Novice

Apple CarPlay z novo posodobitvijo

Apple je na dogodku Worldwide Developer Conference najavil vrsto novih funkcionalnosti in nadgradenj, med katerimi so nekatere povezane tudi z avtomobilskim področjem.

Eno večjih in pomembnejših posodobitev predstavlja nova različica sistema Apple CarPlay, ki sicer ne prinaša novega uporabniškega vmesnika, bo pa po novem možno izbirati med različnimi ozadji. Na voljo bodo še tri nove kategorije aplikacij, namenjenih parkiranju, naročilu hrane ter polnjenju električnih vozil. Nadgradnje je bila deležna tudi storitev Apple Maps, ki sedaj vsebuje informacije o polnilnicah za električna vozila ter za modele znamk BMW in Ford načrtuje pot z upoštevanjem kompatibilnih polnilnih postaj (EV Routing). Obenem prikazuje stanje napolnjenosti baterije, višinsko razliko in vreme. Prvi BMW-jev model, ki bo lahko uporabljal to funkcionalnost, naj bi bil električni i4.

Na konferenci WWDC20 je Apple predstavil tudi novo funkcionalnost, ki uporabnikom omogoča souporabo in deljenje digitalnih avtomobilskih ključev preko sistema iMessage, kar v praksi pomeni, da lahko omogočite uporabo avtomobila drugi osebi preko poslanega kratkega sporočila. Storitev bo sprva zaživela z avtomobili podjetja BMW, najprej v prenovljeni različici serije 5, pri bavarskem proizvajalcu pa obljubljajo, da bo s tem sistemom kompatibilna tudi večina modelov, izdelanih po 1. juliju letošnjega leta.

Avtomobile znamke BMW bo mogoče zagnati s pomočjo iPhonea, odloženega v predelku za telefon in s pritiskom gumba za zagon. Po informacijah s strani nemškega avtomobilskega proizvajalca naj bi bilo moč telefon uporabljati kot ključ še pet ur po izpraznitvi baterije na nivo, ki ne zadostuje več za normalno uporabo telefona. Storitev naj bi bila možna na telefonih iPhone z različico iOS 13 in novejših, ki bodo uporabljali novo različico operacijskega sistema iOS 14. Pri Applu za naslednje leto že obljubljajo širši nabor avtomobilskih znamk, ki bodo podpirale to storitev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Apple.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagnov center mobilne prihodnosti
Obnovljen in razširjen ljubljanski salon AC-Mobil