Novice

Rivian v novem krogu zbiranja sredstev zbral novih 2,5 milijarde ameriških dolarjev

Ameriški proizvajalec električnih vozil dobiva nov finančni zagon z zbranimi sredstvi, ki bi jih med drugim lahko namenili tudi gradnji novega proizvodnega obrata.

Ameriškemu zagonskemu podjetju Rivian je tokrat uspelo zbrati 2,5 milijarde dolarjev (2,12 milijarde evrov) sredstev za nadaljevanje uspešne zgodbe na področju razvoja električnih vozil. Glavnino sredstev so v tem krogu prispevali Amazon oziroma njihov Climate Pledge Fund, ameriški avtomobilski proizvajalec Ford ter investicijski podjetji T. Rowe Price in D1 Capital Partners. Informacija o zbranih sredstvih je prišla na dan kmalu po objavi predstavnikov podjetja Rivian o tem, da razmišljajo o gradnji novega proizvodnega obrata. Po neuradnih informacijah, ki jih je objavil Reuters, naj bi v okviru novega proizvodnega obrata s kodnim imenom “Project Tera” v ZDA potekala tudi proizvodnja baterij.

Podjetju Rivian, ki ima trenutno proizvodni obrat v mestu Normal v ameriški zvezni državi Illionis, je od leta 2019 uspelo zbrati približno 10,5 milijarde dolarjev (8,9 milijarde evrov), predvidoma še letos pa naj bi načrtovali vstop na borzo, kjer naj bi bila vrednost podjetja ocenjena na več kot 50 milijard dolarjev (42,4 milijarde evrov). Tik pred prihodom na trg je njihov model električnega poltovornjaka R1T, prav tako pa naj bi kmalu pričeli z dobavo električnih dostavnikov za Amazon. Njihove načrte, po katerih naj bi s prodajo modela R1T pričeli že ta mesec, je spremenila epidemija koronavirusa. Posledično so bili prisiljeni prve dobave prestaviti na september, medtem ko naj bi pričetek prodaje električnega športnega terenca R1S prestavili na letošnjo jesen.

Izvršni direktor podjetja Rivian, R.J. Scaringe je v izjavi za javnost poudaril, da je za podjetje vitalnega pomena ohraniti trend rasti z mislijo na prihodnost, predvsem zaradi skorajšnjega pričetka proizvodnje. Po njegovih besedah bodo zbrana sredstva Rivianu omogočila razvoj novih električnih modelov, širitev njihovih proizvodnih kapacitet na ameriških tleh ter vstop na mednarodne trge.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog, Rivian. Foto: Rivian.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Novi ë-Berlingo že v Sloveniji
Ssangyong predstavil prve obrise nove generacije športnega križanca