Novice

Daimler, BMW in Volkswagen obtoženi dogovarjanj glede rabe tehnologij zmanjševanja škodljivih emisij

Evropski protimonopolni regulatorji so vložili obtožnice proti trem proizvajalcem, s katerimi jih obtožujejo domnevnega monopolnega dogovarjanja na področju implementacije čistejših tehnologij.

 

Na podlagi zbranih dokazov in skoraj dve leti po inšpekcijskih pregledih na sedežih vpletenih podjetij je Evropska komisija vsem trem avtomobilskim proizvajalcem že poslala obvestila o ugotovitvah. V primeru potrjene krivde bi najverjetneje vse tri avtomobilske velikane čakalo plačilo visokih glob.

Dogovarjanja med podjetji naj bi potekala tekom tehnoloških konferenc v obdobju med leti 2006 in 2014, po mnenju Margrethe Vestager, evropske komisarke za varstvo konkurence, pa obstaja možnost, da naj bi Daimler, Volkswagen in BMW kršili konkurenčna pravila EU. Posledično naj bi bili kupci prikrajšani za možnost nakupa avtomobilov z vgrajenimi najbolj ustreznimi tehnološkimi rešitvami za zmanjšanje škodljivih vplivov na okolje.

Preiskava domnevnih dejanj je osredotočena predvsem na dogovarjanja v zvezi z razvojem in implementacijo filtrov trdnih delcev pri bencinskih motorjih ter sistemov katalizatorjev, ki za zmanjševanje škodljivih dušikovih oksidov v izpustih dizelskih motorjev uporabljajo vbrizgavanje sečnine (AdBlue).

Evropske oblasti je sicer pred časom na dogovarjanje opozorilo podjetje Daimler, kjer pa najverjetneje niso pričakovali, da bodo tudi oni deležni takšnih posledic. O višini morebitnih glob zaenkrat še ni nič znanega, domnevno pa naj bi lahko segale tudi do višine desetih odstotkov prometa vpletenih proizvajalcev.

Daimler in Wolkswagen se do tega zapisa še nista odzvala na obtožnico, medtem ko so pri podjetju BMW odgovorili, da nameravajo podrobneje preučiti obtožbe in ugotovitve preiskovalcev ter podati ustrezen odgovor oblastem.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW, Daimler, Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyota, GM in Ford usklajeno v razvoj standardov avtonomnih vozil
Hyundai v študiji virtualnega kokpita predvideva volanske zaslone na dotik