Novice

Toyota, GM in Ford usklajeno v razvoj standardov avtonomnih vozil

Sodelovanje naj bi potekalo skupaj s podjetjem SAE International z namenom razvoja standardnih pravil, ki naj bi omogočila uporabo samodejnih vozil.

Konzorcij, ki naj bi se ukvarjal predvsem z varnostnimi vidiki samodejne vožnje, naj bi skušal poenotiti pravila igre na tem področju, saj si trenutno proizvajalci v razvoju tovrstnih tehnologij večinoma sami postavljajo pravila. Jasno določene zahteve in enotni standardi, ki so si jih kot cilj zastavili pri konzorciju, naj bi omogočili hitrejše sprejetje ustrezne zakonodaje in posledično uporabe avtonomnih vozil v vsakdanjem prometu.

Za začetek naj bi predstavili listo prioritet, ki naj bi vključevala nabor varnostnih predpisov, potrebnih za uveljavitev avtonomne vožnje 4. in 5. stopnje, s poudarkom na testiranjih, interakciji teh vozil z drugimi udeleženci v prometu ter zbiranju in obdelavi podatkov, potrebnih za morebitno rekonstrukcijo določenih dogodkov.

Ob začetku sodelovanja je Randy Visintainer, vodja oddelka za avtonomna vozila pri Fordu, pojasnil, da nameravajo sodelovati s predstavniki avtomobilske industrije in z državnimi ustanovami, da bi v čim krajšem času oblikovali standarde, ki bi bili osnova potrebni zakonodaji.

Njegove besede je potrdil tudi Kelly Kay, izvršni podpredsednik Toyotinega oddelka za raziskave, ki je dodal, da naj bi konzorcij predstavljal poglede različnih udeležencev z enotnim ciljem priprave ustreznega ekosistema, ki naj bi omogočil avtomatizacijo prometa v prihodnosti.

John Capp, direktor podjetja GM, pa je glede na povedano še dodal, da se veselijo sodelovanja v konzorciju, ki naj bi predstavljal prednosti avtonomnih tehnologij in tlakoval pot prihodnosti brez zastojev, nesreč in emisij.

Poleg postavljanja standardov bo ena od nalog konzorcija tudi pridobitev zaupanja javnosti in splošnega sprejetja avtonomnih vozil, saj naj bi po rezultatih aktualnih raziskav imelo kar 71 odstotkov vprašanih strah pred vožnjo v popolnoma avtomatiziranih vozilih.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Ford, Toyota, GM.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Toyota, GM in Ford usklajeno v razvoj standardov avtonomnih vozil"


xxl
5 leta 18 dni nazaj

Neverjetno, nič jih ne more ustavit. Vse bodo naredili, da nam uture totalno kontrolo. Tehnika nikoli ne bo 100%, ne bo je možno vsepovsod uporabljat, možnost sabotaž bo vedno prisotna, Me zanima kateri klasični proizvajalec bo preživel v poplavi množičnih brezosebnih samovozečih škatel, saj bo takšen avto lahko ponudil vsak “mali jači” ponudnik na trgu, ne glede s čem se trenutno ukvarja. Malo plastike, aluminija, baterije in računalnik, in novi Apple mobil je tu, ali Amazon mobil, ne, Sony mobil, Ali mobil….

Firediver
5 leta 17 dni nazaj

Revolucije v tehniki so bile in bodo. Stare ureditve se umikajo novim in če stare znamke ne bodo pohitele, jih bodo doslej neznane ali pa te internetne firme (ki so vajene hitre prilagoditve na nove razmere) prehitevale s polno hitrostjo.
Glede avtonomne vožnje: Še najbolj die-hard poslovneži, ki prisegajo na klasično vožnjo, se bodo premislili, ko bodo videli, kako jih konkurenca v poslu prehiteva, ker je učinkovitejša in v času avtonomne vožnje sklepa posle v svoji “pisarni na daljavo”. Sploh, če bodo za klasično vožnjo prepovedali uporabo mobilcev in ostalega, s čimer smo danes vsaj za silo povezani s pisarno in strankami v času vožnje.

 
Ford oživlja Pumo
Daimler, BMW in Volkswagen obtoženi dogovarjanj glede rabe tehnologij zmanjševanja škodljivih emisij