Novice

Mercedesove novosti na IAA Mobility

Mercedes-Benz je v Münchnu razkril vrsto zanimivosti, ki najavljajo številne novosti in modele za prihodnost.

Tudi uradno so razkrili koncept EQG, ki bo predstavljal izhodišče za serijsko različico električnega prestižnega terenca razreda G. Koncept EQG je kljub električnemu značaju zasnovan na enaki platformi kot aktualna različica razreda G. Ob neodvisnem sprednjem vzmetenju in togi zasnovi zadnje osi omogoča terenske zmogljivosti, ki jih še dodatno izboljša navor električnih motorjev in nizko težišče, ki so ga dosegli z namestitvijo baterij v ogrodje na dnu vozila.

Zunanjost koncepta EQG ohranja osnovne gabarite razreda G, usklajene z oblikovnimi značilnostmi Mercedesovih električnih modelov družine EQ. Na podoben način je zasnovana tudi notranjost, ki združuje prestižne elemente razreda G s sodobnostjo električnih modelov znamke. Pri Mercedesu zaenkrat še ne razkrivajo podrobnosti električnega pogonskega sklopa, znano je le da naj bi ga sestavljali štirje individualno krmiljeni električni motorji, ki bodo s svojim navorom in dvostopenjskim menjalnikom omogočali natančno in učinkovito porazdelitev moči in navora tudi ob težjih terenskih preizkušnjah.

Terenske barve zastopa še novi kompaktni križanec EQB, ki je nastal na osnovi konvencionalno gnanega križanca GLB. Na voljo naj bi bil v različicah EQB 300 in EQB 350 z dvema električnima motorjema in do 419 km dosega z enim polnjenjem.

V sam vrh njihove ponudbe se uvršča nova električna admiralska ladja Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+, ki v osnovi ponuja 484 kW (660 KM) moči in 950 Nm navora, ki se ob izbiri opcije Dynamic Plus in načina Race Start nadgradita na 560 kw (761 KM) moči in 1.020 Nm navora. V tem primeru iz mirovanja do 100 km/h pospeši v 3,4 s (3,8 s standardna različica) ter doseže elektronsko omejenih 250 km/h (standardna različica 220 km/h). Baterijski paket kapacitete 107,8 kWh naj bi omogočal do 580 km dosega z enim polnjenjem.

Stopnico nižje zaseda limuzinska različica električnega razreda E z oznako EQE, ki prihaja v letu 2023 ter predstavlja rivala Teslinemu modelu S in Audiju A6 e-tron. Novi EQE s 4,934 m dolžine poganja električni motor z 215 kW (293 KM) in 530 Nm navora, ki v kombinaciji z baterijskim paketom kapacitete 90,6 kWh omogoča do 660 km dosega z enim polnjenjem. Električna limuzina bo po želji na voljo z nastavljivim zračnim vzmetenjem.

Pri Mercedesu so predstavili še blindirano različico Mercedes-Benz S 680 Guard 4Matic, ki nadaljuje njihovo tradicijo izdelave varovalnih vozil od leta 1928. Poganja ga 6,0-litrski bencinski motor V12 z dvema turbinama in 612 KM moči, ki ponuja maksimalnih 830 Nm navora že pri 2.000 vrtljajih na minuto in zagotavlja zmogljivost v vsakem trenutku. Zaščito vozniku in potnikom omogoča posebna zasnova šasije skupaj z ojačitvami elementov karoserije ter steklenimi površinami iz večplastnega stekla (nivo varnosti VR10).

Kot prvi popolnoma električni model znamke Maybach so predstavili koncept prestižnega električnega križanca Mercedes-Maybach EQS, ki ob prestižnem videzu zunanjosti nudi tudi vrhunsko udobje in prestiž v notranjosti. Na Mercedesovem prizorišču v Munchnu so predstavili še futuristični koncept Vision AVTR, ki so ga prvič razkrili na lanskem sejmu zabavne elektronike CES, tukaj pa so obiskovalcem ponudili možnost nadzora nad konceptom s pomočju misli. Za to so uporabili posebne vmesnike, ki merijo možganske valove in jih asociirajo z določenimi funkcijami.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
BMW na salonu mobilnosti v znamenju trajnostnega razvoja
Konceptni Renault 5 v družbi prednikov