Novice

Peugeot 3008 je najnovejši član avtonomne taksi družine nuTonomy

Lansko poletje smo pisali o ameriškem start-up podjetju nuTonomy, ki je polnilo novice zaradi zagona prve taksi službe z avtonomnimi vozili.

Projekt, ki se izvaja na določenih cestnih odsekih v zahodnem Singapurju, kjer se nahaja visokotehnološko poslovno središče, je še vedno v preizkusni fazi. S pomočjo prvih avtonomnih taksijev uporabniki in razvijalci dobijo boljši vpogled v prihodnost in počasi spoznavajo prednosti avtonomne tehnologije. Pri nuTonomy so prepričani, da je prihod samovozečih taksijev bližje, kot si marsikdo lahko misli. Na podlagi uspešnih rezultatov želijo v Singapurju leta 2018 zagnati popolnoma funkcionalno avtonomno taksi službo.

Do sedaj so storitve opravljali z električnimi modeli Renault Zoe, zdaj pa so razširili sodelovanje na skupino PSA.

Podobno s podjetji, ki razvijajo avtonomno tehnologijo, sodelujejo tudi nekateri drugi večji proizvajalci vozil, Volvo se je povezal z Uberjem, skupina FCA z Waymom. Podjetje nuTonomy bo v model 3008 namestilo svojo programsko opremo, posebne senzorje in računalniško strojno opremo. Z integracijo naj bi zaključili do poletja in s prvimi testi pričeli septembra. Poleg Singapurja, nuTonomy že testira avtonomna vozila na cestah v Bostonu.

Skupina PSA vidi veliko priložnost v mobilnostnih rešitvah. Trenutno preizkušajo delovanje sheme skupne rabe avtomobilov, na dolgi rok pa želijo vzpostaviti velike flote samovozečih vozil v vseh večjih mestih na svetu.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Authority. Foto: nuTonomy.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seat obuja španskega Fička
Peugeot 308: prenovljen videz, novi motorji in osemstopenjski samodejni menjalnik