Novice

Trinajst električnih pod drobnogledom

Trg električnih avtomobilov je globalno v pravem razmahu. In čeprav se pri nas da kupiti le delček ponudbe, ki obstaja, postaja izbira vse bolj zanimiva.

Trinajst izbrancev

Projekta PRIMA smo se s kolegi tokrat lotili nekoliko drugače. Kljub temu, da je v zadnjih letih na slovenski trg prišlo kar nekaj novih baterijsko-električnih modelov, se namreč zaenkrat še niso oblikovali številčno močni velikostni segmenti. Namesto da bi torej ob bok postavili tri ali štiri avtomobile različnih znamk, smo se odločili za bolj pisano zasedbo.


PRIMA smo: Avto Fokus, Avtomanija, Finance, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


Kljub ohlapnejšim pogojem za sodelovanje smo želeli, da je vsak električni avtomobil v naboru dovolj velik in se v njem lahko udobno prevaža družina – je torej lahko edino vozilo v gospodinjstvu. Tudi drugi pogoj je bil povezan z uporabnostjo: baterija naj premore vsaj 50 kWh. Zadnja zahteva pa je bila vezana na proračun: vstopna cena na ceniku modela naj bo pod mejo 65 evrskih tisočakov, kar še sodi v formalni okvir subvencij Eko sklada za fizične osebe.

Stari in novi tekmeci

V naboru preizkušenih modelov e-PRIMA so bili:

Pogled na zasedbo razkriva večinoma tradicionalne znamke, ki smo jih že desetletja vajeni na evropskih trgih. Najbolj neznana med vsemi sta predstavnika kitajskih proizvajalcev Aiways in MG. Hkrati sta prva znanilca sprememb, ki se že nekaj časa napovedujejo: kupci iščejo bistveno cenovno dostopnejše baterijsko-električne modele. Če jih ne bodo kmalu ponudile priznane evropske znamke, bo marsikdo resno premislil o svežih ponudnikih s Kitajske. Slednji so namreč pripravili široko paleto modelov različnih cenovnih razredov, pri tem pa niso pozabili na v Evropi zelo pomembne varnostne zahteve po standardih EuroNCAP.

prima-primaryTehnične podatke sodelujočih modelov si lahko ogledate v tabeli na tej povezavi.

Aiways U5

Kompaktni križanec prepoznavnega zunanjega videza je prvi model kitajskega proizvajalca, ki naj bi se mu pridružil fastback kompaktnih mer U6. Med oblikovalske značilnosti sodijo ozka prednja žarometa, potopljene kljuke za odpiranje, povezana linija zadnjih luči in zadnji spojler za izboljšanje aerodinamičnih lastnosti.

Materiali notranjosti so na videz kvalitetni in delujejo premišljeno izbrani, nekoliko pa moti občutljiva lakirana plastika na sredinski konzoli. Pred sovoznikom ni klasičnega predala, tam je nameščena zgolj kljukica za obešanje; v potniškem delu tudi sicer ni večjih praktičnih odlagališč. Z vidika uporabe velja pripomniti, da boste zaman iskali gumb za zagon vozila. Prednjima sedeža bi pristajal nekoliko daljši sedalni del, sicer pa nista niti izrazito udobna niti posebej športna, za slednje jima manjka vsaj nekoliko boljši bočni oprijem.

Čeprav deluje v notranjosti U5 zelo moderen z vsemi zasloni – vključno z namenskim posebnim zaslonom za klimatsko napravo, pod katero se skriva predal za polnjenje telefona – ima večopravilni sistem nekaj omejitev: ne pozna slovenščine in tovarniško ni opremljen z navigacijo, zato je za usmerjanje potrebna povezava s pametnim telefonom. Sistem kamer je dober, infozabavni sistem kot celota pa bi lahko deloval hitreje.

