Novice

Japonska vlada načrtovala združitev Nissana in Honde

Predstavniki japonske vlade naj bi obema avtomobilskima proizvajalcema predlagali pričetek pogovorov o združitvi, ki bi privedla nov veter v jadra japonske avtomobilske industrije.

Ideja o morebitni združitvi obeh podjetij naj bi izhajala iz kabineta japonskega premierja, saj naj bi bil združitvi naklonjen Shinzo Abe. Po njihovem mnenju naj bi morebitna združitev Nissanu povrnila del ugleda, izgubljenega ob aretaciji Carlosa Ghosna, pomembno pa naj bi vplivala tudi h konsolidaciji avtomobilske industrije na Japonskem v prihodnosti.

Po nekaterih informacijah naj bi bil predlog podjetjema Honda in Nissan neuradno prvič predstavljen že konec lanskega leta, medtem ko je uradna iniciativa s strani japonske vlade prišla v začetku letošnjega leta, ko so se pričele širiti govorice o trenjih znotraj naveze Renault – Nissan.

Zamisel o združitvi naj bi že takoj zavrnili obe podjetji, uresničitev ambiciozne ideje pa naj bi dokončno pokopala pandemija koronavirusa. Pri Nissanu so pojasnili, da se zaenkrat nimajo namena povezovati z drugimi podjetji, ker je njihov primarni cilj ponovno urediti odnose znotraj obstoječe alianse Renault – Nissan – Mitsubishi. Predstavniki Honde, ki je trenutno edini japonski avtomobilski proizvajalec brez kapitalskih povezav z ostalimi podjetji, pa naj bi zavrnili idejo združitve predvsem zaradi kompleksnosti kapitalskih povezav Nissana in Renaulta, poleg tega imata podjetji tudi popolnoma drugačen model poslovanja. Večina Hondinih modelov namreč temelji na lastnih platformah in bi bilo posledično skoraj nemogoče optimizirati poslovanje z uporabo platform in skupnih delov, ki jih uporablja Nissan s partnerskimi podjetji.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Nissan, Honda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Aston Martin ponovno v službi agenta 007
Kitajski CATL razvija baterije brez niklja in kobalta