Novice

So bili Fordovi načrti glede uvedbe avtonomnih vozil preveč optimistični?

Jim Hackett, izvršni direktor ameriškega avtomobilskega proizvajalca Ford, meni, da so morda podcenili zahtevnost tega projekta.

Na nedavnem srečanju kluba ekonomistov v Detroitu je namreč dejal, da so bili njihovi načrti v zvezi z uvedbo avtonomnih vozil v vsakdanjem prometu preveč optimistični in da bo načrtovano lansiranje njihove flote avtonomnih vozil, zaradi določenih omejitev in kompleksnosti rešitev, geografsko omejeno. Fordova avtonomna vozila naj bi, glede na načrte, prešla v vsakdanjo rabo v letu 2021.

Ford naj bi sicer do leta 2023 vložil v razvoj tovrstnih vozil in tehnologije skupno okrog 4 milijarde ameriških dolarjev, če upoštevamo tudi milijardni vložek v podjetje Argo AI, ki se ukvarja s področjem umetne inteligence in razvija sistem virtualnega voznika. Testne vožnje Fordovih avtonomnih vozil trenutno potekajo na območju Miamija, Washingtona in Detroita.

Očitno pa pri Fordu niso edini, ki se soočajo s težavami tekom uvajanja avtonomnih vozil, saj tudi ostala podjetja, kljub letom testiranj in milijardnim vložkom, priznavajo, da so bila njihova pričakovanja najverjetneje previsoka. Uber je v začetku preteklega tedna namreč objavil predvidevanja, da bo njihova flota avtonomnih vozil na čakanju še kar nekaj časa, medtem ko je Waymo v preteklem letu že razširil svojo ponudbo tudi z avtonomnimi vozili, vendar le-ta še vedno poteka na geografsko omejenem področju in ni na voljo vsem uporabnikom.

Kljub trenutnim zadržkom pa je ob zaključku srečanja v Detroitu Jim Hackett poudaril da verjame v velik potencial tovrstnih tehnologij in dodal: “Ko bodo avtonomne tehnologije končno prišle na trg, bodo resnično zmogljive”.

Avtomobilizem.com (Vir: Engadget. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "So bili Fordovi načrti glede uvedbe avtonomnih vozil preveč optimistični?"


xxl
5 leta 11 dni nazaj

Dobro jutro.

 
Pokrajina v okolici Luzerna kot kulisa za Koenigsegg Jesko
Bled, turistični biser z zeleno vizijo