Novice

Poklon legendi: Honda S2000

Svet si je leta 1995, po skoraj štiridesetih letih, zopet lahko napasel oči na novem Hondinem kabrioletu. Na avtomobilskem salonu v Tokiu so na ogled postavili prototip Honda Sports Study, ki takrat ni napovedal ničesar resnega. A kako so se nekateri zmotili – Honda je namreč že čez štiri leta lansirala model S2000, naslednika legendarnih kabrioletov S500, S600 in S800 in z novodobnim športnikom obeležila 50 letnico obstoja znamke.

Na prelomu stoletja se je ljubiteljem oddelka Honda Performance lahko smejalo – imeli so edinstveni NSX, Civicu Type-R se je pridružil še Accord Type-R, kot češnjo na vrhu torte pa so predstavili še S2000.

honda_ssm_concept_1

Bistvo

V osrčju Hondinega kabrioleta s pogonom na zadnji kolesni par je sedela serija motorja F s prostornino 1.997 kubičnih centimetrov. Od tukaj izhaja tudi njegovo ime – S, kot spomin na predhodnike in 2.000 kot prostornina motorja. Vzdolžno nameščen štirivaljni dvolitrski agregat s kodnim imenom F20C1 je proizvedel 176 kilovatov moči pri 8.300 vrtljajih in 208 njutnmetrov navora pri 7.500 vrtljajih.

honda_s2000_36

Motor se pohvali z najvišjo hitrostjo premika batov in najvišjo dobljeno moč iz serijskega atmosferskega agregata. Povedano drugače: bati v motorju F20C1 se pomikajo gor in dol najhitreje kot je to še mogoče in imajo ob tem najboljši izkoristek iz takšne prostornine na svetu. To je bilo mogoče zaradi kompresijskega razmerja 11.0:1, nihajnih valjčkov na ventilih s spremenljivim časom odpiranja ventilov in impresivno visokim razmerjem med dolžino ojnice in hodom valja 1.82:1, ki je dovolil, da se lahko motor zavrti skoraj do 9.000 vrtljajev. Še desetletje kasneje sta te številke premagala le Ferrari 458 Italia in Porsche GT3 RS 4.0.

honda_s2000_ultimate_edition_10

S posebnimi vložki batov iz kompozitnih vlaken iz modela NSX so zmanjšali trenje in, zopet prvič v zgodovini, jermen zamenjali z vzdržljivo verigo ter tako bistveno izboljšali vzdržljivost motorja oziroma zmanjšali možnost okvare. Serijsko sta bila na S2000 nameščena še električni servo volan in omejena zapora zadnjega diferenciala Torsen.

2000 S2000 Roadster Cutaway

Leta 2004 je Honda poslušala skrbi lastnikov in v ZDA ter kasneje, z nekoliko večjo močjo, še na Japonskem pripravila povečano različico motora F20C1, ki je nosila ime F22C1. Podaljšan motor je imel 2,2-litrsko prostornino, rdeče polje pa so, zaradi daljšega hoda batov, premaknili navzdol za 1.000 vrtljajev. Povečali so navor na 220 njutnmetrov, moč je ostala nespremenjena. V Evropi je motor ostal enak skozi celotno življenjsko dobo modela.

Kombinacija

Še danes je Hondin motor serije F zapisan v zgodovino avtomobilizma kot eden najbolj impresivnih štirivaljnih agregatov, a kar je naredilo S2000 posebno, je vrhunska kombinacija pogonskega sklopa, menjalnika in karoserije, ki je tisti čas ni dosegal nihče izmed konkurentov. Resnično zaključen in dodelan paket. Veliko proizvajalcev se je lotilo izdelave kabrioleta, a to še ne pomeni, da je bil dober. Japonci niso ničesar prepuščali naključju, zato so karoserijo oblikovali okoli osrednjega tunela z diagonalno okrepljeno strukturo. S tem so dosegli razmerje mase med sprednjim in zadnji delom 49:51 ter skoraj izničili krivljenje karoserije. Na ta račun so lahko izkoristili prednosti in S2000 se pohvali z izredno dolgim pokrovom motorja, nabitimi boki in kockastim sprednjim delom.

