Novice

Peugeot 208: spremenjen videz in tehnične nadgradnje

Pri Peugeotu so prenovljeni 208 na prvih fotografijah pokazali v baterijsko-električni izvedenki v atraktivni rumeni barvi Agueda, a naj bi enake oblikovne popravke z modelnim letom 2024 dobile tudi ostale pogonske različice.

Prenos oblikovnih potez

Peugeot 208 2023 (3)Popravki zunanjosti v velikem delu sledijo majski prenovi križanca 2008: najbolj opazna je maska z emblemom levje glave in novim vzorcem s poudarki v barvi vozila, ki jo na vsaki strani obdaja nekoliko navzven in navzdol potisnjen svetlobni motiv treh navpičnih dnevnih luči – levjih krempljev – pod prednjim žarometom (pri različici GT). Zadek odkriva spremenjen svetlobni podpis, pri katerem so trije svetlobni moduli zdaj nameščeni vodoravno. V ponudbo so dodana sveža platišča dimenzije 16 ali 17 palcev s kontrastnimi črnimi elementi in novim sredinskim emblemom, med podrobnosti prenove pa spada siva barva Basalt, ki jo po novem uporabljajo za oznake modelov (oznake električnega modela so v beli in modri)

Model 208 ohranja zunanje gabarite s 4,055 m dolžine, 1.745 m širine in 1,43 m višine. V prtljažnik sprejme pod polico 309 litrov.

Malo tukaj, malo tam

Peugeot 208 2023 (9)Potniška kabina je oblikovno brez večjih sprememb, je pa v ponudbi nekaj novih oblazinjenj. Med serijsko opremo naj bi uvrstili 10-palčni sredinski zaslon infozabavnega sistema i-Connect, ki podpira brezžično povezljivost za Apple CarPlay/Android Auto ter je pripravljen za prejemanje posodobitev na daljavo. Osvežen voznikov digitalni kokpit enake velikosti naj bi pridobil tridimenzionalni učinek v izvedenki GT, medtem ko naj bi vstopna izvedenka Active zadržala kombinirane merilnike z manjšim 3,5-palčnim sredinskim barvnim zaslonom. Pri modelih z ročnim menjalnikom bo nekoliko spremenjena ročica menjalnika, za avtomatski menjalnik pa zadržali dobro znani izbirnik prestav.

Za potnike so pripravili več vhodov USB, a je njihovo število in izvedba (USB-C ali USB-A) odvisna od opremskega paketa. Nekoliko zmogljivejša je površina za brezžično polnjenje telefona (15 W), ki je vključena v paket GT (opcijsko v Allure). V tem odstavku bodo uporabniki verjetno še najbolj veseli novice o novih kamerah visoke ločljivosti, ki olajšajo manevriranje – opcijska kombinacija prednje in zadnje kamere omogoča 360-stopinjski nadzor okolice vozila. Seveda pa je 208 izdatno opremljen tudi z drugimi naprednimi vozniškimi pomagali.

Raznolika pogonska paleta

Vstopna pogonska različica ostaja 1,2-litrski bencinski trivaljnik PureTech 75 z ročnim 5-stopenjskim menjalnikom, nekoliko močnejša izvedenka PureTech 100 pa je združena s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. Samodejni 6-stopenjski menjalnik z dvojno sklopko bo na voljo izključno z novima 48-voltnima blago-hibridnima različicama Hybrid 100 in Hybrid 136.

Peugeot 208 2023 (22)Električni E-208 prihaja z vgrajenim elektromotorjem moči 115 kW/156 KM in baterijo 51 kWh, ki naj bi z enim polnjenjem zadoščala za 400-kilometrski doseg v mešanem ciklu WLTP. Serijsko bo v vozila vgrajen 7,4-kilovatni enofazni polnilnik, za doplačilo pa bo na voljo trifazni 11-kilovatni polnilnik. Za dopolnitev baterije z 20 na 80 % naj bi s hitrim polnjenjem (100 kW) v najboljšem primeru zadoščalo 24 minut, na hitri domači polnilnici 4 ure in 40 minut, na ojačani gospodinjski vtičnici (3,2 kW) pa 11 ur in 10 minut.

Začetek prodaje prenovljenega E-208 je najavljen za letošnji november.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Volkswagen T-Cross je izboljšan na pravih področjih
Mali Fiat Topolino izžareva italijanski slog