Novice

Audi se je v poslu z FCA dokopal do oznak Q2 in Q4

Audi se je sporazumel s skupino Fiat Chrysler Automobiles in od italijansko-ameriške naveze odkupil pravice za uporabo oznak Q2 in Q4, ki bosta krasili prihajajoča kompaktna križanca. Z nakupom pa je nemški proizvajalec vozil dobil pravice za uporabo še dveh oznak, Q1 in Q9.

Audi že nekaj časa načrtuje prihod najmanjšega športnega terenca Q2, ki naj bi slonel na prilagodljivi modularni arhitekturi MQB. Nemški velikan pa ni pozabil niti na model Q4, ki naj bi modelno paleto zapolnil s kupejevskim terencem v velikosti Q3. Poleg dveh novih pridobitev bodo zakupili pravice za uporabo oznake Q1, pripadala bo najmanjšemu kompaktnemu terencu, ki bo na ceste zapeljal leta 2018 in si bo arhitekturo delil z najmanjšim A1. Poleg že omenjenih oznak si bo Audi prilastil še poznano oznako F-tron in novo SQ.

Rupert Stadler, izvršni predsednik Audija, je povedal, da v poslu ni prišlo do izmenjave denarja, a je vsako podjetje dobilo to, kar je potrebovalo. ”Obljubili smo si, da ne bomo razkrili vrednosti, toda šlo je za nekaj, kar so bili pripravljeni prodati. Trudili smo se več let in vedno so rekli “ne, nikoli”, toda ker v poslu “nikoli” ni nikoli … smo se letos vrnili in jim pripravili ponudbo. Pogovarjali smo se in pogajali, nato smo se sporazumeli.”

Ob vprašanju ali so v zamenjavo za oznaki Q2 in Q4 oddali blagovno znamko, je Stadler dejal: ”Nekaj podobnega temu, ja”. Audi je v preteklosti že uporabil nekatera italijanska imena na svojih konceptih in FCA bi lahko bil zainteresiran za uporabo njihovih imen. Leta 2001 je tako nastal koncept Avantissimo in leta 2003 koncept Nuvolari. Slednji je svoje ime dobil po predvojnem dirkaču, ki je zmagoval prvenstva z Alfo Romeo in tudi v dirkalnikih Auto Union, predhodniki Audija.

Nikakor ne moremo mimo oznake Quattro, a skoraj zagotovo je ta za Audi preveč pomembna in prepoznavna, zato je zamenjava zanjo praktično nemogoča. Audi je od leta 1997 tudi lastnik oznake Duo, edina neuporabljena oznaka s prepoznavnim značajem pa je oznaka Bora. Le ta je bila uporabljena na dveh Maseratijevih kupejih v letih 1973/1974 in 1975/1980, vendar je podjetje zaradi slabega finančnega stanja ni moglo obnoviti. Oznako je kupil Volkswagen in jo namestil na Golfu podoben model od leta 1999 do 2004.

Volkswagen in Maserati za svoja vozila rada uporabljata imena vetrov, Mistral in Khamsin. V proizvodnji je še model z imenom severnoafriškega vetra, Scirocco. Zadnje italijansko ime v Volkswagnovi paleti je Lupo (italijansko za volka), ki pa od leta 2004 ni več v uporabi.

FCA je z oznako Q2 označil tehnologijo za mehanski diferencial z omejenih zdrsom, Q4 pa je označevala štirikolesni pogon na modelih Maserati Ghibli in Quattroporte.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Gumpertovo ponovno rojstvo
Peter Podlunšek v elitni Master Class prvenstva Red Bull Air Race