Novice

Padec vrednosti delnice Renaulta na račun govoric o Nissanovi osamosvojitvi

Vzrok za špekulacije naj bi bilo poročanje nekaterih medijev, da naj bi pri Nissanu že pripravljali načrte za morebitno prekinitev dolgoletnega sodelovanja.

Po poročanju medijev naj bi pri japonskem avtomobilskem proizvajalcu Nissan pripravljali skrivne načrte, ki bi prišli v poštev ob morebitni prekinitvi sodelovanja v sklopu naveze Renault-Nissan. Posledično naj bi to povzročilo padec vrednosti delnice francoskega avtomobilskega proizvajalca na najnižjo raven v zadnjih šestih letih.

Priprave Nissana na morebitni izhod iz alianse naj bi še dodatno podkrepil mnenja, da je aretacija in odstranitev Carlosa Ghosna z vseh vodilnih položajev naveze Renault-Nissan krepko zamajala temelje dvajsetletnega sodelovanja. Kot je znano naj bi v novembru 2018 Ghosna aretirali na Japonskem zaradi obtožb v zvezi s finančnimi nepravilnostmi ter neupravičenimi izplačili v Nissanu. Posledično je to vodilo v mnoga medsebojna obtoževanja ter zamenjave vodilnih mož v podjetjih Nissan in Renault, sodu pa naj bi izbilo dno, ko je konec decembra pobegnil iz Japonske, kjer je čakal na sojenje. V Libanonu je na tiskovni konferenci ponovno zanikal krivdo ter podal nekaj resnih kritik v zvezi z Nissanom in njegovim vodstvom.

Po poročanju časnika Financial Times naj bi Nissanove priprave na nepredvidene dogodke vsebovale strategijo ob popolni ločitvi na področju razvoja in proizvodnje, pripravljale pa naj bi se tudi določene zamenjave v upravnem odboru japonskega avtomobilskega proizvajalca.

Predstavniki Renaulta niso želeli podati komentarja v zvezi z dogajanjem, po mnenju analitikov globalnega podjetja Evercore ISI, specializiranega za avtomobilske raziskave, pa naj bi bilo razmerje med Renaultom in Nissanom na kritični točki. Analitika Arndt Elinghorst in Chris McNally sta podala podpovprečno oceno francoskemu proizvajalcu ter objavila mnenje, da je aliansa dosegla tolikšno razklanost, da je najverjetneje ne bo več možno popraviti.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Renault, Nissan.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Padec vrednosti delnice Renaulta na račun govoric o Nissanovi osamosvojitvi"


Firediver
4 leta 3 meseci nazaj

Mora biti neka huda japonska politika tukaj, da “na grd način” naženejo Ghosna in Renault sedaj, ko jih Japonci ne rabijo več…je na vidiku združitev s kakšno drugo znamko?

 
V Nemčiji moški obtožen poškodovanja več kot 600 avtomobilov
Toyota širi ponudbo GR Supre z dvolitrskim turbobencinarjem