tudi v dizelsko vozilo?

Vgradnja je možna tako v bencinske kot dizelske motorje. Vendar pa pri dizelskih motorjih deluje sistem na mešanico nafta-plin.

22. Koliko plina porabi vozilo?

Avto porabi od 5% do 25% več plina kot bencina. Plin ima namreč 34 % manjšo kalorično vrednost.

23. Ali je res, da plin uničuje motor?

To je možno le, če je vgrajen nekvaliteten sistem, ta ni dobro vgrajen in nastavljen, ali pa vozilo ni pravilno vzdrževano.

24. Ali se lahko vozi samo na plin?

Nekateri sistemi omogočajo vožnjo le na plin. Ti delujejo na tekočo fazo plina. Tisti, ki delujejo na plinasto fazo plina, potrebujejo zagon na bencin, da se ogreje uparjalnik, ki uparjuje plin.

25. Ali je LPG dovolj preizkušeno pogonsko sredstvo?

Avtoplin je že zelo dolgo v uporabi in je preverjeno gorivo. Poleg tega je vse bolj popularen. Tako zaradi njegovega manjšega onesnaževanja in manjših emisij, kot zaradi njegove cene in dostopnosti.

26. Ali se lahko vozilom z vgrajeno LPG inštalacijo povečajo sposobnosti motorja (tuning)?

Ne. To je sicer možno le pri dizelskih sistemih, kjer pa je potrebna previdnost, da ne pride do poškodb motorja.

27. Ali lahko napravo prenesem na drugo vozilo ?

Nekateri sistemi dopuščajo tudi prenos plinske naprave iz enega vozila v drugo. Nekateri brez dodatnih sprememb, drugi z manjšimi ali večjimi spremembami ali dodelavami.

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Vse, kar ste si želeli vedeti o avtoplinu"


VikingShip
10 leta 9 meseci nazaj

Ja po vsej verjetnosti boš ob garancijo razen, če ti oni vgradijo ali po dogovoru. Tudi sam imam predelan avto na plin in lahko povem, da vgradnje LPG 95% servisov ne odobrava in se izogibajo takih avtomobilov. Pač smo Slovenčki bol papeški od samega papeža. Če EU ne bi pritisnila, da se postavijo te črpalke jih sedaj verjemite “ne bi bilo”. V razvitih državah se vozijo že na metan (CNG), ki je tudi gorivo prihodnosti, saj ga je dovolj in neprestano nastaja. Sam Slovenija bi na ta način manj zaslužila in to je tista blokada.

Agent1
10 leta 9 meseci nazaj

Mene bolj zanima, kako je z vgradnjo plinskega sistema v vozilo, ki je še v garanciji. Več poznavalcev mi je že reklo, da z vgradnjo ipso facto ostanem brez garancije.

 
Opel Monza Concept: Oplova vizija lastne prihodnosti
BMW poletje 2013