Novice

Hyundai Kona tudi kot hibrid

Kar nam je mesece nazaj, ko so predstavili Kono electric, sicer za trenutek ali dva šinilo v glavo kot povsem uresničljiva zamisel, a potem enako hitro tudi utonila v pozabo, so Korejci zdaj uresničili brez pretiranega pompa. Predstavili so namreč hibridno različico Kone.

Razlog, da nam je ideja o hibridni Koni pred več kot letom dni prestrelila misli, je dejstvo, da imajo celoten hibridni pogon že dalj časa na voljo v Ioniqu in Kii Niro in ni tehničnih omejitev, da tega ne bi mogli narediti. Kot kaže, pa so zdaj tudi vse, recimo jim politične omejitve v glavah določevalcev prodajne strategije koncerna odstranjene. In tako je tu Kona hybrid.

Pogonski sklop je, nobeno presenečenje na tem področju, enak tistima, ki ženeta že omenjena Ioniq hybrid ter Kio Niro hybrid. To pomeni glavni pogonski agregat v podobi 1,6-litrskega bencinskega Kappa štirivaljnika, ki deluje s tako imenovim Atkinsovim ciklom. V sendvič med motor in šeststopenjski dvosklopkovni menjalnik je nameščen električen motor z 32 kilovati (43 KM) in 170 Nm največjega navora, ki dvigne sistemsko moč hibridnega pogonskega sklopa na skupno 104 kW (141 KM) in 265 Nm navora. Litij-ionska baterija kapacitete 1,56 kWh skrbi za učinkovito delovanje celotnega sistema na način, da se Kona hybrid zmore zapeljati tudi nekaj kilometrov strogo na elektriko.

Hibridna izpeljanka bo kot prva med Konami dobila tudi Hyundaijev sveži sistem Blue Link, ki uporabnikom omogoča povezavo avta z aplikacijo, nameščeno na pametnem telefonu. Na njej lahko potem na daljavo, recimo iz udobja domačega naslanjača, bodisi zaklene ali odklene avto, pregleduje določene nastavitve vozila ter ima vpogled v izbrane podatke.

Ob napisu hybrid na zadku naj bi bila modelu lastna še nova zunanja barva lagunsko modra (Blue Lagoon) ter 16- in 18-palčna platišča v ravno tako hibridu lastnem izgledu. Nadgradnjo v kabini zaokrožujejo serijsko primaknjena Android Auto in Apple Carplay ter iz najsodobnejših Hyundaijev poznana varnostna pomagala, ki so umeščena deloma na seznam doplačil, deloma pa na seznam serijske opreme.

Prodaja novinke steče v Evropi avgusta letos s cenami, ki bodo predvidoma nekje na ravni dobro opremljenih dizelskih izpeljank. Kdor se ob Koni hybrid nadeja prvega štirikolesno gnanega hibrida iz hiše Hyundai, naj svoja pričakovanja umiri, saj bo tudi Kona hybrid, enako kot Niro in Ioniq, izključno spredaj gnana.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seat napoveduje Mii electric
Citroënovi starodobniki na ljubljanskih ulicah