Novice

Novi Citroën Ë-Jumpy ponuja rešitev za mobilnost v urbanih središčih

Citroën je razkril nekaj podrobnosti novega kompaktnega furgona, ki prihaja s popolnoma električnim pogonom.

Električna izvedenka modela Ë-Jumpy je bila zasnovana z namenom podjetnikom omogočiti lažji dostop do mestnih središč, ki so čedalje pogosteje zaprta za vozila s klasičnim pogonom. Obenem s svojim dosegom omogoča večino poti, potrebnih za opravljanje vsakodnevnih dejavnosti. Poleg vožnje brez emisij novi Ë-Jumpy ponuja udobje vožnje brez vibracij in hrupa ter vse zmogljivosti električnega pogona.

Na voljo bo v treh dolžinah (4,60 m, 4,95 m, 5,30 m) in je zasnovan je na osnovi platforme EMP2, po zaslugi katere so baterije vgrajene v dnu vozila ter ne vplivajo na uporabno prostornino. Prostornine prostora, namenjenega tovoru, znašajo od 4,6 do 6,6 m3, uporabna širina med zadnjimi koloteki pa je 1,25 m, kar omogoča tudi prevoz standardnih evro palet.

Pogonski sklop je zasnovan na električnem motorju moči 100 kW (136 KM) in z 260 Nm navora, ki ne glede na izbrani način vožnje omogoča najvišjo hitrost 130 km/h. Na voljo bosta dve kapaciteti litij-ionskega baterijskega paketa, močnejši s 75 kWh naj bi omogočal doseg do 330 km, manjši, s kapaciteto 50 kWh pa 230 km z enim polnjenjem, oboje merjeno po normativih WLTP. Izbira bo možna med tremi načini vožnje: Normal, ki omogoča najboljše razmerje med dosegom in dinamičnimi zmogljivostmi, Eco za optimalno porabo energije ter Power, ki maksimalno obremenjenemu vozilu zagotovi enakovredno moč kot v normalnem načinu in stanju brez obremenitve.

Novi Citroën Ë-Jumpy naj bi omogočal tri načine polnjenja, poleg polnjenja na domačem priključku je možno še hitrejše preko polnilne enote Wallbox (moč polnjenja od 3,7 do 22 kW), ter hitro polnjenje na polnilnicah do 100 kW, kjer se baterija manjše kapacitete napolni do 80 odstotkov že v pol ure, močnejši baterijski paket pa za enak nivo napolnjenosti potrebuje 45 minut.

V duhu svojega poslanstva bo novi Citroën Ë-Jumpy vozniku zagotavljal optimalno in udobno delovno okolje ter ergonomijo, s pomočjo aplikacije My Citroën pa bo poleg ostalih funkcij možno tudi vnaprej nastaviti in upravljati gretje ali hlajenje, seveda v odvisnosti od napolnjenosti baterijskega paketa. Na voljo bo vrsta sistemov za povezljivost in pomoč vozniku, ki med drugim vključujejo prepoznavanje prometnih znakov, prikazovalnik na vetrobranskem steklu, zavornega pomočnika in pomoč pri speljevanju v klanec, ter opozorilnik na nevarnost naleta in nenamerno menjavo voznega pasu. Lažji pregled nad okolico bo omogočala kamera za pomoč pri vzvratni vožnji s funkcijo Top Rear Vision.

Novi Citroën Ë-Jumpy v prodajne salone prihaja v drugi polovici letošnjega leta, proti koncu leta pa naj bi se mu pridružil še večji električni Jumper. Za prihodnje leto pri Citroënu že najavljajo tudi električno izvedenko modela Berlingo Van.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Citroën.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prve slike Mercedesove admiralske ladje
Kia potrdila prihod novega električnega križanca