Novice

Novi Duster s ceno pod dvajset tisoč evrov, razlika do tekmecev se manjša

Zaenkrat so znane le cene za francoski trg, a vseeno lahko potegnemo nekaj vzporednic, ki bi veljale tudi za naš ali druge evropske trge. Tretja generacija Dusterja bo imela vstopno ceno v Franciji pod dvajset tisoč evri, kar je še vedno manj kot tekmeci, a očitno želi Dacia povečati svoje marže, zato je cenovna razlika v primerjavi s konkurenti vse manjša.

Dacia je v Franciji ceno za tretjo generacijo Dusterja postavila na 19.690 evrov. S tem je očitno poskušala zadržati pregovorno dostopno ceno ter omiliti občutne dvige cen v avtomobilski industriji.

Večina kupcev posega po dražjih paketih opreme

All-New Dacia Duster Hybrid Journey (36)
Duster si želi še naprej prepričevati kupce, ki cenijo uporabnost in jih ne moti uporaba nekoliko cenejših materilov v notranjosti.

Skupina Renault je v zadnjih letih poskušala spremeniti miselnost in Dacio predstaviti v drugačni luči. Vse bolj pomembna je bila vrednost, ki jo kupec dobi za denar, v ospredju ni bila le nizka cena, s katero so v preteklosti “premagovali” tekmece. Večja vrednost za dobljen denar pa je tudi vodilo k višjim maržam, do leta 2030 bi jih radi dvignili na 15 odstotkov. Ker so cene, kljub izbiri najbolje založenih različic, še vedno nižje od konkurence, se večina njihovih kupcev odloča za dražje izvedenke. Tam so marže praviloma lahko nekaj višje.

Okoli dva tisočaka dražji kot prej

Dacia je tretjo generacijo Dusterja predstavila jeseni, javnosti pa ga bodo v živo prvič pokazal 26. februarja, ko bo vrata odprl ponovno obujeni ženevski avtosalon.

All-New Dacia Duster Hybrid Extreme (10)
Duster se je preselil na novo arhitekturo, ki omogoča vgradnjo hibridnih motorjev.

V primerjavi s predhodnikom se je cena osnovnega modela s pogonom na sprednji kolesni par in paketom opreme Essential v Franciji dvignila za skoraj dva tisoč evrov. Gre za pričakovan dvig cene, saj se je Duster preselil na moderno koncernsko platformo CMF-B, ima več serijske opreme in je dimenzijsko zrastel.

Paket Expression, ki je bil v Sloveniji vstopni model, stane v Franciji 21.600 evrov. V Sloveniji se aktualni model s tem paketom opreme prične pri 18.600 evrih. Če se vrnemo nazaj v deželo galskih petelinov: cene za štirikolesno gnane izvedenke se bodo pričele pri 23.400 evrih, najcenejša hibridna izvedenka pa bo stala vsaj 26.600 evrov. Najdražji Duster na ceniku bo hibridno gnani model s paketom Extreme ali Journey od 28.100 evrov navzgor.

Evropska prodajna uspešnica

Druga generacija Dusterja je v letu 2023 našla 144 tisoč novih kupcev. Gre za četrti najbolje prodajani model v svojem segmentu, saj zaostaja le za modeli Volkswagen T-Roc, Toyoto Yaris Cross in Peugeotom 2008. Kljub dvigu cene bo ostal Duster najcenejši športni terenec v svojem segmentu. Toda cenovni razkorak postaja vse manjši.

Sandero se s Teslinim modelom Y bori za naslov najbolje prodajanega evropskega modela, a Dacia želi v prihodnje predstaviti predvsem več športnih terencev in večjih modelov. Tam so zaslužki višji, prav tako pa naj bi ti segmenti v Evropi v prihodnjih letih pridobivali največji tržni delež. Po Bigsterju naj bi na ceste zapeljal kompaktni križanec, za tem pa še srednjevelika kombilimuzina.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Dacia)

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Novi Duster s ceno pod dvajset tisoč evrov, razlika do tekmecev se manjša"


tha_man
6 meseci 15 dni nazaj

Že trenutni se je meni zdel dober nakup samo v najcenejši verziji (prostoren in robusten/enostaven avto za malo denarja) ali pa v najdražji s 4wd (terenske zmogljivosti za ugoden denar). Vmesne opcije z 2wd so mi bile brezveze, ker si pri konkurenci za podoben denar lahko dobil boljšo notranjost, izdelavo in podobno prostornost.

Pri tem bo vse odvisno od tega, če bodo vozne lastnosti in notranjost/izdelava tokrat na nivoju konkurence. Če ne, bo smiseln nakup samo še 4wd verzija (kdor jo rabi ali si jo pač želi).

6 meseci 15 dni nazaj

Z višanjem cen bo marsikateri raje pogledal proti konkurenci. Vitara in podobni

xxl
6 meseci 15 dni nazaj

Pa mogoče še kakšen Kitajec.

 
Navdušenje nad novo baterijo: Volkswagnova stava po devetih letih dobiva smisel
Volkswagen naj bi zamaknil prihod pomembnega modela na račun blažjih emisijskih standardov