Novice

Porsche ob 50. obletnici modela 917 predstavil istoimenski koncept

Predstavljeni koncept naj bi predstavljal poklon modelu, ki je leta 1970 postal zmagovalec dirke v Le Mansu.

Porsche 917 je bil prvič predstavljen pred petdesetimi leti na avtomobilskem salonu v Ženevi, za letos pa so pri Porscheju pripravili koncept, ki naj bi bil v njihovem muzeju na ogled od sredine maja. Ob 50. obletnici so predstavniki muzeja predstavili tudi potek restavriranja prvega izdelanega modela 917-001, kjer so bili, podobno kot pri ostalih modelih, pozorni na postopek prenove in uporabo originalnih nadomestnih delov. Sodeč po edini do zdaj objavljeni fotografiji bo tudi najnovejši koncept ponosno nosil številko 23, krasila pa naj bi ga podobna rdeče bela barvna kombinacija kot zmagovalca 24 ur Le Mansa leta 1970.

Porsche 917-001 predstavlja začetek dirkalnega obdobja za model 917 in je bil prvi izmed 25 primerkov, kolikor jih je bilo takrat potrebnih za to, da so lahko pri Porscheju registrirali nov model. Vodja oblikovalcev Hans Mezger je bil zadolžen tudi za razvoj dvanajstvaljnega motorja, obenem pa tudi avtomobila v celoti. Ob prvi predstavitvi v  Ženevi je bil razstavljen v beli barvi s prednjim delom v odtenku zelene – v enaki barvni kombinaciji naj bi bil na ogled tudi v muzeju, kasneje pa sta sledili še belo oranžna in modro oranžna barvna kombinacija. Inženirji in ekipa mehanikov, ki v sklopu muzeja skrbijo za prenovo prvega primerka modela 917, so po večletnem trudu obnovili prvotni model in pri tem uporabili kar največ izvirnih delov, ki so jih seveda primerno konzervirali in obnovili.

Med 14. majem in 15, septembrom letos, naj bi tako v Porschejevem muzeju gostili posebno razstavo “Barve hitrosti – 50 let modela 917”, kjer bo med 14 eksponati prvič na ogled tudi zgoraj omenjena študija.

Avtomobilizem.com (Vir: Porsche, Autoblog. Foto: Porsche.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Je Leon Cupra R ST še vedno Seat?
Po odhodu Ghosna spremembe v načinu vodenja zveze Renault-Nissan-Mitshubishi