Novice

Opel s prvimi fotografijami popolnoma nove Corse

Glede na to, da sega tehnična osnova trenutne generacije Corse v leto 2006, je jasno, da ima za avtomobilski svet že pravo sivo brado. PSA bo zdaj končno temu naredil konec, saj bodo konec letošnjega leta predstavili popolnoma nov model.

 

Opel je tokratno objavo fotografij in prvih nekaj podrobnosti o avtu pospremil z glasno pohvalo svojim razvojnikom, saj naj bi avto razvili iz »ničle« v vsega dveh letih. Razlog za tem ekspresnim razvojnim ciklom se skriva v dveh dejstvih. Prvič, Opel je v minulih dveh letih zamenjal lastnika, saj je prešel iz rok General Motorsa v last francoske skupine PSA, kar bi pomenilo, da bi, če bi vztrajali na GM-ovi platformi, morali Američanom plačevati licenčnino, kar pa PSA-ju seveda ne ustreza. Drugi razlog pa je, da si deli dobršen del tehnične osnove z ravno tako pred kratkim predstavljenim čisto novim Peugeotom 208. Nobeno presenečenje ni, da je tudi nova Corsa postavljena na PSA-jevo platformo CMP (Common Modular Platform – skupna modularna platforma).

corsa_infographicNovinka naj bi v grobem ohranila zunanje mere generacije v odhajanju, a v isti sapi shujšala za približno 10 odstotkov. Ti odstotki se prevedejo v konkretno številko najlažjega modela v ponudbi okoli 980 kilogramov, sam prihranek na masi pa naj bi v najboljšem primeru znašal za ta razred in velikost avta spoštljivih 108 kilogramov. Kot prikazuje priložena infografika novinke, naj bi v povprečju glavne prihranke pri masi prinesli naslednji elementi avta: karoserija (40 kg), v celoti iz aluminija izdelani motorji (15 kilogramov), ravno tako iz aluminija izdelan pokrov motorja (2,4 kg), prednja sedeža (5,5 kg) in zadnja sedežna klop (4,5 kg). Navkljub manjši masi naj bi novo Corso zaznamovala večja vzvojna trdnost karoserije, ki naj bi se pod črto odražala v boljših voznih lastnosti, manjši porabi in boljši okretnosti.

Dodatno so Nemci tudi potrdili, da trivratnega modela Corse z novo generacijo ne bo več v ponudbi. Razlog za to odločitvijo je jasen, na trgu preprosto ni več dovolj zanimanja zanj. Tudi Opel Corsa OPC, če jo bodo sploh ponudili trgu, bo tako posledično petvratna.

Pogonski agregati bodo jasno ravno tako iz skupine PSA, zato pričakujte 1,2-litrski PureTech trivaljnik v različnih močnostnih izpeljankah, 1,5-litrski BlueHDi štirivaljnik v predvidoma samo eni izpeljanki in tudi električni model z baterijo v dnu avta. Corsa naslednje generacije bo tako, podobno kot Peugeot 208, naredila odločen korak v smeri elektrifikacije in ponujala dobrih 300 kilometrov dometa z eno polnitvijo.

Proizvajali naj bi jo v španski tovarni v Zaragozi. Glede na tehnološki preskok je v primerjavi z modelom v odhajanju pričakovati nekaj višje cene, a te predvidoma ne bodo presegle cen Peugeota 208.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Opel.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Toyotina vozila bodo preizkušali na pomanjšani različici Nürburgringa
Prototip Land Rover Defenderja na pomoč v Kenijo