Novice

BMW predstavlja pet nivojev avtonomne tehnologije

BMW potiska razvoj avtonomne tehnologije in želi kupcem ponuditi najbolj dovršeno rešitev na trgu.

Pri bavarskem proizvajalcu so vedno dajali poudarek na voznih lastnostih, zato so se njihova vozila predstavljala kot ultimativni vozniški stroj. Toda zdaj so ugotovili, da je lahko čisti vozniški užitek tudi brezhibna in sproščujoča samodejna vožnja. BMW je zato pripravil nazoren vpogled v pet nivojev avtonomne vožnje.

V kratkem video posnetku podjetje razloži, kako so prišli do drugega nivoja, ki ga ponujajo sedaj. Ta nivo avtonomne tehnologije dopušča vozniku, da spusti volan za kratek čas, vozilo pa medtem samodejno manevrira po cesti. Tretji nivo naj bi bil pripravljen za množično uporabo v prihodnjih nekaj letih in bo vozniku omogočal, da se ukvarja z drugimi stvarmi, vse dokler vozilo ne bi potrebovalo pomoči.

Še nekoliko kasneje bo na voljo četrti nivo, ki bo voznikom omogočal tudi spanje za volanom. Toda, kot pravijo pri BMW-ju, bo vozilo še vedno opozorilo uporabnika, če bo potrebovalo njegovo pomoč pri vožnji skozi določene cestne odseke.

Najnaprednejši je peti nivo, ki bo potnike lahko prevažal na vseh cestah in vseh situacijah. Voznik bo postal potnik in bo lahko celotno vožnjo užival ter se popolnoma sprostil.

BMW bo pričel s testiranjem avtonomnih vozil leta 2020, tehnologija pa naj bi bila za širšo javnost na voljo šele po letu 2030.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto in video: BMW.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "BMW predstavlja pet nivojev avtonomne tehnologije"


JG2
6 leta 11 meseci nazaj

Najprej naj pošljejo na ceste kakšen avto v realni promet. Tole laboratorijsko nabijanje od Bmw-ja kako so avtonomni je en navaden BS. Za začetek naj vse svoje funkcije poštimajo vsaj do te mere, da bodo v 100% delovale na testiranju Euroncap, ampak do takrat bo v laboratoriju že avtonomna vožnja 17-tih nivojev.

xxl
6 leta 11 meseci nazaj

“Najnaprednejši je peti nivo, ki bo potnike lahko prevažal na vseh cestah in vseh situacijah. Voznik bo postal potnik in bo lahko celotno vožnjo užival ter se popolnoma sprostil.” In kakšnega smisla bo potem imelo posedovati BMW, ki ga, prej kot slej, ne boš mogel več peljat? Da ne govorimo o napadih hekerjev kot se pravkar dogaja po svetu.

JG2
6 leta 11 meseci nazaj

Ne skrbi, preden bo BMW pogruntal kako se avto vozi sam boš ti že zdavnaj pokopan.

xxl
6 leta 11 meseci nazaj

Jaz mogoče res,upam 🙂 .Vedno bi morali pustit možnost poseganja človeka. To, da vse prepustiš strojem, dolgoročno vodi v pogubo, ampak res, ko bo do tega prišlo, bom jaz že zdavnaj pokopan.

 
Strožji nadzor nad programskimi nadgradnjami
V Seatih odslej navigacija Waze