Novice

Novi Ford Focus odlikujejo izrazit slog in varčni elektrificirani pogonski sklopi

Ford je predstavil prve podrobnosti prihajajočega modela Focus, ki dobiva novo raven povezljivosti in sodobnejši paket tehnologij.

Pri oblikovanju prenovljenega modela Focus so imeli Fordovi oblikovalci ob trenutno aktualnih smernicah v mislih predvsem osredotočenost na uporabnika. Nova zasnova pokrova motornega prostora vizualno poveča dolžino sprednjega dela, emblem znamke pa so prestavili z roba pokrova motornega prostora na sredino večje zgornje maske pred hladilnikom. Prepoznaven bo po novih LED žarometih, ki sedaj spadajo v serijsko opremo vseh različic in vključujejo integrirane meglenke ter ponazarjajo izrazit in učinkovit svetlobni podpis. Videz zadnjega dela poudarjajo zatemnjene leče zadnjih luči, ki bodo v odvisnosti od izbranega modela lahko tudi v tehnologiji LED. Na voljo bo v opremskih različicah Connected, Titanium in ST-Line ter v robustnejši izvedenki Active, še večji izbor opreme pa bo omogočala razširjena razpoložljivost paketa Vignale. Vsaka od različic bo prepoznavna po edinstvenih oblikovnih podrobnostih, ki bodo odražali različne značaje v celotni paleti.

Notranjost novega modela Focus sledi trendu digitalizacije in uvaja Fordovo tehnologijo naslednje generacije Sync 4, ki omogoča navigacijo povezano z oblakom ter glasovno upravljanje z razumevanjem naravnega jezika. Podajanje informacij in nastavitve funkcij avtomobila bodo potekali preko 13,2-palčnega osrednjega zaslona na dotik, vozniku pa bo na voljo najsodobnejša paleta naprednih asistenčnih sistemov. Novi sistem Sync 4 omogoča tudi brezžično združljivost z mobilnimi telefoni preko sistemov Android Auto in Apple CarPlay ter brezžične posodobitve programske opreme. Uporabnost do 1.653-litrskega prtljažnega prostora v karavanski različici so še povečali z uvedbo “mokrega območja” s talnimi in stranskimi oblogami, ki jih je moč preprosto očistiti.

Na voljo bo prenovljena paleta pogonskih sklopov, ki vključuje elektrificirane možnosti za povečanje učinkovitosti ter možnost izbire 7-stopenjskega samodejnega menjalnika z dvema sklopkama Powershift. Bencinske barve bosta zastopala izboljšana litrska motorja EcoBoost s 100 ali 125 KM v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom ter elektrificirani različici istega motorja s 125 ali 155 KM, ki naj bi bili na voljo tudi z menjalnikom Powershift. Električno pomoč v tem primeru prispeva 48-voltni sistem blagega hibrida z integriranim jermensko gnanim zaganjalnikom/generatorjem (BISG) in litij-ionsko baterijo. Dizelsko plat zgodbe predstavlja 1,5-litrski EcoBlue z močjo 95 KM, sparjen s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom in močnejša izvedenka s 120 KM, ki bo na voljo tudi z 8-stopenjsko avtomatiko. Za učinkovit izkoristek motornih zmogljivosti in voznih lastnosti avtomobila bo možno izbirati med tremi osnovnimi voznimi načini (Normal, Sport, Eco), pri terensko navdahnjenih različicah Active pa bosta na voljo še vozna načina Slippery in Trail.

Zahtevnejšim kupcem nameravajo pri Fordu ponuditi tudi različico ST, ki bo na voljo kot kombilimuzina in karavan in so jo razvili v oddelku Ford Performance. Poganjal jo bo zmogljiv 2,3-litrski bencinski motor EcoBoost z močjo 280 KM in 420 navora v kombinaciji s 6-stopenjskim ročnim ali 7-stopenjskim samodejnim menjalnikom z obvolanskima prestavnima ročicama.

Točen datum prihoda na trg zaenkrat še ni razkrit, najverjetneje pa ga lahko tudi pri nas pričakujemo nekje v sredini prihodnjega leta.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Novi Ford Focus odlikujejo izrazit slog in varčni elektrificirani pogonski sklopi"


RedBaron
1 mesec 10 dni nazaj

Sem mislil, da je ford opustil menjalnike s dvema sklopkama. S-max ima sedaj klasiko s pretvornikom navora, očitno so v manjših modelih obdržali “DSG”

Blinder
1 mesec 12 dni nazaj

“ECO BLUE” – ali proizvajalci tekmujejo med sabo, kateri bo dal bolj idiotsko ime za svoje diesel razlicice?

 
Hyvia razkrila prototip s pogonom vodikovih gorivnih celic
Foxconnovo razkritje treh električnih vozil