Novice

Češnja s torte Tesli, a je Volkswagnova dominanca v Evropi neverjetna

Čeprav je Tesla pobrala češnjo z vrha torte ter z modelom Y osvojila naslov najbolje prodajanega avtomobilskega modela v Evropi, je Volkswagen še vedno glavni v večini volumnskih segmentov. T-Roc, Tiguan in ID.4 so bili najbolj prodajani modeli v svojih razredih, Nemci pa so osvojili prvo mesto tudi v treh številčno najmočnejših segmentih SUV.

Pri Dataforce so zapisali, da je prodaja Volkswagna T-Roc v zadnjem mesecu leta poskočila za 16 odstokov na skupno 194.054 prodanih enot. S tem je Volkswagen precej samozavestno premagal Toyotin Yaris Cross. Volkswagen je prodal v decembru tudi 17-odstotkov več Tiguanov in leto zaključil s 174.267 prodanimi enotami. S tem je s prvem mesta izrinil Hyundai Tucson, ki je bil lani najbolje prodajani kompaktni športni terenec v Evropi.

Prevlada v številčno najmočnejših segmentih

Prav tako je v lanskem letu poskočila prodaja električnega ID.4. Natančneje za 26 odstotkov na 85.268 enot, kar bilo na koncuVolkswagen-T-Roc dovolj, da je ID.4 v boju za prvo mesto premagal Škodo Kodiaq. Volkswagnu je tako pripadlo še prvo mesto v segmentu večjih športnih terencev.

Volkswagen ni imel najbolje prodajanega modela le v treh številčno najmočnejših segmentih SUV, temveč je imel v Evropi najbolje prodajani model v osmih izmed desetih največjih segmentov. Dacia Sandero je bila z naskokom najbolje prodajani manjši avtomobilski model, Tesla Y pa je kot najbolje prodajani model v Evropi osvojila razred srednje velikih premijskih modelov. Zanimiv podatek, ki bi moral skrbeti preostale tekmece v temu razredu. Tesla je prodala toliko modelov Y, kot so jih skupaj drugouvrščeni Mercedes-Benz GLC, tretjeuvrščeni Volvo XC60 in četrtouvrščeni BMW X3. Ravno zaradi sunkovite rasti Tesle je razred srednje velikih terencev v Evropi zrasel na 842.612 avtomobilov (skupaj s premijskimi modeli).

Več kot dva milijona prodanih elektrificiranih avtomobilov

Tesla je osvojila tudi razred srednje velikih premijskih limuzin, kjer je model 3 premagal BMW serije 3, Mercedes-Benzov razred C in Audi A4. Porsche Taycan, kljub izključno električnemu pogonu,  je brez večjih težav opravil z Mercedesovim razredom S in se tako pridružil ID.4, modelu Y in modelu 3, ki so osvojili naslov najbolje prodajanih v svojih razredih. Skupaj so v Evropi kupci prvič v zgodovini kupili več kot dva milijona elektrificiranih osebnih avtomobilov.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: proizvajalci)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Češnja s torte Tesli, a je Volkswagnova dominanca v Evropi neverjetna"


xxl
3 meseci 27 dni nazaj

Vedno znova me preseneča uspeh T-Roc. Z velikim veseljem sem ga prodal leta 2020, pa je takrat še bil relativno poceni, danes pa kupcem očitno vreden svojega denarja.

Lignage
3 meseci 27 dni nazaj

Mene pa niti ne. Glede na osebno izkušnjo s svojim T-Crossom, kjer res vse deluje popolnoma brezhibno! 🙂

 
MG3: premiera nove generacije februarja v Ženevi
Evropski odgovor Kitajcem? Potni list za baterije postaja obvezen.