Novice

Ineos je novi lastnik proizvodnega obrata Hambach

Britanski Ineos Automotive in Mercedes-Benz sta zaključila postopek prodaje francoskega proizvodnega obrata, v katerem nastajajo avtomobili Smart.

Po nekajmesečnih pogajanjih, ki so potekala od letošnjega poletja, sta Ineos in Mercedes-Benz dosegla dogovor, po katerem lastništvo proizvodnega obrata v Hambachu prehaja v roke britanskega podjetja Ineos. V bivšem proizvodnem obratu nemškega avtomobilskega proizvajalca, kjer je do zdaj potekala proizvodnja modelov znamke Smart, naj bi proti koncu prihodnjega leta pričeli izdelovati robustno terensko vozilo Grenadier za ljubitelje prve generacije legendarnega modela Land Rover Defender.

Predstavniki podjetij Ineos in Mercedes-Benz so se dogovorili, da bo v okviru obstoječega obrata še naprej potekala proizvodnja aktualne generacije modela Smart EQ ter nekaterih sestavnih delov za nemško znamko. Ineos naj bi v skladu z dogovorom obdržal približno 1.300 zaposlenih v tem obratu, ti naj bi med drugim sodelovali tudi v pripravah na pričetek proizvodnje modela Grenadier.

Pred prvimi pogovori v zvezi z nakupom proizvodnega obrata v Habachu so v podjetju Ineos Automotive načrtovali postavitev dveh proizvodnih lokacij. V novozgrajenem obratu na Portugalskem naj bi potekala izdelava šasij, medtem ko naj bi končna sestava robustnih terencev potekala v  Walesu.

Zaenkrat še ni znano, koliko časa naj bi v tem obratu še izdelovali električne Smarte EQ, saj so pri Mercedesu polovični delež podjetja Smart že lani prodali kitajski skupini Geely, s katerim so se dogovorili tudi to, da bo proizvodnja bodočih Smartov potekala na Kitajskem.

Finančnih podrobnosti prenosa lastništva zaenkrat ne razkrivajo, so pa predstavniki obeh podjetij izrazili zadovoljstvo nad dogovorom. Po besedah Jörga Burzerja, člana upravnega odbora podjetja Mercedes, bo prodaja proizvodnega obrata v Hambachu pripomogla k uresničevanju znamkinih trajnostno naravnanih ciljev ter obenem zagotovila nadaljnjo proizvodnjo trenutne generacije modelov Smart in ohranitev delovnih mest. Predsednik podjetja Ineos Jim Radcliffe pa je poudaril, da je bil nakup obstoječega proizvodnega obrata priložnost, ki je niso hoteli izpustiti iz rok, saj so z eno potezo pridobili sodobno zasnovan proizvodni obrat in strokovno usposobljeno delovno silo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Ineos, Daimler.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nissan postopoma razkriva novi Qashqai
Porsche bi napajal tradicionalno gnane modele s sintetičnim bencinom