Prtljažnik je malce manj prostorsko radodaren, kot to kažejo zunanje mere, saj je s svojimi 432 litri zgolj povprečen. Podrti zasloni zadnjih sedežev odkrivajo neravno dno, pod katerim se skriva dodaten prostor, hkrati pa ima U5 pod sprednjim pokrovom še dodaten manjši prtljažnik oziroma frunk (angl. front trunk).
Aiways U5

Audi Q4 Sportback e-tron

Audijev predstavnik se na zunaj postavlja z brezčasno eleganco, ki je nadgrajena z nekoliko bolj dinamično obliko Sportback. Slednja nekoliko vpliva na občutek prostornosti na zadnjih sedežih, enako je zadaj nekaj manj prostora za stopala potnikov. Kupcev to očitno ne moti, saj so po podatkih prvih registracij prodali skoraj toliko Sportbackov kot klasičnih karoserijskih izvedenk.

Voznikovo okolje je urejeno, kot smo tega pri znamki že vajeni – vse je tam, kjer mora biti, hkrati pa vztrajajo pri gumbih za najpomembnejše funkcionalnosti. Prednja sedeža sta dobro oblikovana, s primerno bočno oporo, sedalni del pa omogoča hvale vredno podaljšanje. Smo pa malo manj navdušeni nad sijočimi in deloma trdimi plastikami. V potniškem delu je dovolj odlagalnih mest, ki so sicer malo manjša, a dobro umeščena.

Večopravilna enota ima eno boljših ločljivosti in posledično odlično preglednost. Zaslon je nagnjen k vozniku, za boljši pregled. Vgrajena navigacija ob izbiri končnega cilja izračuna, ali je potrebno vmesno polnjenje in ga po potrebi tudi predlaga. Večopravilna enota pozna slovenščino.

Prtljažnik je s 535 litri uporabne praznine dovolj družinsko uporaben ter formalno ponuja celo več prostora kot običajni Q4 e-tron (za 15 l), čeprav je podatek nekoliko varljiv, ker v njegovem zadku ni primaknjene višinsko nastavljive toge police kot v običajnem Q4. Vanj je bilo moč pospraviti šest letalskih kovčkov, ob podrti zadnji klopi pa ne ponuja ravnega dna.

Audi Q4 Sportback e-tron

BMW iX1

Sprednji del električnega X1 zaznamuje prominentna maska, zato pa je z boka nekoliko bolj umirjen. V notranjosti je prepričljiv tako z naborom kot tudi barvno shemo in končno obdelavo materialov. Sprednja sedeža sta odlična, z nastavljivim sedalnim delom in zadovoljivim bočnim oprijemom. Zadaj je prostora nekoliko manj, v širino na račun v prostor pomaknjenih širokih naslonov za roke na vratih, pa tudi v predelu kolen in stopal bodo odrasli potniki nekoliko utesnjeni. Potniška kabina nudi dovolj odlagalnih mest, a je sredinsko (pod naslonom za roke) težje dostopno. Pri ergonomiji nismo imeli pripomb, vozniku je ostalo dovolj gumbov, pa tudi ikone na zaslonu so velike, da se jih enostavno izbira med vožnjo.

BMW iX1 ima eno boljših večopravilni enot, z odlično resolucijo in preglednim domačim zaslonom. Nastavitev je ogromno, za praktično vsako malenkost, zapisi so v slovenščini. Sistem kamer je med boljšimi, če ne kar najboljši. Vgrajena navigacija predlaga tudi vmesna polnjenja, celo čas polnjenja in do koliko je priporočljivo polniti na določeni polnilnici.

Prtljažni prostor s 490 litri spada v zlato sredino, a se izkaže z urejenostjo in praktičnimi odlagališči ob strani. Pod dvojnim dnom se najde dovolj prostora za polnilne kable.

BMW iX1

Ford Mustang Mach-e

Lahko se prepiramo o tem, ali je pravi Mustang ali ne, zagotovo pa mu nihče ne more očitati dolgočasnosti. Napete, dinamične linije ga ločijo od ostalih, svoje pa doda tudi svetlobni podpis na zadku. V potniški kabini najdemo lepo obdelane materiale, ki dajejo občutek zaznavne kakovosti, se pa tu in tam najde kakšna podrobnost, ki bi jo lahko izboljšali (predal za očala). Zadaj se sedi udobno, saj je prostora v vse smeri dovolj, medtem ko prednja sedeža, vsaj za polnokrvnega Mustanga, nudita nekaj manj bočne opore, kot bi si jo človek želel. Odlagališč in predalov je v splošnem dovolj, so pa nekatera malo težje dostopna. Vsa voznikova upravljala so tam, kjer bi jih pričakovali, a je upravljanje klimatizacije omejeno zgolj na dotično občutljiv zaslon.

