Novice

Električni Ioniq 5 s tremi metri medosne razdalje

Hyundai je pod okriljem znamke Ioniq uradno razkril novega kompaktnega križanca.

Ioniq 5 je zasnovan na novi koncernski platformi za električna vozila E-GMP in bo uporabnikom omogočal uporabo tako 400- kot tudi 800-voltnega sistema polnjenja brez dodatnih komponent. Ob priklopu na polnilno mesto s 350 kW moči naj bi se Ioniq napolnil z 10% na 80 % baterije v le 18 minutah, pet minut pa naj bi zadoščalo za novih 100 km dosega (WLTP). Na voljo bo z dvema različicama baterijskega sklopa, 58 kWh in 72.6 kWh, ter z enim ali dvema elektromotorjema (AWD).

Najmočnejša izvedenka bo združevala dva elektromotorja in zmogljivejšo baterijo ter bo ponujala sistemsko moč 225 kW in 605 Nm navora. V tem primeru bo za pospeševanje iz mirovanja do 100 km/h potrebno 5,2 sekund. Za najdaljši doseg z enim polnjenjem bo primernejša kombinacija z enim elektromotorjem in zmogljivejšo baterijo, ki naj bi prevozila okvirno 470-480 km (WLTP) ob sistemski moči 160 kW ter 350 Nm navora. Vstopna izvedenka s sistemsko močjo 125 kW in 350 Nm navora naj bi z enim polnjenjem 58 kWh baterijskega sklopa za pospeševanje do 100 km/h potrebovala 8,5 sekund, pri znamki pa niso navedli njenega dosega.

Ioniq 5 po videzu dodobra povzema frankfurtski koncept 45, za katerega so iskali navdih pri modelu Pony, uporabljeni oblikovalski jezik parametrične dinamike (Parametric Dynamics) pa so uporabili že pri novem Tucsonu. Zunanje linije so precej čiste in izrazite, v splošnem pa je oblika dodobra podrejena optimizaciji aerodinamičnih lastnosti. Model je 4.635 mm dolg, 1.890 mm širok in 1.605 mm visok, notranjost pa je zasnovana z izrabo kar 3.000 mm medosne razdalje. Prtljažnik v osnovni postavitvi nudi 531 litrov (1.591 l ob podrtih zadnjih sedežih), dodatni prtljažnik spredaj pa ima še 57 l (2WD) oziroma 24 l (4WD) prostora.

Notranjost, ki so nam jo delno prikazali že v najavi, je svetla in zračna ter spominja na dnevno sobo. Prostornost je pogojena z zasnovo pogonskega sklopa (ravna tla), pri izbiri vidnih materialov pa so ubrali trajnostno naravnani pristop ter izbrali reciklirano plastiko PET, tkanine na rastlinski osnovi, volno, ekološko obdelano usnje in barve z rastlinskimi izvlečki. Prednja sedeža sta električno nastavljiva, naklon naslonskega dela pa je mogoče enostavno znižati za udobje potnikov v času počitka. Sredinska konzola je vzdolžno pomična za 140 mm, kar dodatno omogoča prilagajanje prostora potrebam potnikov.

Armaturna plošča ima dva 12-palčna zaslona, prvi poskrbi za prikaz vseh pomembnih podatkov o vozilu in potovanju ter s tem nadomešča klasične merilnike, infozabavni pa je poleg tega namenjen še multimedijskim vsebinam in storitvam povezljivosti. Pred voznikom je lahko nameščen projicirni zaslon, podprt s tehnologijo razširjene resničnosti (AR). Funkcija V2L omogoča polnjenje zunanjih naprav (z močjo 3.6 kW), kot so električna kolesa, skiroji ipd., preko vtičnice v zadnjem delu potniškega prostora ali dodatne zunanje vtičnice ob mestu priklopa za polnjenje vozila.

Ioniq 5 je za večjo varnost in udobje potnikov opremljen z naslednjo generacijo vozniških pomagal SmartSense.

V Evropo naj bi novi električni model prišel sredi letošnjega leta, kot vemo pa so na določenih trgih že pričeli s prednaročili.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

7 komentarjev za "Električni Ioniq 5 s tremi metri medosne razdalje"


Gosic
3 leta 2 meseci nazaj

Ni mi ravno odprl ust, a zadeva je zanimiva. Med drugim bo omogočal polnjenje drugega EV vozila, imel bo dobesedno šuka vtičnico. Cena v Koreji od cca 37.000€ dalje. Me pa zanima kako se bo rešila zadeva z LG baterijami, ker je spet gorela Kona.

tha_man
3 leta 2 meseci nazaj

Zgleda kot bi Lanica Delta in Alfa SZ imeli električnega otroka 🙂 Po prvi je pobral stranski profil, po drugi pa sprednji in zadnji konec (sploh lučke). Zgleda hudo kul, retro futuristično. Notranjost mi je oblikovno manj všeč (čeprav še vedno bolje kot ID ali model 3), se pa odkupi s prilagodljivostjo.

wildbliw
3 leta 2 meseci nazaj

Dober retro design, a za moj okus spet ne tako popoln, da bi me pustil odprtih ust. Od spredaj malo spominja na Chrislerja, zadaj na kakega Renaulta iz zgodnjih 80-tih let ali pa celo kak študijski koncept iz 70-tih. Od vsega daleč najbolj pohvalim diagonalno linijo na bokih. Je povsem novo in ob enem zelo uspešno. Cezura praga je tisto, kar pri vseh avtih pogrešam. In tukaj jo tudi naredijo. Ampak pretiravati pa tudi ne bi bilo treba. Ta je spet kar malo pre močna. Nekako mi deluje, kot da je avto razpadel in ni najbolje nazaj skupaj dan. Predstavljajte si namizni model, da boste razumeli o čem govorim.
In tudi če pogledamo notranjost je retro. Pa tudi ni tako slaba, presežek pa tudi ne.
In če ga že moram primerjati z ID.3, mi je slednji bolj dopadljiv. A za realnejšo oceno pa bo treba počakati, da se to čudo znajde še na cesti.

wildbliw
3 leta 2 meseci nazaj

Torej stvar, ki me pri tem avtu zares moti, so zadnje luči, ki delujejo preveč razdrobljeno in preozke. Jaz bi jih razširil v tisti krom spodaj izdelal pa bi le zelo tanko linijo kroma, samo za obrobo ali pa kot polička. In seveda celotno zadnjo luč bi izdelal, kot črni sijaj, ki zažari šele, ko se luč prižge. Nikakor mi ne gredo tudi tisti odsevniki v odbijaču v obliki tankih linij, kot bi zadevo narezal. Za moj okus bi bilo lepše ena malo močnejša linija na prelomu (oz. max. dve). Cezura praga vsaj za polovico tanjša ali pa svetlejša. Spredaj mi spodnji del odbijača ni skladen, nedodelan, kot da so oblikovalci pozabili nanj. Ravna bočna linija za odtenek premočna. Ostalo je ok. S temi korekcijami bi bil avto top.

xxl
3 leta 2 meseci nazaj

Dovršena stvaritev, ID3 se lahko skrije, samo mislim, da je to klasa višje, posledično najcenejši ne bo pod 40 000 evra. Začetna 29990 je verjetno utopija.

frgo
3 leta 2 meseci nazaj

od 50 – 65 jurjev menda

Aesthetics
3 leta 2 meseci nazaj

https://www.youtube.com/watch?v=LCktPB_XewM mogoče pa celo ne. Tale pravi, da bo fully loaded 45 grand/jurjev.

 
Rimac je odprl salon v Šanghaju
Mercedes-Benzov prodajni prvak