Novice

Predelava na avtoplin (LPG) v praksi

V spodnjem prispevku je opisan praktičen prikaz predelave avtomobila Renault Megane z bencinskim motorjem 1.2 Tce (1.197 cm3, 100 KM) na avtoplin (LPG).

Ob vse večjem deležu prodaje vozil z bencinskimi motorji je smiselno pričakovati tudi povečanje povpraševanja po predelavah novih vozil na avtoplin (LPG).  Paleta bencinskih motorjev je vse večja, na voljo pa so v glavnem samo še motorji z neposrednim vbrizgom bencina v valje motorja.

Takšna tehnika vbrizgavanja bencina zahteva od proizvajalcev opreme za vožnjo na avtoplin razvoj primerne opreme za takšne motorje. To pomeni, da je za določen motor (prostornina, moč, koda motorja, koda ECU) razvita strojna in programska oprema za vbrizg plina. Na ta način vgrajevalci sistemov avtoplina nimajo več odločujočega neposrednega vpliva na nastavitve delovanja motorja.

Vgradnja v novo vozilo Renault Megane 1.2 Tce (100 KM) ob popolni podpori proizvajalca opreme poteka po naslednjem postopku:

  1. Standardna vgradnja plinskega rezervoarja, ki je pri tem vozilu lahko zelo velik (650 mm × 250 mm; prostornina 65 litrov) in znaša 52 litrov aktivne prostornine.predelava avtoplin (5)
  2. Vgradnja standardnega polnilnega nastavka pod pokrov za točenje bencina. Pri Renaultu so morda namenoma pustili več prostora za takšne vgradnje.predelava avtoplin (2)
  3. Kljub na videz veliko prostora pod pokrovom motorja pa možnosti za vgradnjo uparjalnika ni veliko.predelava avtoplin (3)
  1. Proizvajalec Lovato je za ta motor predvidel vbrizg plina v sesalni kolektor, zaradi česar je bilo treba vgraditi podaljšane uvodnike, za potrebo vgradnje pa je bilo treba demontirati sesalni kolektor.
  2. Prostora za namestitev plinskih vbrizgovalnih šob je dovolj, tako da je namestitev hitra in enostavna.predelava avtoplin (4)
  3. Za električne povezave je proizvajalec pripravil električne sheme. Večina se spaja nesposredno na konektor ECU, le redke pa na konektorje komponent motorja, kot je na primer visokotlačna črpalka bencina.
  4. Za konec je bilo potrebno samo še kopirati programsko opremo v plinski računalnik ter se zapeljati z avtom na plin.

Poudariti je treba, da motor, dokler se ne segreje na delovno temperaturo, deluje na bencin. Ob preklopu na plin preide v sistem dvogorivnega delovanja, kar pomeni, da ves čas delovanja motorja porabljamo približno deset odstotkov bencina. Ta se še naprej vbrizga skozi bencinske injektorje in sicer pri nižjem tlaku kot sicer.

Nižji tlak bencina vpliva na manjšo porabo dela bencina in na daljšo življensko dobo visokotlačne črpalke bencina, ki je že tako in tako med bolj obremenjenimi deli motorja.

Takšne vgradnje, kjer je vse vnaprej določeno in sprogramirano s strani proizvajalca avtoplinske opreme, so zelo podobne tako imenovani prvi ali serijski vgradnji. Isti proizvajalec namreč proizvaja avtoplinsko opremo tudi za razne avtomobilske znamke za tovarniško vgradnjo. Na podlagi zgornje navedbe pa postane vgradnja avtoplina v nova vozila povsem realna in najbolj smiselna. Le na ta način namreč lahko dosežemo največje prihranke v standardni življenjski dobi vozila.

Vir in foto: Petrol.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Tesli na Norveškem ne gre vse po načrtih
Ekskluzivni ogledi Pininfarininega električnega superšportnika v Montereyu