Slednji je res velik – največji poleg Teslinega. Na njem je informacij na pretek, kar zahteva nekaj privajanja. Pozna slovenščino, njegova navigacija pa je obenem zelo pametna, saj izračuna tudi čas z vmesnimi postanki na določenih polnilnicah. Voznik si lahko tudi določi, katere polnilnice naj sistem predlaga (glede na hitrost ali možnost plačila z različnimi naročninami). Tudi pri Machu-e se je mogoče med polnjenjem kratkočasiti z igrami, z enim prihodnjim popravkom pa bo omogočen dostop do Ford Streaminga.

Kljub zunanjim meram, zaradi katerih avto spada med srednje velike križance, je prtljažnik zgolj podpovprečno velik (402 l). Ima pa uporabno dvojno dno ter ga dopolnjuje praktičen sprednji 100-litrski prtljažnik, ki ga je moč oprati z vodo.

Ford Mustang Mach-e

Hyundai Ioniq 5

Izstopajoča futuristično naravnana zunanjost skriva eno najbolj prijetno oblikovanih notranjosti med vsemi električnimi predstavniki. Za začetek je zaradi izbire barv topla in svetla ter deluje še bolj prostorno, na otip so vsi materiali prijetni. Prednja sedeža sta foteljasta in torej bolj na strani udobja, a imata kljub temu dobro bočno oporo. Nastavljiv naslon za noge pri sovozniku dviguje raven udobja. Zadaj je prostora na pretek, kar omogoča udobno sedenje odraslih oseb. Zanimiv dodatek predstavlja pomična sredinska konzola, saj lahko dodatno prilagodi uporabnost prostora, pa tudi sicer ne manjka uporabnih odlagalnih mest.

Hyundaijev vmesnik je hiter in razmeroma pregleden ter vseskozi povezan s spletom. Tudi Ioniq 5 pozna slovenščino. Vgrajena navigacijska naprava predlaga polnilnice, a jih ne vključi v načrtovanje poti. Navigacija le prikaže, do kam bi prišli s trenutnim dosegom, polnilnice pa mora voznik izbrati sam. Poleg Kie EV6 tudi on omogoča funkcijo V2L, kar dovoljuje polnjenje večjih baterij s pomočjo akumulatorja v vozilu.

V zadku se razteza urejen prtljažni prostor, kamor je moč pospraviti za 527 l prtljage.Kritiko zasluži zgolj plastika na strani, ki se hitro opraska. Dodatnih 57 litrov se skriva še pod sprednjim pokrovom, a jih je nekaj manj pri verziji s štirikolesnim pogonom.

Hyundai Ioniq 5

Kia EV6

Med sorodnima koncernskima modeloma je EV6 tisti, ki na zunaj izžareva več športnega značaja, po drugi strani pa je v notranjosti bolj resen. Temno oblazinjenje s kontrastnimi svetlimi vstavki daje vtis nekoliko manjše prostornosti, pa tudi sicer se zdi, da je zadaj nekaj manj prostora (stopala ne gredo pod srednji sedež. Sedenje spredaj in zadaj je nekoliko trše kot v Ioniqu, a nikakor neudobno. Oblikovalci so uporabili več trde in sijoče plastike, kar ne prispeva k vtisu elegantnosti. Pred voznikom je ogromen predal, velik je tudi sredinski predal spredaj. Upravljanje združuje nekaj fizičnih gumbov s površinami na dotik, kar je vmesna rešitev.

Kijin infozabavni sistem zna govoriti slovensko, je hiter in razmeroma preprosto zasnovan. Vključena navigacija, podobno kot pri Ioniq 5, omogoča vodenje z vključitvijo načrtovanega časa za vmesno polnjenje, a ne upošteva napolnjenosti baterije. EV6 ima še možnost V2L ter kot edini ponuja glasovno vodenje v slovenščini.

EV6 ima podobno prostoren prtljažnik kot njegov sorodnik, zadek je tudi primerljivo obdelan (trda plastika ob strani). V njem je nameščeno uporabno dvojno dno, sprednji pretljažnik pa je – odvisno od različice – velik med 20 in 52 litri.

