Novice

Mazdina stoletnica obstoja

Stoto obletnico ustanovitve podjetja so na dogodku, ki se ga je udeležilo približno 500 zaposlenih, proslavili na sedežu podjetja v Hirošimi.

Podjetje se je prvotno ukvarjalo s proizvodnjo zamaškov, potem ko ga je leta 1921 prevzel Jujiro Matsuda, pa so se pod imenom Toyo Cork Kogyo Co preusmerili v izdelovanje orodja. S proizvodnjo prvega vozila, trikolesnega motocikla Mazda-Go s prostorom za prtljago, so pričeli leta 1931 in nadaljevali z njo vse do začetka druge svetovne vojne. Kljub temu, da so Američani ob koncu vojne na Hirošimo odvrgli atomsko bombo, so v podjetju le nekaj mesecev kasneje znova zagnali proizvodnjo, leta 1960 pa so predstavili prvi potniški avtomobil z oznako R360.

Leta 1961, po podpisu licenčne pogodbe z nemškim podjetjem NSU, so postali eni od večjih proizvajalcev rotacijskih (Wanklovih) motorjev in jih ob stalnih izboljšavah vgrajevali tudi v svoje modele. Pohvalijo se lahko s številnimi zgodbami o uspehu. Leta 1989 so predstavili model MX-5 Miata, ki se je z več kot milijon prodanimi primerki vpisal v zgodovino kot najbolj prodajani model športnega dvosedežnika. Leta 1991 so kot prva avtomobilska znamka s področja Azije zmagali na vztrajnostni dirk 24 ur Le Mansa, Mazda RX-7 pa je postal model z največ doseženimi zmagami v zgodovini tekmovanj pod okriljem IMSA.

Akira Marumoto, predsednik in izvršni direktor podjetja Mazda, je v nagovoru ob okrogli obletnici poudaril, da so prehodili uspešno pot od proizvajalca zamaškov do uspešnega proizvajalca avtomobilov, ki se prodajajo v več kot 130 državah in regijah, ter se obenem zahvalil kupcem, prodajalcem, dobaviteljem in ostalim poslovnim partnerjem za sodelovanje in podporo bolj in manj uspešnih obdobjih.

Pri Mazdi bo leto 2020 torej namenjeno praznovanju stote obletnice, že marca pa naj bi na avtomobilskem salonu v Ženevi predstavili zgodovinsko navdahnjeno paleto modelov.

Izjemno zanimiv vpogled v bogato zgodovino znamke med drugim omogoča obisk muzeja Frey Mazda Classic v Augsburgu.

Avtomobilizem.com (Vir: Mazda, Journal Classic Cars. Foto: Mazda.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Renault ob osvežitvi modelu Megane dodaja še priključno-hibridni pogon E-Tech
V pričakovanju novega Sorenta