Novice

ë-Jumpy Hydrogen dopolnjuje Citroënovo paleto elektrificiranih vozil

Nova različica lahkega gospodarskega vozila združuje baterije in vodikove gorivne celice, s katerimi zagotavlja dovolj dosega tudi zahtevnejšim poklicnim uporabnikom.

Citroën ë-Jumpy Hydrogen je, enako kot e-Expert Hydrogen znamke Peugeot, popolnoma električno vozilo, ki za pogon izkorišča dva vira energije. Kombinacija baterije s kapaciteto 10,5 kWh, ki deluje tudi kot rezerva za do 50 km vožnje, in vodikovih gorivnih celic s 45 kW naj bi zagotavljala doseg preko 400 km z enim polnjenjem, njegove tri rezervoarje za vodik pa naj bi bilo možno napolniti že v treh minutah.

Novi ë-Jumpy Hydrogen, ki bo omogočal čisto vožnjo brez lokalnih emisij, bo na voljo v dveh velikostih (M – dolžine 4,95 m in XL – dolžine 5,30 m) in naj bi bil predvidoma prvim kupcem na voljo tekom letošnje jeseni. Proizvodnja tega modela poteka v proizvodnem obratu SevelNord, medtem ko predelavo na vodikov pogon izvajajo v raziskovalno razvojnem centru za vodikove gorivne celice v nemškem Rüsselheimu.

S predstavitvijo novega kompaktnega furgona Citroën na trgu širi že tako pester izbor elektrificiranih lahkih gospodarskih vozil, s katerimi zadovoljuje večino potreb poklicnih uporabnikov. Pridružuje se električnemu modelu ë-Jumpy, ki ga že lahko zasledimo na cestah, v drugi polovici letošnjega leta pa naj bi se mu pridružili še My Ami Cargo, ë-Berlingo Van in ë-Jumper.

My Ami Cargo naj bi kot gospodarska različica vozila Ami predstavljal idealno rešitev za dostave v zadnjem kilometru, saj ponuja več kot 400 litrov skupne uporabne prostornine, prilagodljiva notranjost pa naj bi omogočala učinkovito uporabo tudi storitvenim podjetjem, ki svoje delo opravljajo v ožjih mestnih središčih, kjer se v veliki meri že omejuje vožnja z vozili s klasičnimi vrstami pogona. V primeru potrebe po večji prostornosti, je že na voljo večji ë-Jumpy, ki nudi možnost izbire med 230 km ali 330 km dosega z enim polnjenjem, kmalu pa bo na voljo tudi ë-Berlingo Van, ki naj bi imel do 275 km dosega z enim polnjenjem. Za prevoz večjih in težjih tovorov so pri Citroënu pripravili električno različico modela Jumper, ki naj bi bil na voljo v štirih različicah (nezastekljeni furgon, šasija s kabino, šasija s podaljšano kabino in ploščad s kabino) ter dosegom do 340 km. V odvisnosti od izbrane konfiguracije bo ë-Jumper lahko ob nakladalni prostornini do 17 m3 prevažal do 1.590 kg tovora.

Vsi uporabniki bodo imeli možnost uporabe aplikacije Charge My Car, ki je nastala v okviru projekta Free2Move ter možnost dostopa do več kot 220.000 polnilnih mest na področju Evrope, kar naj bi še dodatno olajšalo uporabo električnih vozil ter načrtovanje vsakodnevnih poti.

Avtomobilizem.com (Vir in Foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Evropski vozniki z električnimi avtomobili prevozijo več kot s klasičnimi pogoni
Do leta 2030 bodo vsi Fiatovi modeli električni