Kia EV6

Mercedes EQB

Mercedesovovo električno srce na zunaj prepoznavno odražajo značilna maska družine EQ in modri dekorativni elementi. Njegova notranjost je prostorna, a ne nujno najbolj udobna – zato bi si želeli malce bolj ergonomsko sedenje na zadnji klopi in nekaj več prostora v širino. V notranjosti je dovolj predalov in odlagališč, površine so pokrite z nekaj sijoče plastike, a je dovolj tudi na dotik prijetno mehkih materialov. Sprednja sedeža sta relativno ozka in brez prave bočne opore, krajši sedalni del pa je vsaj pri vozniku mogoče podaljšati. Elementi upravljanja so dobri, z izjemo haptičnih površin na volanu.

Mercedesov večopravilni sistem se uporablja preko zaslona na dotik ali preko na dotik občutljive ploščice na sredini osrednjega grebena. EQB ima večopravilno enoto v slovenščini in enega boljših vgrajenih navigacijskih sistemov. Slednji dokaj natančno izračuna doseg, obvezna polnjenja na poti in priporočeni čas polnjenja ter odstotek napolnjenjosti ob koncu poti. Pohvaliti velja še dodatno aplikacijo Car2X.

Kljub zunanji obliki avtomobila prtljažnik ni rekordno prostoren prtljažnik (495 l). Je pa zato lepo obdelan, z uporabnim dvojnim dnom ter ne najbolj posrečenim rolojem, ki ne sodi v premijski avto.

Mercedes EQB

MG4

MG4 je eden od novincev na evropskem trgu, od katerega si pri znamki obetajo precej. Zunanjost je drzno oblikovana, s številnimi podrobnostmi, ki optimirajo aerodinamične lastnosti. Notranjost je relativno prostorna glede na kompaktno zasnovo, zadaj se dokaj udobno sedi, dovolj je prostora za kolena in nad glavo potnikov, celo za stopala ga ne zmanjka. Na vratih so obloge sicer iz trde plastike, nekaj je elementov iz sijoče črnine, medtem ko je zgornji del armaturne plošče na otip prijetnejši – našteto da vedeti, da so pri proizvajalcu premišljeno izbrali, kje je smiselno izboljšati vtis oziroma kje varčevati. Znotraj ne manjka odlagalnih mest, predal pred voznikom pa bi bil lahko malo bolj praktično oblikovan. Prednjima sedežema manjka kakšen centimeter ali dva sedalne dolžine, sicer sta kar udobna in imata zadovoljivo bočno oporo. Voznikovo delovno okolje se zdi dokaj urejeno, motijo le nekoliko nerodni in neintiutivni volanski elementi za upravljanje.

Večopravilni enoti bi koristila posodobitev odzivnosti in hitrosti. Tudi tehnološko MG4 ni na nivoju preostalih modelov, ki smo jih preizkušali. Navigacijska naprava sicer predlaga kakšne polnilnice, a jih tudi kar nekaj izpusti (Elen, Ionity). Sistem ne pozna slovenščine, kvaliteta slike kamer za pregled zunanjosti pa je povprečna. Ima pa MG4 funkcionalnost V2L, tako kot Hyundai in Kia.

MG4 ima, pričakovano glede na svojo velikost in zunanjo obliko, najmanj uporaben prtljažnik med tokrat primerjanimi avtomobili. Kljub temu s 363 litri v notranjost sprejme tri letalske kovčke.

MG4

Renault Megane E-Tech Electric

Zunanjost sodobnega električnega Meganea je atraktivna, hkrati pa jasno izraža svojo povezanost z modelno družino, Ker gre za model kompaktnega razreda, je notranjost nekoliko manj razkošna – zadaj manjka nekaj prostora predvsem v predelu kolen in stopal. Prednja sedeža sta relativno dobro oblikovana in imata celo masažno funkcijo, ki pa je za električni avtomobil kar nekoliko glasna. Kvaliteta materialov in izdelave je v skladu s pričakovanji za Renault nove dobe. Za upravljanje vozniku ostaja nekaj fizičnih gumbov, delno pa je odvisen od drsnih površin.  Še vedno se mu žal ni uspelo znebiti ločenega obvolanskega modula za nadzor avdio sistema, ki bi si že zaslužil upokojitev.

