Novice

Drzni koncept napoveduje prihajajoči Audi Q8

Audi je v Detroitu razkril najnovejši koncept Q8, ki napoveduje prihod novega Audijevega velikega športnega terenca.

Udaren zunanji videz so pri Audiju združili z nizko kupejevsko strešno linijo in vanj namestili priključno-hibridni pogon e-tron, ki deluje s trilitrskim bencinskim agregatom TFSI in elektromotorjem. Skupna moč sistema se ustavi pri 330 kilovatih in premore 700 njutnmetrov navora. Zadaj je nameščena 17,9 kWh ionska baterija, ki poskrbi za 60 kilometrov električnega dosega ter se na 7,2-kilovatnem polnilcu napolni v dveh urah in pol. S polnim rezervoarjem goriva se doseg poveča na 1.000 kilometrov. Moč se na vsa štiri kolesa prenaša preko 8-stopenjskega samodejnega menjalnika Tiptronic, štirikolesni pogon Quattro pa se ponaša s sistemom za nadzor navora, ki izboljša agilnost z zaviranjem notranjega kolesa v zavojih.

Za boljše vozne lastnosti poskrbi še pettočkovno zračno vzmetenje spredaj in zadaj. Prilagodljivo vzmetenje dovoljuje vozniku izbiro številnih programov, ki vplivajo na odzivnost stopalke za plin, trdoto volana in višino zračnega vzmetenja – slednje se lahko dvigne ali spusti za dodatnih 90 milimetrov. Dimenzijsko je 5.020 dolg in 2.040 milimetrov širok koncept večji kot Range Rover ter ima 3.000 milimetrov dolgo medosno razdaljo. Za atraktiven videz poskrbijo 23-palčna platišča s 305 milimetrov širokimi pnevmatikami.

Še nekaj besed o zunanjem videzu: koncept sledi najnovejšemu oblikovalskemu jeziku, ki prinaša veliko osmerokotno masko hladilnika. Zajeda se vse do podobno oblikovanih matričnih laserskih žarometov. Na zadku se žarometa raztezata  čez celotna prtljažna vrata in na podlagi tehnologije LED sta v enem snopu zavorna luč in smernik. Vrata se odpirajo preko na dotik občutljivih senzorjev, ki prepoznajo roko ter avtomatsko odprejo vrata.

V potniški kabini so nameščeni štirje sedeži v napa usnju, v središču pozornosti pa je Audijeva virtualna armaturna plošča. Digitalni zasloni so dobili novo obliko, največji pa je osrednji 12,3-palčni zaslon. Inženirji niso pozabili niti na obogateno resničnost, ki projicira informacije na vetrobransko steklo. Prtljažnik meri 630 litrov.

Audi naj bi številne elemente iz koncepta uporabil pri serijski različici, ki jo bodo izdelovali v Bratislavi ob modelih Audi Q7, Porsche Cayenne in Volkswagen Touareg.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Najmočnejši Bentley vseh časov
Prenova najmanjšega Mercedes-Benzovega športnega terenca