images_honda_s-series_1999_1

Kot sem že rekel, Japonci niso ničesar prepuščali naključju. Skrbno so premislili, kam in kako bodo namestili motor in menjalnik. Ker je motor nameščen spredaj, pogon pa se prenaša na zadnji kolesni par, so menjalnik lahko namestili neposredno pod prestavno ročico, zato za svoje delovanje ne potrebuje dodatnih ročic ali kablov. Komunikacija je neposredna, nizek položaj vseh nameščenih delov pa skrbi za izredno nizko težišče gravitacije. Rezultat? Vrhunske vozne lastnosti, primerne za puriste in najbolj srčne ljubitelje znamke.

honda_s2000_ultimate_edition_10

Kot se za avto takšnega kova spodobi, je bila potniška kabina špartanska, če ne že kar nekoliko zastarela. Ko je 7. avgusta leta 2009 iz japonskega obrata Takanezawa zapeljal zadnji primerek, sta zastarelo delovala tudi skupek merilnikov in rdeča tipka za zagon motorja. A S2000 te ni prepričala zaradi špartanske notranjosti ali stikala za zagon motorja, S2000 še danes velja za enega najbolj zabavnih, vodljivih in športnih kabrioletov.

Avtomobilizem.com (Vir: Honda, Superstreetonline, Jalopnik, Wikipedia. Foto: Honda.)

Mnenja uporabnikov

9 komentarjev za "Poklon legendi: Honda S2000"


pskoda
7 leta 12 dni nazaj

https://www.youtube.com/watch?v=PZwohxFyoEI
cca 130kw ima ta honda oz to je cca 175hp

metalheart
7 leta 8 dni nazaj

https://www.carthrottle.com/post/the-difference-between-bhp-and-whp-explained/

Unlike bhp, whp is the power output measured at the wheels. This is the information a dyno run provides and usually reads around *15 per cent less than the power measured at the engine (bhp)

200-15%=170KM ~ 125kW

lizard
7 leta 13 dni nazaj

Pravilno bi bilo razmerje med premerom in gibom bata. Ta v Hondi S2000, tako prvi kot drugi generaciji ni bil posebej visok (1,036 in 0.959) torej je v članku napaka. Ferrari 458 Italia ima razmerje 1,160, nov Ferrari 812 Supefast 1,205, LaFerrari 1,25 (enako kot F12), Porsche GT3 RS 4.0 ima 1,277. Največ kar sem do zdaj uspelo najti med novejšimi avti, in kar je tudi še recimo da zgornja meja sprejemljivega za cesto je pa Alfin (busso) V6 motor. V 2.5 konfiguraciji je imel razmerje 1,288, kar ga je naredilo za enega najodzivnejših serijskih motorjev na sploh, ki se je vrtel z izjemno lahkoto – posledično je pa imel nižji navor od podobno velikih motorjev.
Sicer so tile članki o poklonih legendam zanimivi, se mi pa dostikrat zdijo da so dokaj površinski in redkeje postrežejo s kakšno zanimivo in težje pridobljeno/najdeno informacijo. Kot tudi to, da je opisano čedalje več modernih avtov, ki si najbrž naziva legenda še ne zaslužijo; si ga pa mogoče bojo enkrat kasnej…

lizard
7 leta 13 dni nazaj

Mogoče sem malo preostro izpadel. Ti članki so vsekakor nekaj boljšega na portalu. Sigurno pa je težje najti zanimive zgodbe in podatke raznoraznih evropskih modelov; ker verjetno teh podatkov ni na netu, če pa so, so pa dostikrat v maternem jeziku proizvajalca, kar pa za nas, ki verjento večinoma vsi govorimo angleško, predstavlja težavo. Za splošno javnost so čisto dovolj tehnični. Se opravičujem ker sem narobe razumel, sem mislil da navajaš razmerje premera in giba, torej bore/stroke…

lizard
7 leta 13 dni nazaj

Pozabil sem še na Subarujev bokser motor; ti so kolko vem znali imeti razmerja 1,29. Za bokser motorje je sicer bolj kot za ostale značilno da imajo večlji premer kot hod.

Blinder
7 leta 13 dni nazaj

Razmerje bata 1.82:1?? Je to prevajal google translate?

 
Partnerstvo s Toyoto Slovenija izboljšuje mobilnost olimpijcev in paraolimpijcev
Kona bo nov Hyundaijev kompaktni športni terenec