Renault je v električnega Megana vgradil večopravilno enoto, ki deluje z Googlovim operacijskim sistemom. Je hitra in dobro pregledna, z odlično navigacijsko podporo (Google Maps). Predlaga polnjenje na poti, a v izračunu ni našla hrvaških polnilnic Elen. Kvaliteta kamer je zadovoljiva, ni pa med najboljšimi.

Prtljažni prostor je kljub manjšim zunanjim meram presenetljivo prostoren (440 l), vanj smo uspeli spraviti kar šest letalskih kovčkov. Je precej globok in ima visok rob, pod dnom pa skriva še 32 litrov prostora za shranjevanje kablov.

Renault Megane E-Tech Electric

Škoda Enyaq iV

Enyaq ni brez razloga pri vrhu prodajnih lestvic, saj je s klasičnim, a prepričljivim oblikovanjem ravno prav opazen na cesti. V notranjosti skriva precej prostora tudi za zadnje potnike, ki cenijo lepo oblikovane in udobno oblazinjene zadnje klopi. Sprednja sedeža prav tako nudita pravo razmerje med dobrim oprijemom in udobjem, le sedalni del bi lahko bil malenkost daljši. Svetlo oblazinjenje poudarja prijetno vzdušje, materiali pa delujejo izbrano in lepo obdelano. Voznikov delovni prostor je vzorno urejen, z drsniki se nadzira le glasnost avdio sistema.

Škodina večopravilna enota je po odzivnosti in preglednosti med boljšimi. Praktično vse stvari se prilagaja preko zaslona na dotik, tudi klimatsko napravo. Vgrajena navigacija dobro preračuna pot, upošteva vmesno polnjenje in prikaz baterije na koncu poti. Večopravilna enota je bila nedavno posodobljena na najnovejšo različico, zato je bil že na voljo Powerpass Map, ki podrobno predstavi polnilnice in ob njih izpiše tudi izkušnje uporabnikov. Tudi ta sistem, tako kot vsi iz skupine Volkswagen, pozna slovenščino.

Prtljažnik dobrodušnih mer bi moral s svojimi 585 litri zadovoljiti prav vse. Dopolnjujejo ga vedno uporabne Škodine domislice (kljukice, mreže …), žal pa je brez ravnega dna ob podrti naslona zadnje klopi.

Škoda Enyaq iV

Tesla Model Y

Prodajni prvak številnih trgov je trenutno največkrat opaženi nov električni avto tudi na naših cestah, poleg tega pa ga spremlja podoben sloves kot Applove izdelke. Ne glede na to, ali ga dojemate kot računalnik na kolesih, se je na trgu pravzaprav že dokazal. Notranjost zaradi prečiščenosti ter izbranih materialov in barv daje vtis prefinjenosti in zaznavne kakovosti, hkrati pa spominja na skandinavski slog oblikovanja pohištva. Zadaj imata potnika sicer nekoliko bolj utesnjen občutek, a je prostora za glavi in kolena povsem dovolj. Je pa vožnja nekoliko manj udobna, tudi na račun dolžine sedalnega dela. Uporabnikom zagotavlja dovolj predalov in odlagalnih površin, po drugi strani pa boste v njem zaman iskali gumbe – omejeni so na dva vrtljiva elementa na volanskem obroču, ki lahko opravljata različne funkcije

Teslin zaslon je ob Mustangovem največji. Ima odlično ločljivost, na njem je veliko informacij, kar zahteva nekaj privajanja na delovanje. Vse se ureja preko zaslona na dotik, tudi osnovne funkcije, kot so vklop brisalcev ali nastavitev položaja volanskega obroča. Tesla ima res izpopolnjeno navigacijo, ki deluje zelo dobro in najbolj natančno izračuna tudi odstotke baterije ob koncu poti. Podpira igranje iger in druge zabavne vsebine med polnjenjem,  sistem nadzornih kamer pa je eden boljših.

Teslin model Y se ponaša z daleč najbolj prostornim prtljažnikom v tokratnem naboru (854 litrov!), vanj nam je uspelo spraviti kar osem kabinskih letalskih kovčkov. Zlaganje naslonov poskrbi za ravno dno, v sprednji prtljažnik pa se da pospraviti nadležne polnilne kable.

