Novice

Volkswagen Arteon po novem v dveh različicah

Ob obširni modelni prenovi je Volkswagen v družino Arteon dodal novega člana, karoserijsko izvedenko Shooting Brake.

Ralf Brandstätter, ki je v začetku junija postal izvršni direktor znamke osebnih vozil Volkswagen, je novo interpretacijo koncepta Variant na trg pospremil z besedami: “Volkswagen bo v letošnjem letu na trg pripeljal 34 novih modelov. Tako široke modelske ofenzive v zgodovini znamke še ni bilo. Z modelom Arteon Shooting Brake zdaj našo modelsko ponudbo širimo v pomemben segment srednjega avtomobilskega razreda. Z dinamičnim dizajnom, visoko funkcionalnostjo in najsodobnejšimi tehnologijami bo v svojem razredu postavil nove standarde.”

Volkswagen je model Arteon dodal v svojo modelno paleto leta 2017 kot predstavnika razreda potovalnikov gran turismo z bolj izrazitim in avantgardnim videzom, kot ga ima Passat. Prenovljeno različico v sprednjem delu zaznamuje nova sklenjena linija luči, kromirane prečke in spremenjene  odprtine za zajem zraka na spodnjem delu. Tudi sicer je prenovljeni Arteon dobro prepoznaven na račun izrazitega svetlobnega podpisa v tehniki LED na sprednjem in zadnjem delu.

Modela Arteon in Arteon Shooting Brake sta enaka do stebrička B, kjer se njuni zgodbi razhajata. Strešna linija Fastbacka prehaja v kupejevski zadek, medtem ko se pri izvedbi Shooting Brake strešna in okenska linija podaljšata do zadka in zaključita v usmerniku zraka nad zadnjim steklom.

Naslednja pomembna novost modelske družine je priključnohibridni pogon eHybrid, za katerega pri znamki zagotavljajo, da s svojim izključno električnim dosegom do 54 km zadošča za vsakodnevne relacije številnih voznikov. Osrednji del pogonskega sklopa so 1,4-litrski štirivaljnik in elektromotor (85 kW/115 KM), ki zagotavljata 160 kW/218 KM sistemske moči, ter baterija 13 kWh.

V ponudbi ne manjka niti izvedenka Arteon R z dvolitrskim štirivaljnikom (235 KW/320 KM moči in 420 Nm navora, 4Motion z možnostjo izklopa ESC), s katero Volkswagen dokazuje zavezo visokozmogljivim modelom. Med novostmi serije znamka izpostavlja tehnologijo R-Performance Torque Vectoring, ki zagotavlja, da se pogonska moč prek razdelilnika navora (Torque Splitter) ne porazdeljuje variabilno samo med obema premama, temveč glede na situacijo tudi med obema zadnjima kolesoma.

Zasnova na prečni modularni platformi (MQB) potnikom zagotavlja prostornost v notranjosti, pri čemer Shooting Brake izstopa z dodatno višino za glave potnikov. Prtljažnik v Arteonu Shooting Brake meri 565 litrov (max. 1.632 litrov), v Fastbacku pa 563 litrov (max. 1.557 litrov). Zasnova notranjosti omogoča prevažanje predmetov do 2,09 m (do naslona spred­njih sedežev).

Nova zasnova armaturne plošče Arteon jasneje odmika od Passata, saj deluje bolj ekskluzivnosto. Upravljanje samodejne klimatske naprave je izvedeno s pomočjo drsnikov na dotik, nov pa je tudi večfunkcijski volan z digitalnimi dotikali. Prenova uvaja še sposobnost brezžične integracije za Apple CarPlay in Android Auto, avdiofilom pa je na voljo 700-wattni sistem proizvajalca Harman/Kardon. Na počutje potnikov lahko po želji vpliva nastavitev ambientne osvetlitve, ki omogoča izbiro med 30 barvami, pri čemer so osvetljeni tudi dekorativni elementi na armaturni plošči in oblogah vrat.

Na področju vozniških pomagal je prenovljeni Arteon opcijsko lahko opremljen s sistemom asistirane vožnje do hitrosti 210 km/h, katerega osrednji del je ACC s prediktivnim uravnavanjem hitrosti, vključuje pa tudi asistenco za ohranjanje smeri Lane Assist z vodenjem vozila po sredini voznega pasu in asistenco za zaviranje v sili Front Assist z zaznavanjem pešcev. Med posodobitve spada še izboljšana kamera za vzvratno vožnjo Rear View, ki zdaj med drugim dodatno vključuje funkcijo Cornerview (razširitev slike kamere na zaslonu infotainment sistema z 90 stopinj na široki kot 170 stopinj) in posebni pogled od zgoraj na vlečno kljuko, za lažji priklop prikolice na vozilo.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Volkswagen Arteon po novem v dveh različicah"


3 leta 8 meseci nazaj

Lufta med pokrovom za motor in sprednjim blatnikom/odbijačem pa več kot pri cliu letnik 1998!

jack86
3 leta 8 meseci nazaj

uredniki na a.com ste nori! 159 slik za to skorupcalo?

 
Druga generacija Opel Mokke se najprej predstavlja v električni izvedenki
Okolju prijaznejša Škoda Octavia G-TEC