Predstavitve

Toyota s karakterjem

Toyota C-HR: mednarodna predstavitev

Kaj storiti, če se na tržišče križancev podaš nekoliko kasneje od ostalih, pa bi kljub temu rad pritegnil pozornost javnosti? Pri Toyoti so se na primer odločili, da pustijo proste roke inženirjem in oblikovalcem ter ustvarijo model, za katerim se bodo obračale glave mimoidočih.

Toyotinega križanca kompaktnega razreda v uredništvu spremljamo že kar nekaj časa, njegov koncept smo prvič videli pred dvema letoma v Parizu, letos smo v Ženevi ugledali njegovo končno zunanjo podobo, pregledali in pretipali pa smo ga že konec septembra na avtomobilskem salonu v Parizu.

Izziva publiko

Tisto, kar pri znamki še posebej poudarjajo, je dejstvo, da se njegova zunanja podoba v primerjavi z začetno študijo ni bistveno spremenila. Slednje je dovolj dober dokaz, da je oblikovanje, ki v primeru Toyote že nekaj časa polarizira publiko, pri modelu C-HR visoko na seznamu prioritet.

Toyota C-HR (12)Jasno, če želiš izzvati čustven odziv uporabnikov, se nima smisla zadrževati. In na C-HR ne manjka podrobnosti, ki padejo v oči – od ozke in široke prednje maske do samosvojih kljuk za odpiranje zadnjih vrat, izstopajočih zadnjih žarometov in izrazitega strešnega spojlerja. Visoko nameščeni križanec kupejevskih linij – mimogrede, od tod izvira tudi njegovo ime C-HR oziroma Coupe High-Rider – je najnovejši praktičen prikaz odločitve Akia Toyode, da tako oblikovalcem kot tudi inženirjem da več svobode pri njihovem delu. Osebno njegovo usmeritev povsem podpiram, na cestah imamo že tako preveč dolgočasnih avtomobilov.

Za C-HR velja, da je bil prvenstveno namenjen evropskim kupcem. Prav s tem namenom so se njegovi ustvarjalci podali na staro celino, kjer so preverili tako stanje cest, vozne navade kot tudi tipične zahteve ciljne skupine bodočih uporabnikov. Proces razvoja je nadziral glavni inženir Hiroyuki Koba, ki je poskrbel, da je končni izdelek dovolj ekstravaganten in dinamičen, da bo ustrezal individualistično naravnanim kupcem, ki jih zanimajo oblikovanje, potovanja, sodobne tehnologije in so v svojem okolju med prvimi, ki najdejo in prevzamejo vse novotarije.


Zunanje dimenzije – dolžina: 4.360 mm, širina 1.795 mm, višina: 1.565 mm (1.555 hibrid), medosna razdalja: 2.640 mm, odmik od tal: 150 mm (hibrid 145 mm). Koeficient aerodinamike: 0,32.


V notranjosti je prednji del izrazito usmerjen k zadovoljevanju voznikovih potreb, v sredinskem delu pa izstopa 8-palčni zaslon na dotik z izboljšanim Toyotinim vmesnikom HMI za upravljanje multimedijskih, informacijskih, navigacijskih in povezljivostnih storitev. Za zahtevnejše ljubitelje avdio sistemov so pri znamki poskrbeli z možnostjo nakupa sistema JBL, pri katerem so skušali v vozilo prenesti zvok, podoben tistemu v koncertni dvorani.

Toyota C-HR (17)V splošnem temna notranjost, ki se nadaljuje tudi na stebričkih in oblazinjenju stropa, deluje hkrati elegantno ter športno, monotonijo barv pa razbijajo zanimivi elementi armaturne plošče v modrih ali rjavih tonih ter obloge vrat. Slaba stran temne notranjosti je, da deluje potniška kabina nekoliko manj prostorno, kot v resnici je. Še posebej, ker so zaradi kupejevskih linij manjše tudi steklene površine zadnjega dela. Slednje z vidika uporabnosti vpliva na nekoliko slabšo preglednost nazaj, kar pa uspešno rešujeta sistem za nadzor mrtvih kotov in zadnja kamera. Ko smo se s predstavniki znamke pogovarjali o naših vtisih, smo prišli do zaključka, da je malo verjetno, da bi v C-HR kdaj namestili panoramsko streho, morda prej, da bo s časom kupcem na voljo tudi kakšna svetlejša barvna kombinacija notranjosti.

Športen pridih notranjosti ni nobeno naključje. Glavni inženir Hiroyuki Koba je s prototipom C-HR med drugim tudi tekmoval na vztrajnostni dirki 24 ur Nürburgringa, s čimer se je primerno zaključila testna faza v razvoju tega atraktivnega križanca.

Toyota C-HR je bila razvita z mislijo na dinamične voznike v evropskih mestih, v vožnji je odzivna in kar vabi med ovinke. Prednja sedeža sta dobro oblikovana in nudita zadosten oprijem tudi v hitreje odpeljanih zavojih. Glede na to, da smo se vozili po relativno dobrih cestah Madrida in okolice, potovanje z njo ni bilo neudobno. Po drugi strani pa sva se s kolegom med vožnjo pogovarjala, da bi se jo splačalo na preizkus odpeljati po nečem podobnem regionalni cesti od Ljubljane preko Medvod proti Kranju.

Toyota je med tistimi avtomobilskimi proizvajalci, ki v ospredje postavljajo varnost  in želijo, da bi napredne varnostne sisteme lahko uporabljalo čim več ljudi. Tudi C-HR so serijsko opremili s sistemom Toyota Safety Sense (TSS) in mu dodali razširjen nabor pomagal.


