Novice

Poklon legendi: Honda Type-R

Tokratni poklon legendi ni namenjen le enemu zgodovinsko pomembnemu modelu, temveč kar celotni Hondini paleti s kultno oznako Type-R. Civic je v naših krogih nedvomno najbolj prepoznaven model Type-R, toda vse se je pravzaprav začelo z modelom NSX.

Honda je na letošnjem avtomobilskem salonu v Parizu predstavila novo generacijo Civica Type-R in svet navdušila z odpiljeno obliko ter fascinantnimi zmogljivostmi. A se najnovejši izdelek opira na veliko zapuščino modelov, ki so z rdeče obarvano črko H na pokrovu motorja našli neskončno množico navdušencev. Ravno ta rdeče obarvani znak in črka R v imenu sta simbol za dirkanje, nova generacija Civica pa se lahko za svoj obstoj zahvali dirkalniku Formule 1 RA 272. Zmagovalni dirkalnik je bil obarvan v posebno belo barvo z rdečimi detajli, zato je bil vse do danes vsak model Type-R na voljo v posebni barvi z rdečo obarvanim znakom H.

1992 NSX Type-R

Že tako vrhunski NSX, ki se je svetu predstavil kot prvi serijski avtomobil, izdelan izključno iz aluminija, je kot prvi Hondin član dobil oznako Type-R. Če je bila serijska različica na voljo na vseh pomembnih trgih, pa je bil NSX Type-R na voljo le japonskim kupcem. Leta 1992, ko so prvi primerki zapeljali v prodajne salone, se je v primerjavi z običajnim NSX pohvalil z izboljšanim vzmetenjem in je tehtal le 1.203 kilograme. Hondini inženirji so namreč zavrgli radio, klimatsko napravo in večino zvočne izolacije.

NSX Type-R

Tako kot zmagoviti dirkalnik Formule 1, je bil prvi Type-R obarvan v belo barvo z rdečim znakom H. Poganjal ga je atmosferski trilitrski šestvaljnik, ki je proizvedel 206 kilovatov moči pri 7.300 vrtljajih in je imel 295 njutnmetrov navora pri 5.400 vrtljajih na minuto. Na koncu so izdelali 483 enot.

1995 Integra Type-R

NSX Type-R je bil eden najboljših, če ne celo najboljši avtomobil tistega časa, toda za ljubitelje Hond je bil enostavno predrag in preredek. Japonci so želeli izdelati športni avtomobil za množice, zato so vse stavili na bencinski agregat B18C. S pomočjo sistema VTEC so iz 1,8-litrskega agregata iztisnili 149 kilovatov moči, motor pa se je zavrtel do 8.900 vrtljajev.

Honda Type-R poklon legendi_3

1997 Civic Type-R (EK9)

Seveda so morali ta briljanten motor deliti še z ostalimi modeli ter tako znižati stroške proizvodnje. Motorju B18C so zmanjšali prostornino na 1,6 litra in zmanjšali moč za 11 kilovatov. Na koncu je imel Civic Type-R 136 kilovatov, a je k sreči ostala formula nespremenjena. Odlično vzmetenje je bilo le pika na i vrhunskemu agregatu VTEC in množice so v trenutku vzljubile malo raketo. No, velik dejavnik je predstavljalo tudi dejstvo, da se je mali motor zavrtel vse do 8.200 vrtljajev.

1999_Honda_Civic_Type-R_X_002_7911

V potniško kabino so namestili športne sedeže z rdečimi dodatki, usnjen volanski obroč Momo, preproge z oznako Type-R in prestavno ročico iz aluminija. Jap, časi Fast and the Furious so bili vse bližje…

1998 Integra Type-R

Minilo je le nekaj let, že je Honda pripravila osveženo različico Integre Type-R. Spremembe so bile obsežne narave, saj so prenovili vzmetenje, motor in zamenjali pnevmatike. Še najpomembnejši podatek – prvič je bila Integra na voljo tudi evropskim kupcem.

itr_01

Prenova je v največji meri zajela pogonski sklop. Spremenili so prestavno razmerje četrte in pete prestave, zato so bile prestave bistveno krajše kot prej. S tem je Integra Type-R bistveno hitreje pospešila z mesta, toda prejšnja generacija je prevladala nad hitrostjo 130 km/h. Kazalec na tehtnici se je ustavil na 1.100 kilogramih, inženirji so stanjšali debelino vetrobranskega stekla, odstranili del zvočne izolacije in namestili delno zaporo diferenciala.

Motor je dobil več navora v nižjih vrtljajih, zato je bila vožnja prijetnejša, a tudi ta Integra je bila namenjena le najbolj zagretim ljubiteljem športnih vozil. Kvaliteta vožnje je bila še vedno preveč športno naravnana, kombinacija močnega motorja VTEC, lažje karoserije in šasije ter trdega vzmetenja je bila za marsikoga preveč. A ravno to je krasilo vsak model Type-R in Honda je sledila svoji filozofiji.

