Novice

Genesis razkriva električni GV60

Športni križanec GV60 je prvi električni model znamke, zasnovan na namenski električni platformi, razviti v okviru skupine Hyundai Motor.

Pri Genesisu zatrjujejo, da GV60 odpira novo poglavje na področju premijske ponudbe tega razreda. Zasnovan je na platformi E-GMP (Electric-Global Modular Platform), na osnovi katere sta nastala tudi Ioniq 5 in Kia EV6. Platforma z 800-voltno električno arhitekturo omogoča namestitev pogonskih sklopov z enim ali dvema električnima motorjema ter uporabo baterijskih paketov različnih kapacitet, ob podpori hitremu polnjenju z do 350 kW.

Zunanjost novega električnega križanca predstavlja novo stopnjo evolucije znamkinega sodobnega oblikovalskega jezika z zaobljenimi linijami, ki brezšivno povezujejo avtomobil v celoto. Silhueta je v skladu s trenutno priljubljeno kupejevsko formo športnih križancev in se izteka v zadnjem spojlerju. Namesto stranskih vzvratnih ogledal so na sprednjih vratih nameščene kamere, ki, podobno kot potopni ročaji kljuk na vseh vratih, minimalno izstopajo iz celote. Velike odprtine za zajem zraka pod sprednjo masko in stilsko prenovljenim emblemom znamke omogočajo učinkovito hlajenje baterij ter poudarjajo dinamiko in športnost.

Tudi notranjost je v skladu z zadnjimi smernicami oblikovalske filozofije znamke in in daje občutek prostornosti, medtem ko skrbno izbrani materiali poudarijo prestiž. Pred voznikom se nahaja digitalna instrumentna plošča, ki jo dopolnjuje velik, sredinsko nameščen zaslon na dotik, večino funkcij avtomobila pa naj bi bilo moč upravljati preko kontrolnikov, nameščenih na osrednji konzoli.

Tehničnih podrobnosti pri znamki Genesis zaenkrat še ne razkrivajo, glede na družinsko pripadnost pa najverjetneje lahko pričakujemo, da bo novi GV60 na voljo s pogonskimi sklopi podobnih zmogljivosti, kot sta Ioniq 5 in Kia EV6. To pomeni možnost pogona z enim električnim motorjem na zadnji kolesni par in močjo 125 kW oziroma 160 kW ali pa štirikolesni pogon ob podpori dveh električnih motorjev in skupno močjo 225 kW. Baterijski paket naj bi v osnovi ponujal kapaciteto 58 kWh, zmogljivejša opcija s 77,8 kWh pa naj bi omogočala več kot 480km dosega z enim polnjenjem.

Genesis GV60 bo eden od treh električnih modelov, ki naj bi jih znamka prihodnje leto ponudila evropskim kupcem, točnega datuma prihoda na trg in cen pa zaenkrat še ne razkrivajo.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar, Genesis. Foto: Genesis.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Na CES le s potrdilom o cepljenju
Cene električnih vozil v Evropi se višajo