Novice

Prihodnost skupine Jaguar Land Rover bi bila lahko zelo zanimiva

Skupina Jaguar Land Rover ima za naslednjih nekaj let ambiciozen načrt, na ceste bosta zapeljala Jaguar XE in F-Pace, vendar naj bi bil to šele začetek obsežne ofenzive, ki jo pripravlja britanski proizvajalec vozil, kot sklepajo pri ameriškem MotorTrendu.

Zaradi strožjih zahtev o izpustih in povprečni porabi bo Jaguar v letu 2016 zamenjal trenutni trilitrski šestvaljnik z bolj učinkovitim in močnejšim vrstnim šestvaljnikom Ingenium, ki bi mu lahko za doseganje emisijskih zahtev pomagala turbina. Jaguarjev dolg pokrov motorja naj bi bil po mnenju Motor Trenda idealen partner za vgradnjo vrstnega šestvaljnika, ki je bil vrsto let del znamkine zgodovine in ga bodo pri proizvajalcu verjetno z veseljem vključili v svojo ponudbo. Trenutno prihaja vrstni trivaljnik Ingenium v modelih Evoque, Discovery Sport, XE in F-Pace.

Zahvaljujoč uspešnosti in popularnosti modela F-Type naj bi pri Jaguarju trenutno ne hiteli s predstavitvijo naslednika ostarelega XK. Britanski proizvajalec naj si ne bi želel, da bi prihodnji XK vplival na prodajne rezultate modela F-Type, zato naj bi v novi generaciji XK ne bil čistokrvno športno vozilo. Osredotočen naj bi bil na luksuzne kupce, svoje smernice pa naj bi iskal pri modelu XJ Coupe ter s številnimi posodobitvami mešal štrene Mercedes-Benzu S Coupe, Bentleyu Continental in Rolls-Royceu Wraith. Postavlja se vprašanje ali so pri Jaguarju sposobni narediti resnega konkurenta tem prestižnim vozilom, a bo le čas pokazal, kako se bodo stvari razvijale – navsezadnje bi se lahko pri Jaguarju celo odločili, da prekinejo razvoj modela XK.

XE naj bi bil na dobri poti, da postane najbolje prodajani Jaguar, kar bi pri znamki lahko izkoristili tako, da bi na trg poslali številne karoserijske različice – običajni limuzini bi se lahko pridružili še karavan, kupejevska različica in nenazadnje celo brezstrešna izvedenka. Ob tem bi se XE R z okoli 500 ”konjskimi močmi” postavil ob bok  konkurentom kot so Audi RS 4, BMW M4, Cadillac ATS-V, Lexus RC F in Mercedes-AMG C63. Ker pa Jaguar za svoje šest- in osemvaljnike uporablja isti blok motorja, je moč sklepati, da bi pod pokrov športnika lahko namestili eden ali drugi agregat.

MotorTrend še ugiba, da bi pri Jaguarju lahko razmišljali celo o večjem športnem terencu, ki bi bil pozicioniran nad model F-Pace, a naj bi o njegovem razvoju odločali prodajni rezultati modela F-Pace. V kolikor bi večji terenec dobil zeleno luč, bi imel lahko tri vrste sedežev in bi se lahko imenoval J-Pace (začetno črko bi si sposodil od modela XJ).

Avtomobilizem.com (Vir: MotorTrend. Foto: Jaguar.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Fiat resno v pripravo roadsterja 124 Spider
Skupina Volkswagen pobrala nagrado za inovativnost