Novice

Pod drobnogledom ekipe PRIMA so se znašli prestižni kompaktni športni terenci

Premijski kompaktni športni terenci sicer niso enako popularni kot njihovi velikostni konkurenti iz tovarn znamk, ki jih nekateri označujejo kot “generaliste”. So pa daleč od nišnih prodajnih številk. Še bolj pa je pomembno, da so visoko na seznamu želja kupcev, kar nenazadnje kažejo podatki o številnih uvoženih rabljenih avtomobilih tega razreda.

Že pred časom smo se s kolegi posvetili njihovim nekoliko večjim, pa tudi dražjim sorodnikom, s katerimi v obdobju prevlade križancev predstavljajo jedro prodajne palete večine premijskih znamk. Nekateri jih označujejo kot vstopne modele v svet prestiža, spet drugi pravijo, da jih pretežno izbirajo voznice oziroma so pogosto drugi avtomobil premožnejših družin.

Na tokratnem velikem primerjalnem testu smo soočili:

Tudi tokrat smo na seznamu tekmecev imeli še nekaj modelov, a se je zapletlo pri zagotavljanju testnih avtomobilov, nekoliko pa tudi pri internih usklajevanjih, kaj pravzaprav spada med prestižne znamke.


PRIMA smo: Avtomanija, Avto Fokus, Finance, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


Uradna slovenska avtomobilska statistika, ki jo za Sekcijo za osebna motorna vozila v okviru Trgovinske zbornice Slovenije pripravlja podjetje Ardi, jih je uvrstila v obsežen razred srednje velikih športnih terencev, enega izmed kandidatov (Volvo XC40) pa smo, povsem nerazumljivo, našli celo med velikimi športnimi terenci. Z 11,34 % trga so v prvih desetih mesecih letošnjega leta po prvih registracijah na tretjem mestu med razredi osebnih avtomobilov.prima-primaryŠe bolj zanimiv pa se zdi podatek o tem, da smo za našo primerjano peterico modelov na slovenskem trgu za vsak prvič registriran nov avtomobil pripeljali še enega rabljenega iz tujine – bolj natančno znaša to razmerje 55 % rabljenih proti 45 % novih prvih registracij. V prvih desetih mesecih letošnjega leta to v absolutnih številkah pomeni skupaj dobrih 1.200 avtomobilov (če govorimo le o tistih, ki so konec posameznega meseca še imeli status registriranega vozila).

Se pa uvoz rabljenih avtomobilov močno razlikuje po modelih. Kar 56 % je k uvozu rabljenih avtomobilov prispeval BMW X1, s 26 % mu je sledil Audi Q3, naslednjih 15 % pa je dodal Mercedes-Benz GLA. Uvoz avtomobilov Volvo XC40 in Lexus UX je minimalen ter omejen na eno ali dve vozili od vsakih deset prvič registriranih v Sloveniji. Morda bo zanimiv še podatek, da je povprečna starost uvoženega BMW X1 v letošnjem letu znašala dober mesec več kot štiri leta, Audija Q3 dobra štiri leta in pol, nekoliko mlajši pa so bili rabljeni Mercedes-Benzi GLA z dobrimi tremi leti in deset meseci od prve registracije v tujini. Za razliko od prvič registriranih novih avtomobilov istih znamk so pogosteje opremljeni z dizelskim pogonskim sklopom in štirikolesnim pogonom.


Naše pretekle projekte PRIMA, ki jih skupaj ustvarjamo od leta 2016, si lahko ogledate na tej povezavi.


Sodelujoči zastopniki znamk so poskrbeli, da smo ponovno lahko primerjali lastnosti tekmecev, ki smo jim tokrat namenili bencinski motor in samodejni menjalnik za vrednotenje njihovih voznih lastnosti. Dodali smo vtise o uporabnosti in prostornosti potniškega dela in prtljažnika, presodili razpoložljivost in delovanje sodobnih vozniških pomagal ter preverili skupne stroške lastništva. Ocenjevanje smo zaključili z mnenjem glede njihovega celostnega nastopa.

Rezultate primerjave bomo objavili v nedeljo, 14. novembra.

Avtomobilizem.com ( Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Pod drobnogledom ekipe PRIMA so se znašli prestižni kompaktni športni terenci"


mavrica
2 leta 5 meseci nazaj

moj izbor Q3 quattro, najmanjši upad vrednosti in najcenejši za vzdrževanje

xxl
2 leta 5 meseci nazaj

To je relativno. Daš 4000 evrov več v štartu, potem za servise porabiš 1000, ta cenejši pa 2000.

JG2
2 leta 5 meseci nazaj

Tudi sam (sem) izbral XC40. Super avto.

2 leta 5 meseci nazaj

Moj izbor je Lexus

thunderbolt
2 leta 5 meseci nazaj

Ni variante, ker je avto prostorsko tako izjemno slab. XC40

 
Koncept Kia EV9 kot kombinacija tradicionalnih razmerij in futuristične zasnove
Peteroboj PRIMA kompaktnih prestižnih križancev