Novice

Koncept Hyundai Seven tudi kot avtonomno vozilo

Hyundai je na avtomobilskem salonu v Los Angelesu razkril koncept športno aktivnega električnega vozila, iz katerga naj bi kasneje izhajal produkcijski model Ioniq 7.

Koncept Seven je zasnovan na modularni električni platformi E-GMP in predstavlja elektificirano prihodnost mobilnosti, kot si jo predstavljajo pri znamki Hyundai. Po besedah Joseja Munoza, predsednika in izvršnega direktorja Hyundaija za področje Severne Amerike, predstavljeni koncept razkriva kreativno vizijo in napredne tehnološke rešitve, ki bodo v prihodnosti na voljo njihovim strankam. Dodaja še, da novi koncept z inovativno zasnovo notranjosti, čistim pogonskim sklopom ter s tehnologijo in varnostjo najavlja obetajočo prihodnost ljubiteljem njihovih vozil.

Za pogon koncepta Seven bo skrbel električni pogonski sklop, ki naj bi omogočal preko 480 km dosega z enim polnjenjem, baterijski paket pa naj bi bilo moč na hitrih polnilnih točkah z močjo do 350 kW napolniti že v dvajsetih minutah (med 10 in 80 odstotkov napolnjenosti).

Zunanjost predstavljenega koncepta temelji na čistih in aerodinamičnih linijah ter se že na prvi pogled razlikuje od aktualnih Hyundaijevih modelov tega segmenta. Še dodatno mu prepoznavnost zagotavljajo svetlobni elementi, ki uporabnika ob zagonu pozdravijo s posebno svetlobno sekvenco.

Športno uporabno električno vozilo, oziroma SUEV (Sport Utility Electric Vehicle), kot so ga poimenovali pri Hyundaiju, ima po zaslugi platforme E-GMP in medosne razdalje 3,2 m v notranjosti udobje salona. Namesto običajnih sedežnih vrst so v zadnjem delu namestili sedežno garnituro, ki jo dopolnjujejo vrteči se sedeži, panoramski zaslon s tehnologijo OLED na stropu pa poleg prikaza različnih vsebin lahko poskrbi tudi za prijetno atmosfero. Ker so si pri Hyundaiju koncept Seven zamislili kot avtonomno vozilo, je zasnova armaturne plošče minimalistična z možnostjo umika kontrol, s tem pa so pridobili še več prostora, ki so ga namenili udobju in dobremu počutju potnikov. Dodatno k temu pripomore še izbira uporabljenih materialov, ki temelji na recikliranih materialih iz trajnostnih virov ter bakrenih vstavkih, ki delujejo antibakterijsko, za razkuževanje kabine po uporabi pa bo poskrbljeno s pomočjo UV žarkov.

Kljub futuristični zasnovi, predstavljeni s konceptom Seven, naj bi le-ta že predstavljal smernice pri zasnovi novega Hyundaijevega športno uporabnega vozila Ioniq 7. Produkcijsko različico, ki bo najverjetneje brez futurističnih detajlov, predstavljenih v tem konceptu, po sedanjih načrtih lahko pričakujemo leta 2024.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: Hyundai.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen pripravlja podvozje prihodnosti
Koncept Volvo Recharge prikazuje uporabo trajnostnih materialov