TSS v Toyoti C-HR serijsko vključuje: sistem za opozarjanje pred naletom s prepoznavo pešcev in zaviranjem v sili (deluje od 10 km/h dalje), prilagodljiv radarski tempomat, sistem za preprečevanje nenamernega zapuščanja voznega pasu ter samodejno preklapljanje med dolgim in zasenčenim snopom prednjih žarometov. Vsi modeli, z izjemo vstopnih različic, imajo ob tem dodan še sistem za prepoznavo cestnih znakov. Med naprednimi sistemi za pomoč vozniku in večjo varnost so na voljo še sistem za nadzor mrtvih kotov, opozarjanje na prečni promet za vozilom ter sistem za pomoč pri bočnem parkiranju S-IPS.


Hibrid med križanci

Toyotin model Prius je pionir in ambasador hibridne tehnike, ki je dobila vodilno vlogo tudi v primeru novega križanca – pri znamki namreč napovedujejo, da se bo med evropskimi kupci zanjo odločilo kar 70 % kupcev. Napovedana številka bi hkrati pomenila rekord v Toyotini hibridni prodajni paleti, kjer sta v vrhu trenutno RAV4 in Auris z 59-odstotnim deležem hibridov.

Toyota C-HR (28)Prius je v aktualni generaciji predstavil najnovejšo različico Toyotinega hibridnega pogonskega sklopa, ki smo ga pri nas že dodobra preizkusili, inženirji pa so ga v praktično nespremenjeni obliki namenili tudi modelu C-HR. Med vožnjo se je izkazalo, da je hibridni C-HR v primerjavi z  novim Priusom nekoliko glasnejši in manj poskočen, kar gre verjetno pripisati nekoliko večji lastni masi. Po drugi strani pa velja pripomniti, da ceste, na katerih smo prevozili uvodne kilometre, s svojimi dolgimi vzponi in hitrostmi vožnje niso najprimernejše okolje za dokazovanje prednosti hibrida. Poraba se je v deževnem vremenu sukala okrog šestih litrov na prevoženih sto kilometrov.


Hibridni pogonski sklop sestavljajo izjemno toplotno učinkovit 1,8-litrski bencinski motor (72 kW), elektromotor (53 kW) in nikelj-metal hidridna baterija kapacitete 1,31 kWh.


Kljub temu, da je C-HR urbani križanec, je v svoji drugi pogonski različici s turbobencinskim 1,2-litrskim agregatom (85 kW moči, 185 Nm najvišjega navora pri 1.500-4.000 vrt./min.) v kombinaciji z menjalnikom CVT na voljo tudi s štirikolesnim pogonom. Verjetno nisem daleč od resnice, če ugibam, da bo šlo za eno od bolj eksotičnih kombinacij, rezervirano za tiste, ki bodo v bencinski C-HR pač namestili vse, kar se namestiti da. Izbira štirikolesnega pogona bo tovrstne avanturiste olajšala za dodatnih 2.200 evrov.

Drugi na platformi TNGA

Za Priusom je novi C-HR drugi Toyotin model, ki izkorišča prednosti nove globalne arhitekture znamke, med drugim tudi to, da zaradi njene prilagodljivosti inženirjem ni bilo potrebno delati kompromisov pri oblikovanju in voznih lastnostih. Zasnova, enako kot pri Priusu, prinaša tudi znižanje težišča avtomobila ter posledično boljšo odzivnost in stabilnost med vožnjo.

In prav zabavna vožnja je tisto, kar bi znalo prepričati ljubitelje križancev, če bi jih slučajno navdahnjena zunanjost še pustila v dvomih. Meni se zdi živahna, drzna, polna zanimivih podrobnosti in dovolj drugačna, da se jo splača preizkusiti. Avto s karakterjem, ki mi je hitro zlezel pod kožo.

Toyota C-HR je na našem trgu na voljo po cenah od 19.250 evrov dalje, za hibridno različico pa bo potrebno pripraviti vsaj 24.450 evrov. Za letošnje leto bo zaradi omejenih proizvodnih alokacij nabor dobavljivih vozil sicer nekoliko omejen, a naj bi se to v kratkem spremenilo.

Besedilo in foto: Urška Radolović.

Mnenja uporabnikov

13 komentarjev za "Toyota s karakterjem"


chad
3 leta 6 meseci nazaj

Bom šel pogledat in peljat ta avto, ampak hibrida. Najbolj zanimivo se mi zdi, da je to avto s karakterjem. Me zanima, če jim je res uspelo, ker do zdaj se še v nobeni toyoti nisem peljal, da bi imela karakter. Mogoče land cruiser v8 pa gt86, če ga imata. Sicer bojo pa sigurno morali dodat še vsaj 1.6 dizel. Mi je pa oblikovno topshit.

Polo78
3 leta 6 meseci nazaj

V primerjavi z drugimi Toyotami je oblikovno za kak korak spredaj. Tudi zadek in podobnost s Civicom jim je uspel bolje kot pri Hondi. Kot je nekdo že omenil pa manjka še kak motor. Zaenkrat se vsaj za ponudbo v Evropi (še) ne bi odpovedal dizlom.

frgo
3 leta 6 meseci nazaj

simpatičen na svoj čuden način

motorizacija pa meji na norčevanje iz kupcev

Bucko99
3 leta 6 meseci nazaj

Za cjazenje po naših cestah in 90% kupcev več kot dovolj… za ostalih 10% se zgleda ne sekirajo

frgo
3 leta 6 meseci nazaj

za oba, ki ju bodo prodali, je res vseeno

tomson
3 leta 6 meseci nazaj

no, to je pa direkt kopija honde, vsaj zadaj

xxl
3 leta 6 meseci nazaj

samo,da jim je veliko bolje uspelo

ban
3 leta 6 meseci nazaj

Kakšna grdoba pa je to?

 
V službi udobja in ekstravagance
Osvežitev korejskega velikana