Novice

Prikazovanje na vetrobranskem steklu tudi v treh dimenzijah

Jaguar Land Rover za naslednjo generacijo prikazovalnikov na vetrobranskem steklu razvija 3D tehnologijo, s pomočjo katere bi lahko zmanjšali voznikov odzivni čas.

Cilj inženirjev naj bi bil razviti zmogljiv prikazovalnik v tridimenzionalni tehnologiji, ki bi na vetrobranskem steklu posredoval podatke o trenutnih razmerah ter navigacijske podatke z varnostnimi opozorili, kot so opozorilo ob nenamerni menjavi voznega pasu ter o morebitnih nevarnostih pred nami. Prikaz v treh dimenzijah naj bi tudi v slabših voznih razmerah in ob zmanjšani vidljivosti vozniku podajal potrebne informacije ter omogočal največjo možno osredotočenost na cesto, saj naj bi bile ob pomoči obogatene resničnosti informacije prikazane na cesti pred nami.

Za implementacijo 3D tehnologije so se odločili tudi na podlagi rezultatov študije, izvedene v Nemčiji, kjer so ugotovili da uporaba prikaza v treh dimenzijah lahko izboljša reakcijski čas ob opozorilu in izboljša globinsko percepcijo. Raziskave in razvoj tovrstnih sistemov potekajo v sodelovanju s centrom za napredne fotonske tehnologije in elektroniko (CAPE) na univerzi v Cambridgeu.

Sistem naj bi z zaznavo premikov glave in oči omogočal prikaz tridimenzionalnih vsebin brez potrebe po ločenih zaslonih ter uporabi posebnih očal, kar naj bi omogočalo prikaz individualnih vsebin vsakemu uporabniku. Tehnologija bo seveda poleg informacij podpirala tudi prikaz zabavnih vsebin in filmov, prilagojenih željam posameznega uporabnika.

Tehnologija naj bi bila uporabna tudi v avtonomnih avtomobilih prihodnosti, kjer naj bi do izraza prišla predvsem zabavnejša plat, ter naj bi postala del znamkine vizije pametne kabine (Smart Cabin), medtem ko cilj podjetja Jaguar Land Rover v sklopu programa Destination Zero še naprej ostaja prihodnost brez emisij ter brez zastojev in nesreč.

Avtomobilizem.si (Vir in foto: Jaguar Land Rover.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Mercedes-Benzova električna družina bogatejša za kombi
Porsche pokazal še del Taycanove armaturne plošče