Novice

Volkswagen je Golfu namenil šibkejši 1,5-litrski agregat TSI

Ko je Volkswagen novembra lani predstavil prenovljeno različico Golfa, je bil eden glavnih adutov ravno novi 1,5-litrski prisilno polnjeni štirivaljni bencinski agregat TSI Evo. Če je bila prej na voljo le močnejša različica, so Nemci sedaj v ponudbo dodali še nekoliko šibkejšo različico, ki bi lahko marsikoga odmaknila od nakupa dizelsko gnanega Golfa.

Nekoliko bolj ekonomična različica se pohvali z variabilno geometrijo turbine in deluje s pomočjo Millerjevega zgorevalnega cikla. V primerjavi z močnejšim agregatom (110 kW), ponuja motor ”le” 96 kilovatov moči in 200 njutnmetrov navora, a bo ravno zaradi tega hitreje prepričal večje število kupcev, ki enostavno ne potrebujejo več moči. Šibkejši 1,5-litrski agregat je hkrati tudi nekoliko bolj varčen, saj v povprečju porabi med 4,8 do 5,0 litrov na 100 prevoženih kilometrov in izpusti od 110 do 116 gramov CO2.

Za njegovo varčnost poskrbi še napreden sistem aktivnega izklopa valjev. Ob neobremenjenosti motorja lahko deluje le na dveh valjih ali pa (v primeru jadranja) enostavno izklopi vse štiri valje; v tem primeru Golf za delovanje izkorišča silo koles, vitalne funkcije pa poganja litij-ionska baterija. Deaktivacija valjev je mogoča med 1.400 in 3.200 vrtljaji na minuto, jadranje pa v primeru samodejnega menjalnika DSG do hitrosti 130 km/h.

Novi motor je že na voljo za naročila v Nemčiji, kjer se cene za model pričnejo pri 23.725 evrih oziroma pri 25.775 evrih za karavansko različico. Doplačilo za samodejni menjalnik in pridobitev funkcije jadranja je 2.000 evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor1. Foto: Volkswagen.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Volkswagen je Golfu namenil šibkejši 1,5-litrski agregat TSI"


uros11
6 leta 8 meseci nazaj

Silo koles izkorišča, piše…… kot da avto brez koles, ki se giblje s hitrostjo 150 km/h, bi se kar nehal premikati, če bi spustil gas. Kot da preostanek avtomobila, če mu odštejemu kolesa, nima neke gibalne količine, energija v kolesih pa omogoča še kilometer lagodne vožnje….

pleomax
6 leta 8 meseci nazaj

Torej ima manjši navor in večjo porabo kot enako močan 3-valjni PSA 1.2 THP 🙂

pskoda
6 leta 8 meseci nazaj

Več imam jaz porabe z tdijem +6l tovarniško kao 4.2l povprečne. Z tem bi bilo vsaj 8l

mrtwelvetrees
6 leta 8 meseci nazaj

“saj v povprečju porabi med 4,8 do 5,0 litrov na 100 prevoženih kilometrov”, realno potrebno dodati še dober liter.

 
Infinitijev retro dirkalnik je prava paša za oči
Honda Jazz prihaja v Frankfurt z novim i-VTEC motorjem

Več vsebin

Testi

Kljubovanje trendom

Mazda3 Skyactiv G150 Plus SO ST
Novice

Seat Tarraco je španski Kodiaq iz Nemčije