Novice

Emisije novih modelov že tretje leto zapored naraščajo

Po podatkih Evropske agencije za okolje (EEA) so povprečne emisije CO2 pri novih modelih potniških avtomobilov v lanskem letu ponovno narasle za 1,6 g/km v primerjavi z letom poprej.

Naraščanje emisij naj bi bila predvsem posledica povečanja prodaje vedno bolj popularnih modelov športnih križancev in večjih ter težjih avtomobilov, zato agencija EEA apelira na avtomobilske proizvajalce, da naj pospešijo razvoj in prodajo modelov z nič ali malo emisijami. Kljub zahtevam EU, da meritve porabe in emisij pri novih modelih potekajo po normativih WLTP že od leta 2017, pa se, vsaj zaenkrat, za meritve izpustov celotne flote še vedno uporabljajo stara merila (NEDC).

Potem ko se je raven emisij novih modelov med letoma 2010 in 2016 konstantno zniževala, so emisije CO2 po letu 2017 ponovno pričele naraščati in naj bi lani v povprečju dosegle 122,4 g/km, kar je daleč od postavljenih normativov EU, ki za letošnje leto dovoljujejo 95 gramov CO2 na kilometer. Evropska agencija za okolje je podatke pridobila na podlagi skoraj 15,5 milijona prodanih vozil, prvič registriranih na področju EU, Velike Britanije, Islandije in Norveške. Največ je bilo prodanih vozil z bencinskim motorjem (59 odstotkov), z 31 odstotki jim sledijo avtomobili z dizelskim motorjem, preostanek pa predstavljajo hibridi, priključni hibridi in električna vozila, ki so jih skoraj polovico prodali na Norveškem, Nizozemskem in v Nemčiji.

Po podatkih EEA naj bi bilo okoli 38 odstotkov lani prodanih novih vozil iz razreda športnih križancev, večino pa so predstavljali modeli z bencinskim motorjem in povprečnimi emisijami CO2 134 g/km (13 g/km več od povprečja bencinskih modelov). Glede na ugotovitve agencije razlike v izpustih med bencinskimi in dizelskimi modeli sedaj znašajo le še 0,6 g/km (v prid dizlom), kar predstavlja najmanjšo razliko do sedaj.

Povečanje emisij so zaznali tudi pri novih modelih kombiniranih vozil, kjer še naprej prevladujejo dizelski modeli (94 odstotkov), ki v povprečju proizvedejo 158,4 g CO2 na kilometer, kar pomeni 0,5-odstotni prirastek in 11 g/km nad postavljenim normativom, ki znaša 147 g/km.

Vsekakor proizvajalce, če s svojimi flotami ne dosežejo skladnosti z normativi, v prihodnje čaka plačilo visokih glob. Zato želijo ustrezne rezultate doseči predvsem s širitvijo ponudbe električnih in hibridnih vozil ter ukinjanjem modelov, ki proizvajajo več emisij. Kot je znano, pa skušajo nekatera podjetja nižjo raven skupnih emisij doseči tudi s sklepanjem partnerstev.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: domdomegg.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škode z novim večopravilnim sistemom
Prenova Audijevega aduta