Novice

Ford Mondeo se poslavlja

Pri Fordu so se odločil da s prihodnjim letom prenehajo s proizvodnjo modela Mondeo, ki je prisoten na trgu skoraj trideset let.

Ford Mondeo je bil eden pomembnejših modelov znamke vse od predstavitve prve generacije v letu 1993. Bil je prvi Fordov globalni model in pod različnimi nazivi na voljo na večini svetovnih trgov. V Evropi so v celotnem obdobju prodali preko pet milijonov primerkov tega modela. Ker se v zadnjem obdobju njegova prodaja občutno zmanjšuje, so se pri ameriškem avtomobilskem proizvajalcu odločili, da v marcu prihodnjega leta prenehajo z njegovo proizvodnjo. Za primerjavo povejmo, da so leta 2001 v Veliki Britaniji prodali 86.500 enot Mondea, v lanskem letu pa le 2.400.

Pri Fordu so pojasnili, da nameravajo na svoji poti elektrifikacije še naprej slediti potrebam in zahtevam evropskih kupcev, kar dokazujejo s paleto modelov Kuga, Puma in priključno-hibridno različico modela Explorer. Pred kratkim so predstavili načrte, po katerih naj bi do leta 2026 vsak njihov model imel izbiro elektrificiranega pogona, do leta 2030 pa naj bi bila celotna paleta Fordovih osebnih vozil na voljo s popolnoma električnim pogonom.

Pri Fordu po trenutnih načrtih pod nazivom Mondeo ne nameravajo ponuditi novega modela, čeprav so najprej krožile govorice, da naj bi v Evropi predstavili novega istoimenskega križanca. Zaenkrat tako peta generacija modela Mondeo ostaja zadnja, Fordova evropska paleta pa s tem prvič po več desetletjih ostaja brez ponudbe v segmentu D.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, Autoblog. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kia bo gradila tovarno sistemov gorivnih celic na Kitajskem
Volkswagen najavil novi T7