Novice

BMW in Volkswagen opozarjata Evropsko unijo: ne uvedite tarif za kitajske tekmece

Nemški avtomobilski proizvajalci se bojijo maščevanja kitajskih oblasti, če bo Evropska unija uvedla visoke dajatve za baterijsko-električne modele kitajskih avtomobilskih proizvajalcev. Prav vsi so namreč v večji meri odvisni od kitajskega avtomobilskega trga, ki predstavlja pomemben njihovih prodajnih številk.

Vodilni pri BMW in Volkswagnu so opozorili evropsko politično srenjo, da bi uveljavitev dodatnih dajatev za električna vozila kitajskih proizvajalcev lahko imela izrazito negativen vpliv. Ne le, da bi bilo pod vprašajem doseganje ciljev zelenega prehoda, temveč bi s tem škodovali evropskim proizvajalcem, ki svoja vožila izvažajo na Kitajsko.

Nemški proizvajalci močno odvisni od kitajskega trga

Evropska komisija, ki nadzoruje trgovinsko politiko v 27-članski Evropski uniji, je oktobra začela preiskavo o tem, ali sodb2020au01900_web_1600 popolnoma električni avtomobili, izdelani na Kitajskem, prejemali dodatne subvencije. “Zelo hitro bi se lahko ustrelili v nogo,” je ob razkritju četrtletnih poslovnih rezultatov zbranim povedal Oliver Zipse, izvršni predsednik BMW. “Mislimo, da naša industrija ne potrebuje zaščite. To prednost lahko zlahka ogrozite z uvedbo uvoznih dajatev,” je povedal zbranim analitikom in dodal, da delovanje na globalni ravni daje pomembnim proizvajalcem avtomobilov prednost znotraj industrije.

Drugi nemški proizvajalec, močno odvisen od Kitajske, je Volkswagen. “Vedno pride do neke vrste maščevanja,” je na vrhu Prihodnost avtomobila povedal Thomas Schaefer, izvršni predsednik znamke Volkswagen. Ob nedavnem obisku kitajskega predsednika v Evropi sta Ursula Von der Leyen, predsednica evropske komisije, in Emmanuel Macron, francoski predsednik, opozorila na bolj pravično trgovinsko smer z Evropo. Oba sta obenem izrazila skrb pred navalom poceni kitajskih električnih modelov v Evropi, ki bi bili zaradi neupravičenih subvencij v Evropi bistveno cenejši od tekmecev.

Odvisnost Evrope od naravnih surovin na Kitajskem

Zipse je analitikom povedal, da so BMW in drugi proizvajalci avtomobilov “dvostransko odvisni ne le pri končnem izdelku, ampak tudi na strani komponent in surovin.” Uvedba dajatev bi lahko imela ravno obraten učinek, saj bodo prihodnje leto začeli veljati novi standardi Evropske unije o emisijah ogljikovega dioksida. Zaradi tega bo moralo na ceste zapeljati več električnih vozil, ki pa so v veliki meri odvisna od kitajskih materialov za izdelavo baterij. “V EU ne bo nobenega avtomobila brez komponent iz Kitajske. V Evropi ni zelenega dogovora brez virov s Kitajske,” je še dejal Zipse.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: BMW, Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "BMW in Volkswagen opozarjata Evropsko unijo: ne uvedite tarif za kitajske tekmece"


meganer
28 dni 9 ur nazaj

Jaz pa mislim, da so EU proizvajalci dojeli da niso konkurenčni.
Tato si upam trditi da bodo EU proizvajalci začeli kako so bencinarji/dizla boljši.

Več polnilnic in je EV čisto solidno vozilo. Problem so ljudje v blokih. Sam bom tudi vzel EL v roku meseca, dveh.
Vsako novo vozilo je 25000. Ev bom dal 28500.
Doma imam sončno, tako, da me bo prišla elektrika za ogrevanje, “nafta”, vsa el skupaj 8eur na mesec.
Seveda bo pa še eno vozilo na nafto za dolge ture in dopuste.

Tommaazz
28 dni 4 ur nazaj

Tudi jaz razmišljam tako, da s sončno filam še električarja, zakaj ne, če jo že imam…Ne vem pa še kaj bi vzel, za začetek bi verjetno nekaj dve leti starega, da vidim kako bo…Megane EV, C4 EV, MG4…najbolj me vleče na Megana ampak najbolj racionelen mi je Citroen ali MG4, ki ga dobiš že za 21 jurjev pa minus 3 jurje subvencije…

srcnik
29 dni 8 ur nazaj

Bodo te bruseljske marionete po navodilih zda do konca uničile evropo… Saj že s polno paro delajo na tem…

28 dni 22 ur nazaj

Joj kVA mate skos neki čez Bruselj za povedat, pejt na Kitajsko pa da vidimo kako boš lahko po forumih srfal in pametoval proti npr kitajski vladi.. te bodo zaprl za 20 let pa bo

28 dni 20 ur nazaj

In v tem vidiš prihodnost. Ne smeš nič komentirat po svoje in mislit z svojo glavo. Samo kimat in se klanjat.

 
Renault Rafale dobiva zmogljivo štirikolesno gnano različico E-tech
Ljubitelje znamke je razveselil tradicionalni Mercedes-Benz Star Experience