Novice

Poklon legendi: Porsche Carrera GT

Čeprav se danes v pogovorih o modelih Porsche pogosto omenja 918 Spyder, nikakor ne smemo pozabiti njegovega predhodnika. Superšportnik stare šole, Carrera GT, je imel vgrajen 5,7-litrski desetvaljni agregat s 450 kilovati moči in staromodnim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom. A vse to pravzaprav že vemo, zato je pred vami osem dejstev, ki jih o tem superšportniku morda še niste vedeli.

1.Morda se zdi neverjetno, Porsche je danes namreč proizvajalec vozil z največjim dobičkom na izdelano vozilo, a pred časom so se ukvarjali z resnimi finančnimi težavami. Na začetku preloma tisočletja so iskali rešitve iz vse globljih finančnih težav. Da bi se izkopali iz rdečih številk, so zmanjšali vlaganja v dirkalni program in s prihranjenim denarjem razvili model Cayenne. Če je bil Cayenne prodajni uspeh, pa so se zamerili številnim puristom in ljubiteljem znamke, a Carrera GT dolguje vse ravno temu športnemu terencu. Carrera GT je lahko nastal zahvaljujoč stalnim denarnim prilivom, ki jih je ustvarjala odlična prodaja Cayenna, in zavrženemu desetvaljniku iz programa Le Mans.

Porsche Carrera GT_7

2. Carrera GT ima vgajeno eno najbolj zloglasnih in za vožnjo napornih sklopk v serijskem vozilu. Na spletu obstaja kar nekaj videoposnetkov, kjer smo se smejali hotelskim uslužbenecem ali lastnikom, ki niso znali speljati z mesta ali pa je Porschejeva puščica preprosto obmirovala. Večino krivde nosi prva produkcijska keramična sklopka PCCC (Porsche Carbon Ceramic Clutch) oziroma njen sistem za pomoč pri speljevanju. Porsche je v Carrero GT namestil sistem, ki v mirovanju samodejno spelje in pomaga vozniku. Sistem je kontraintuitiven, saj voznik pri speljevanju ne sme pritisniti stopalke za plin. Namesto tega mora le malenkostno popuščati sklopko in pritisniti na plin šele takrat, ko je sklopka povsem sproščena.

Porsche Carrera GT_4

3. Serijsko je imela Carrera GT prestavno ročico izdelano iz breze in jesena. Z njo so se poklonili modelu 917, ki je imel vgrajeno prestavno ročico iz balze. Poleg tega je les lažji od aluminija in se preko pogonskega sklopa ne segreva, kot se segreva kovina. Za voznike športnikov je to zelo pomembno, saj se je pri dirkanju po dirkališču prestavna ročica lahko zelo segrela in opekla roko voznika. Pri Porscheju so kasneje kupcem ponudili še opcijsko prestavno ročico iz ogljikovih vlaken.

Porsche Carrera GT_5

4. Če natančno pogledate spodnjo fotografijo boste lahko videli, da sta na voznikovi strani sredinski matici na platišču obarvani rdeče, na sovoznikovi strani pa sta v modri barvi. Pri Porscheju so jih barvno ločili ter s tem poskrbeli, da so serviserji takoj vedeli, na katero stran spada posamezna matica. Stvar je še toliko bolj smiselna, ker se leva in desna stran ločita po smeri pritrjevanja.

1349068553563381862 1349068553487641958

5. Carrera GT je prvi produkcijski avtomobil, kjer so uporabili samonosno karoserijo iz plastike, ojačane z ogljikovimi vlakni (CFRP, Carbon Fiber Reinforced Plastic). Arhitekturo za izdelavo školjke so si sposodili pri dirkalniku GT1, ki je leta 1998 zmagal na sloviti dirki 24 ur Le Mansa. Kljub temu, da se končna masa školjke ustavi na vsega 100 kilogramih, je brezstrešna Carrera GT torzijsko bolj trdna kot dirkalnik 911 RSR.

Porsche Carrera GT_17

6. Stroški vzdrževanja so vse prej kot majhni. Menjava olja lastnika stane okoli 1.100 evrov, menjava altenatorja stane 2.200 evrov, pnevmatike, za katere priporočajo zamenjavo na vsaka štiri leta, stanejo vsaj 2.300 evrov. Če vam na avtocesti kamenček razbije vetrobransko steklo, boste za menjavo odšteli več kot 8.000 evrov, menjava sklopke vas bo olajšala za približno 18.000 evrov, servis na 30.000 kilometrov pa vas bo naravnost sezul – zanj bi odšteli več kot 25.000 evrov.

Porsche Carrera GT_6

7. Ime Carrera GT so pri Porscheju že uporabili, vendar ne na samostojnem modelu. Prvi je oznako nosil 356 A, kasneje pa še model 924.

Porsche 356A Carrera GT _1Porsche 924 Carrera GT_1

8. S proizvodnjo so začeli v prvem delu leta 2004, izdelali naj bi samo 500 primerkov. Številko so zaradi velikega povpraševanja dvignili na 1.000 in kasneje še na 1.500 vozil. Maja leta 2006 so predčasno in nepričakovano hitro zaključili s proizvodnjo. Razlog? Strožja pravila glede zračnih blazin v ZDA in posledično prepoved prodaje modela v obstoječem stanju. Na koncu so izdelali 1.270 primerkov.

PO MITARB S91

Avtomobilizem.com (Vir: Porsche, Opposittelock, Jalopnik, Wikipedia. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Škoda s konceptom Vision E napoveduje kupejevsko različico Kodiaqa
Izjemna fotografija, ki skriva novega Bentleya