Novice

BMW na salonu mobilnosti v znamenju trajnostnega razvoja

Na münchenskem dogodku IAA Mobility 2021 so pri nemškem avtomobilskem proizvajalcu v ospredje postavili tematiko krožne ekonomije in razvoja trajnostne urbane mobilnosti.

Zato ni presenečenje, da sta glavni zvezdi njihovega razstavnega prostora novi prototip BMW iX5 Hydrogen s pogonom na gorivne celice in osvežena različica električnega modela BMW iX3, predstavili pa so tudi vizijo kompaktnega avtomobila prihodnosti iVision Circular, ki naj bi bil v celoti izdelan iz recikliranih materialov in optimiziran za zaprt krog uporabljenih surovin.

BMW iX5 Hydrogen izhaja iz koncepta BMW iHydrogen Next ter naj bi bil kot okolju prijazen križanec namenjen za testiranje in prikaz uporabe tovrstne tehnologije v praksi. Izhaja iz klasično gnane različice tega modela z vizualnimi dodatki, ki zagotovijo prepoznavnost različice s pogonom na vodikove gorivne celice. Da ne gre za običajno različico križanca X5, opazimo že ob pogledu na spremenjen prednji del z modrimi dodatki in komponentami, ki so delno natisnjene v tridimenzionalni tehniki. Unikatnost potrjuje zasnova zadnjega odbijača s spremenjenim difozorjem in napisi. Videz celote zaokrožujejo aerodinamična 22-palčna platišča s pnevmatikami, ki so trajnostno proizvedene iz naravne gume in viskoznega rejona. Tudi notranjost predstavljenega modela s pogonom na gorivne celice v osnovi sledi notranjosti standardnega modela, od njega ga ločujejo le modri dodatki in oznake Hydrogen Fuel Cell.

Pod motornim pokrovom se nahaja električni motor pete generacije, podobne zasnove kot v ostalih električnih modelih iX, ki razvije 275 kW (374 KM) moči. Električno energijo zagotavljajo vodikove gorivne celice, ki se napajajo z vodikom iz dveh rezervoarjev narejenih iz kompozitnih materialov in ogljikovih vlaken (zdržijo do 700 barov pritiska). V njih je shranjeno skoraj 6 kg vodika, ki ga je moč napolniti v treh do štirih minutah. Ostalih podrobnosti zaenkrat ne razkrivajo, najavljajo pa, da bi bila lahko predstavljena tehnologija serijsko uporabljena v prihodnosti.

Svetovno premiero je v Münchnu doživel tudi novi BMW iX3, ki je bil deležen predvsem kozmetične osvežitve zunanjosti, nekaj več sprememb pa so pri prenovi namenili notranjosti. Najbolj opazne spremembe so na sprednjem delu z večjimi ledvičkami in sprednjo masko, ki je sedaj enodelna, nekoliko ožji so sprednji LED žarometi, ki bodo opcijsko tudi v laserski tehniki. Prenovljeni iX3 bo že standardno na voljo z opremskim paketom M Sport, ki poudari športnost in doda agresivnejši značaj, izbirati pa bo možno med 19- ali 20-palčnimi aerodinamično zasnovanimi platišči. Notranjost s prenovo dobiva digitalno instrumentno ploščo z 12,3-palčnim zaslonom ter večji (12,3- ali 12,5-palčni) zaslon informacijsko-multimedijskega sistema. Spremembe so vidne še pri zasnovi osrednje konzole in spremenjeni ročici izbirnika prestav.

Pogonski sklop sestavlja na zadnji osi nameščen električni motor z 210 kW (286 KM) moči in 400 Nm navora, ki dobiva energijo iz baterijskega paketa kapacitete 80 kWh. Iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 6,8 s ter doseže najvišjo, elektronsko omejeno hitrost 180 km/h, z enim polnjenjem pa naj bi prevozili do 460 km (WLTP). Polnjenje bo možno preko domače polnilnice Wallbox z 11 kW (7,5 ure od 0 do 100 odstotkov napolnjenosti) ali pa na hitrih enosmernih polnilnih mestih z močjo do 150 kW, kjer bo moč napolniti baterijo za nadaljnjih 100 km vožnje že v 10 minutah.

S proizvodnjo osveženega modela BMW iX3 naj bi pričeli še v tem mesecu na Kitajskem, kjer naj bi s proizvodnih trakov prihajali avtomobili namenjeni vsem trgom. Prodaja v Evropi naj bi se pričela letošnjo jesen, cene pa naj bi se gibale od 67.000 evrov naprej.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, BMW. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen ID.Life kot predhodnik dostopnejšega električnega avtomobila
Mercedesove novosti na IAA Mobility