Tesla Model Y

Toyota bZ4x

Pri Toyoti so si za svojega prvega baterijsko-električnega predstavnika vzeli kar nekaj časa, a tudi tokrat niso razočarali z dinamičnim oblikovanjem zunanjosti, ki jo boste težko zamenjali s konkurenco. Je pa zato zasnova notranjosti nekaj, kjer so se kresala mnenja: malo na račun nenavadne namestitve volana, za katerim je slabše pregleden digitalni zaslon s potovalnimi podatki, malo pa tudi  zaradi izbranih materialov in barvne sheme. Notranjost nudi dovolj prostora za kolena in glave zadnjih potnikov, ni pa pretirano prijetno, če bi morali tam prebiti več časa. Pred sovoznikom ni predala, se pa najde nekaj odlagalnega prostora pod lebdečo konzolo. Sprednja sedeža sta sicer  udobna, a jima manjka malo več bočne opore.

Toyotin zaslon je velik in grafično zelo lepo oblikovan. Je tudi hiter in niti ni pretirano zapleten za uporabo. Intuitivnost dvigujejo fizična stikala za klimatsko napravo in osnovne funkcije. Sistem ne pozna slovenščine, prav tako ima bolj pogojno uporabno navigacijsko napravo. Slednja namreč pri izračunu ne upošteva napolnjenosti baterije ter ne predlaga vmesnih polnjenj. Edini ima 360-stopinjski sistem kamer s pogledom pod avtomobilom ter odlično kvaliteto slike.

Bz4X ima povprečno velik prtljažnik (452 l), dovolj prostoren za šest letalskih kovčkov. Uporabnost dodaja prostor pod dnom ter ravno dno, ki ga tvorijo nasloni zadnjih sedežev ob podiranju.

Toyota bZ4x

Volkswagen ID.5

Volkswagnova oblikovalska ekipa je poskrbela, da so električni člani družine ID na cestah dobro prepoznavni, a hkrati neločljivo povezani s tradicionalno modelno paleto, da zadovoljijo zveste kupce. V notranjosti je ID.5 zadaj precej prostoren, nekoliko manj prostora je le nad glavami potnikov. Materiali so zdijo kvalitetni, se pa zna zgoditi, da vas ne bo prepričala barvna usklajenost. Predal pred sovoznikom ni pretirano prostoren, prav tako ni odlagališč pod lebdečo sredinsko konzolo. Sprednja potnika bosta sedela udobno, a v primerjavi s sorodnim Audijem sedeža nudita manj bočnega oprijema.

Zdi se, da ima ID.5 med trojčki skupine Volkswagen najpočasnejši in najmanj odziven zaslon. Pozna slovenščino, navigacijska naprava pa pri izračunu poti predlaga tudi morebitna polnjenja. Sistem kamer je povprečen, prav tako je potrebno vse stvari nastavljati preko zaslona na dotik. Drsnik pod zaslonom ni osvetljen, ima pa tudi Volkswagen sistem Car2X.

Prtljažni prostor je prostorsko nekoliko manj radodaren kot Škodin (549 l), a z zelo uporabnim dvojnim dnom, kjer je dovolj prostora za kable. Podiranje klopi žal razkrije neravno dno, kar zmanjšuje njegovo uporabnost.

Volkswagen ID.5

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Trinajst električnih pod drobnogledom"


4 meseci 18 dni nazaj

Kia ima sposojen volan 😉

4 meseci 17 dni nazaj

Urejeno, hvala za opozorilo.

soso
4 meseci 18 dni nazaj

V oči mi je padel strošek servisov in razlika med znamkami. Bi bilo zanimivo slišat kaj zaračunajo na Kia in Toyota servisu, da so približno 2-3x dražji od večine.

xxl
4 meseci 18 dni nazaj

To bi mene tudi zanimalo. Hvale se z niskimi stroški vzdrževanja, a plačujem enako ali več kot pri vseh znamkah, katere sem imel do zdaj.

 
Honda razkrila nov model športnega križanca ZR-V
Google z vrsto novosti za avtomobiliste