Novice

Mazdin električni križanec kmalu tudi s podaljševalnikom dosega

Pri japonskem avtomobilskem proizvajalcu so potrdili, da naj bi v njihovem prvem električnem modelu kot podaljševalnik dosega uporabili rotacijski motor.

Mazda je že v začetku letošnjega leta oznanila, da nameravajo v svojih bodočih električnih modelih vgrajevati baterijske pakete manjše kapacitete, problematiko posledično krajših dosegov pa naj bi reševali z uporabo podaljševalnikov dosega. Svojo odločitev zagovarjajo z dejstvom, da naj bi bil, po rezultatih raziskave japonske univerze, pri električnih avtomobilih z baterijami velikih kapacitet vpliv na okolje v celotni življenjski dobi avtomobila večji kot pri dizelskih vozilih.

Kot podaljševalnik dosega pri njihovem prvem popolnoma električnem modelu MX-30 bodo uporabili rotacijski motor, ki ima pri znamki bogato zgodovino, kljub temu da trenutno nimajo nobenega modela s takšnim motorjem. Načrte v zvezi s skorajšnjo ponovno uporabo rotacijskega motorja je v predstavitvenem spotu modela MX-30 tudi uradno potrdil izvršni direktor znamke Akira Marumoto.

Več podrobnosti o specifikacijah prihajajočega rotacijskega motorja pri Mazdi zaenkrat še ne razkrivajo, znano je le da naj bi bil kljub kompaktnim meram zelo učinkovit. Skrivnostni še naprej ostajajo tudi glede uporabe tovrstnih podaljševalnikov dosega v njihovih ostalih modelih. Po Marumotovih besedah naj bi bili prvi prototipi nared prihodnje leto, ko naj bi tudi uradno pričel s testiranji. Prvi produkcijski modeli Mazda MX-30 s to tehnologijo naj bi prišli na japonske ceste v letu 2022, kar približno sovpada tudi z napovedmi slovenskega zastopnika znamke.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Osvežen Opel Crossland bo tehnološko naprednejši
Mazda6 v kratkem brez dizelskih motorjev