Novice

Volkswagen ID.5 je novi član električne družine ID

Pri Volkswagnu so v okviru spletne predstavitve razkrili kupejevskega križanca ID.5.

V skladu z zastavljenimi cilji elektrifikacije pri nemški znamki nadgrajujejo svoj portfelj električnih vozil. Najnovejši v vrsti je njihov prvi kupejevski križanec ID.5, ki bo istočasno na voljo tudi v zmogljivejši različici GTX. Nova različica programske opreme ID. 3.0 naj bi omogočala učinkovitejše polnjenje, glasovno upravljanje in vrsto nadgrajenih funkcionalnosti.

Novi ID.5 se spogleduje s premijskim razredom ter ob električnem značaju združuje športnost in eleganco. Kot ostali modeli družine ID. je tudi ID.5 zasnovan na električni modularni platformi MEB, ki omogoča optimalen izkoristek prostora v notranjosti in zunanjost s kratkimi previsi. Ob karakterističnih elementih Volkswagnove električne družine bodo za njegovo prepoznavnost poskrbele elegantne kupejevske linije, ki izražajo neodvisnost in unikatnost, poudarjeno z novim svetlobnim podpisom. Kljub sorodni zasnovi so oblikovalci novemu ID.5 namenili vrsto elementov, ki ga ločujejo od modela ID.4. Pametni IQ.Light LED matrični žarometi ter zadnje LED luči v trodimenzionalni tehniki bodo na voljo že serijsko in bodo poudarjale dinamiko tega modela, ki jo izražajo še večje odprtine za zajem zraka. Dinamiko pri vožnji bo poleg zmogljivega električnega pogona zagotavljal sistem dinamičnega nadzora (Vehicle Dynamics Manager), ki bo v kombinaciji z opcijskim prilagodljivim podvozjem DCC skrbel za optimalno vožnjo.

Notranjost 4,599 m dolgega avtomobila bo ob medosni razdalji 2,766 m ponujala prostornost, ki ob zasnovi, značilni za električne modele, meri razred višje. Kot se za električni avtomobil spodobi, se pred voznikom nahaja digitalna instrumentna plošča, udobje in dovolj prostora za noge pa je zagotovljeno tudi potnikom na zadnji klopi. Prtljagi je kljub kupejevskim linijam namenjenih solidnih 549 litrov prostora v prtljažniku, ki ga je z zlaganjem zadnjih sedežev moč povečati na 1.561 litrov. V novem električnem ID.5 bo za varnost in učinkovito vožnjo na voljo vrsta sodobnih tehnoloških rešitev, vključno s prikazovalnikom na vetrobranskem steklu v kombinaciji z obogateno resničnostjo, možnostjo brezžičnih posodobitev in komunikacije med vozili (Car2x), ter asistenčni sistemi, kot sta prilagodljivi regulator hitrosti in pomočnik za ohranjanje voznega pasu. Precej poudarka je še na varnem podajanju informacij vozniku, brez potrebe po odvračanju pozornosti s ceste, ki bo potekalo tudi s pomočjo svetlobnega traku na armaturni plošči v povezavi z glasovnim upravljanjem.

Pogonski sklop osnovne različice ID.5 Pro bo predstavljal na zadnji osi nameščen električni motor moči 128 kW (174 KM) in s 310 Nm navora, različico ID.5 Pro Performance pa bo poganjal električni motor s 150 kW (204 KM) moči. Končna hitrost bo v obeh primerih elektronsko omejena na 160 km/h, pospešek iz mirovanja do 100 km/h pa pri šibkejšem modelu znaša 10,4 sekunde (oziroma 8,4 sekunde pri zmogljivejši različici). Tokrat na najbolj zmogljivo izvedenko s štirikolesnim pogonom ne bo potrebno čakati pol leta, kot je bilo to v primeru modela ID.4 GTX, saj bo hkrati prišla tudi različica ID.5 GTX z dvema motorjema. Na sprednji  osi bo motor z 80 kW moči in 162 Nm navora, na zadnji osi pa s 150 kW moči in 310 Nm navora. Skupna sistemska moč štirikolesnega pogona bo kratkotrajno (do 30 s) dosegla do 220 kW (299 KM) ter omogočila pospešek iz mirovanja do 100 km/h v 6,3 s ter najvišjo, elektronsko omejeno hitrost 180 km/h.

Energijo za pogon vseh različic modela ID.5 bo zagotavljal baterijski paket s kapaciteto 77 kWh, ki naj bi modeloma Pro in Pro Performance zagotavljal do 520 km dosega z enim polnjenjem, različica GTX pa naj bi v enakih pogojih dosegla do 480 km vožnje (WLTP). Nova programska oprema omogoča še učinovitejše polnjenje na enosmernih polnilnih postajah z močjo do 135 kW, kjer naj bi v pol ure baterijo napolnili za nadaljnjih 320-390 km poti. Domače polnjenje oziroma polnjenje na polnilnicah z izmeničnim tokom bo potekalo z močjo do 11 kW, omogočeno pa bo tudi izkoriščanje energije, pridobljene iz solarnih virov, ter tehnologija dvosmernega polnjenja (V2H – Vehicle to Home).

Pri Volkswagnu cen in točnega prihoda novega ID.5 na trg zaenkrat še ne razkrivajo, najverjetneje pa bodo s prodajo električnega kupejevskega križanca pričeli v prvem četrtletju prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir: Volkswagen, Carscoops. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Bugatti, Rimac in Porsche skupaj v prihodnost
Koncept Hyundai Seven kot predhodnik modela Ioniq 7