1999 Accord Type-R

Vročica okoli oznake Type-R se je razširila tudi na limuzino Accord. Evropski del Honde je želel takšno vrsto vozila, zato so namesto navitega B18C uporabili povsem nov agregat s kodnim imenom H22A, ki je bil že nameščen v modelu Prelude. Proizvedel je 162 kilovatov.

HONDA-Accord-Type-R-2985_9

Tudi Accord je bil obarvan v posebno belo barvo z rdečimi dodatki. Skupaj z izboljšanim vzmetenjem in povečano togostjo šasije je postal standarden član družine Type-R. Nedvomno je bil najmanj divji in zabaven član družine, vendar je našel širok krog ljubiteljev.

2001 Integra Type-R

Druga generacija Integre je bila zopet na voljo samo na Japonskem. Kot prvi član družine Type-R je imela nameščen dvolitrski štirivaljni motor, ki je imel 164 kilovatov moči pri 8.000 vrtljajih.

2001 Honda integra Type-r

2001 Civic Type-R (EP3)

Če je bil Accord Type-R preveč divji za starejše kupce limuzin, so morali pri Hondi ustvariti nekaj novega, kar bi pritegnilo ljubitelje visokih obratov in velikih zmogljivosti. Japonci so bili pri tem najboljši, zato so ustvarili drugo generacijo Civica.

http://www.autogaleria.hu -

Civic Type-R je imel nameščen novi motor K20A, pri Hondi pa so se odločili, da s tem modelom ne bodo imeli preveč dodatnih stroškov. Pričeli so z izdelavo v Veliki Britaniji ter se odrekli sedežem Recaro in delni zapori diferenciala. Dvolitrski agregat VTEC je proizvedel 150 kilovatov  moči ter je sodeloval z odličnim 6-stopenjskim samodejnim menjalnikom in imel izboljšane zavore. Šlo je za vrhunski športni avtomobil, če ne celo najboljši produkt iz družine Type-R.

2002 NSX-R

Tudi tukaj gre za izključno japonski model s 3,2-litrskim šestvaljnim agregatom. Šlo je za zadnje slovo modela NSX, ki ni nosil oznake Type-R, vendar so ga poimenovali NSX-R. Tako kot predhodnik je izgubil na masi, odstranili so zvočno izolacijo, klimatsko napravo, servo volan, stanjšali stekla in odstranili sedeže Recaro. Tehtnica je pokazala 1.270 kilogramov.

Honda Type-R poklon legendi_2

2007 Civic Type-R (FN2)

Zgodilo se je nepričakovano, saj sta japonska in britanska veja naznanili skupen razvoj modela Civic Type-R. V Veliki Britaniji so namestili v trivratni Civic agregat K20A  s 164 kilovati moči. Sledil je enaki formuli kot Civic EP3 Type-R, vendar je tretja generacija nosila resnično vesoljski videz. Pričakovanja so bila visoka.

honda-civic-type-r-mugen-32

Po začetnem navdušenju so bili številni razočarani nad voznimi lastnostmi in Civic je izgubil staro veljavo. Ni bil slab, vendar so vse bolj dovzetni tekmeci z njim z lahkoto pometli na dirkališču.

2015 Civic Type-R (FK2)

Pod pokrovom motorja aktualnega Civica Type-R je nameščen prisilno polnjen dvolitrski bencinski agregat VTEC Turbo, ki proizvede 228 kilovatov moči pri 6.500 obratih na minuto in ima 400 njutnmetrov navora, ki je na voljo od 2.500 do 4.500 obratov na minuto. Bencinski agregat se zavrti vse do 7.000 obratov, zahvaljujoč novemu turbinskemu sistemu VTEC (Variable Timing Electronic Control) in sistemu VTC (Dual-Variable Timing Control); s pomočjo teh tehnologij je obilica moči na voljo že pri nizkih obratih, ki skozi celotno območje prinašajo enakomerno pospeševanje.

2015-Honda-Civic-Type-R-3-1600x1067

2017 Civic Type-R prototip

Honda je na letošnjem avtomobilskem salonu že predstavila prototip, ki napoveduje deseto generacijo Honde Civic v izvedenki Type-R. Po svojem zunanjem videzu je bolj podobna dirkalnikom kot cestnim vozilom. Nekaj zahval gre tudi povsem običajni različici, saj se že ta bistveno razlikuje od ostale konkurence, a na račun ogljikovih vlaken, nabitih bokov in trojnega zaključka izpušne cevi Type-R deluje kot pobesnela zver iz Zelenega pekla. Dolgočasen ni niti en centimeter avtomobila, kar lahko sicer koga odvrne od nakupa, vendar se Honda že dolgo umika od dolgočasnih modelov.

Honda Type-R poklon legendi_1

Avtomobilizem.com (Vir: Honda, Motor Prime, Top Gear, Auto Express, Wikipedia. Foto: Honda.)

 

 

 

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Seat Ateca je zmagovalec izbora Autobest
Osvežitev BMW serije 6