Novice

Koncept Volvo Recharge prikazuje uporabo trajnostnih materialov

Švedski avtomobilski proizvajalec Volvo je predstavil koncept električnega križanca Recharge, ki ponazarja njihovo trajnostno naravnanost in dokazuje, da tudi uporaba tovrstnih materialov ne vpliva na videz in prestiž.

Volvo nadaljuje svojo transformacijo v trajnostno naravnanega avtomobilskega proizvajalca ter za doseganja zastavljenih ciljev še naprej išče nove možnosti. Po trenutnih načrtih naj bi bili do leta 2030 vsi njihovi modeli izključno električni, do leta 2040 pa naj bi kot podjetje dosegli ogljično nevtralnost.

S pravkar predstavljenim konceptom Recharge želijo pokazati, da tudi z uporabo recikliranih in trajnostno pridobljenih materialov  lahko svojim kupcem ponudijo stilsko dovršene avtomobile z enako mero prestiža, kot so jih deležni s trenutno aktualnimi modeli, kjer delež trajnostno pridobljenih materialov še ni tako visok.

Z uporabo kompozitnega materiala z lanenimi vlakni, ki predstavlja osnovo sprednjega in zadnjega odbijača, so zmanjšali uporabo plastike, posebej zasnovane pnevmatike Pirelli pa so v 94 odstotkih narejene iz recikliranih in obnovljivih materialov na osnovi kavčuka, bio silicijevega dioksida, viskoze in naravnih smol. Precejšen poudarek je tudi na povečevanju učinkovitosti in izboljšavah aerodinamike, ki so ji podredili celotno silhueto koncepta, vključno z zasnovo platišč. Čeprav ob predstavitvi niso podali podrobnosti uporabljenih baterij, pa so že v prejšnjih objavah nakazali, da za povečevanje dosega ne nameravajo zgolj povečevati kapacitete baterij z dodajanjem novih modulov, ki prinašajo dodatno težo in s tem zmanjšujejo učinkovitost ter povečujejo ogljični odtis. Zato v sodelovanju s švedskim podjetjem Northvolt že razvijajo nove baterije z večjo energijsko gostoto in krajšimi polnilnimi časi.

Notranjost koncepta predstavlja evolucijo kabine električnega kupejevskega križanca C40 Recharge, ki je njihov prvi model brez usnja. Za materiale notranjosti in sedeže so pri konceptu Recharge uporabili material iz švedske volne kontroliranega porekla, za notranje obloge in vratne panele pa so uporabili Tencel, ki je narejen iz celuloznih vlaken in je mehak na otip. V novem konceptu so prvič uporabili tudi novo razvit material Nordico, ki ga izdelujejo iz recikliranih plastenk, reciklirane plute in drugih bio materialov.

Pri Volvu zatrjujejo, da bi, v primeru polnjenja predstavljenega koncepta Recharge le z elektriko iz obnovljivih virov, njegov ogljični odtis v celotni življenjski dobi znašal manj kot deset metričnih ton ogljikovega dioksida. Za primerjavo naj povemo, da po zadnjih podatkih ameriške agencije za zaščito okolja ogljični odtis povprečnega potniškega avtomobila znaša 4,6 metričnih ton letno, zato lahko rečemo, da bi ob ogljično nevtralnem proizvodnem procesu produkcijski model, izhajajoč iz koncepta Recharge, občutno zmanjšal škodljive vplive na okolje.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Volvo. Foto: Volvo.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Koncept Hyundai Seven tudi kot avtonomno vozilo
Prvi pogled na naslednjo generacijo modela Kia Niro