Novice

PRIMA na področju električne mobilnosti

Tokratni test PRIMA je bil precej drugačen od dosedanjih šestih, ki smo jih s kolegi izvedli v preteklih treh letih. Za začetek zato, ker je edina skupna točka naše sedmerice na štirih kolesih, da so vsi izključno električno gnani.

Naš primerjalni test PRIMA smo v skladu s trendi začasno prekrstili v e-PRIMA in se lotili pregleda obstoječega stanja električnih avtomobilov na slovenskem trgu. Čeprav se to, tako na hitro, sliši enostaven posel, je bil vse prej kot to. Lotili smo se jih namreč tako z vidika ponudbe, kot tudi glede najpomemnejših značilnosti njihove uporabe.


PRIMA smo: Avto Fokus, Finance, Siol, Volan, Žurnal24 in Avtomobilizem.com.


S pomočjo slovenskih avtomobilskih zastopnikov smo v obdobju, ko električna vožnja vse pogosteje postaja tema bolj ali manj resnih pogovorov, ob bok lahko postavili:

e-PRIMA uvodnik 1

Seveda se zavedamo, da gre za zelo različne modele, a smo jih postavili na cesto z namenom seznanjanja s številnimi vidiki elektromobilnosti. Morda ste že med tistimi, ki električnega avtomobila ne bi več zamenjali za bencinski ali dizelski, lahko pa tudi med precej številčnejšimi, ki jih brezemisijska vožnja sicer zanima in privlači, a o njej še premalo vedo ali se jim zdi predraga, da bi resneje razmišljali o prehodu. Seveda obstaja tudi tretja skupina, v njej so vsi tisti, ki ne verjamejo v resen preboj izključno električnih evtomobilskih pogonov.

Prima-primary

Prepričani smo, da se bo med zapisi za vsakega našlo kaj novega. Prve lahko pričakujete že v petek, 12. aprila 2019.

Avtomobilizem.com (Foto: PRIMA.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "PRIMA na področju električne mobilnosti"


Locher
1 leto 1 mesec nazaj

Prihodnost je (vsaj zame) še daleč. Zanimati se bom začel šele, ko bo tržni delež večji od 80%, za stare primerke pa bo že znano, kakšen je TCO daleč po poteku garancije.

Govorim o desetih ali morda dvajsetih letih?

J.McLane
1 leto 1 mesec nazaj

Za dizle se je folk začel zanimat že mnogo prej kot pa takrat ko so dosegli 80% delež (btw. do tam sploh nismo prišli). Podobno pričakujem z EV, delež se bo počasi in vztrajno povečeval, nekaterih to pač ne bo ganilo, debate bo pa vseeno ogromno, tako kot jo je bilo pri dizlih.

Locher
1 leto 1 mesec nazaj

McLane, verjetno se strinjamo, da diesli niso tako zelo različni od bencinsko gnanih bratov (vožnja, servisiranje, domet, servisna mreža, znanje lokalnih mehanikov). Razlika med diesli in vozili na elektriko pa je velika in prehod s sabo nosi posledice tudi na drugih vidikih lastništva.

Pri tehniki sem konzervativno nastavljen in beta testiranje prepuščam drugim. Nisem niti influencer niti mi ni treba biti prvi in glavni na vasi. Zame je pomembno, da tehnika dela kot mora, pa četudi je gold.

Ivan36
1 leto 1 mesec nazaj

Ne še full electric! Zato, ker ni niti polnilnic povsod hitritrih malo pa še na vsakih 180km prevoženih čakati vsaj 2 uri da se napolni do 80%…. ne gre še! Tu je poleg nakupa EV vozila še osebna poraba € med čakanjem na polno baterijo. Vsaj še 250€ na mesec!

J.McLane
1 leto 1 mesec nazaj

Tehnologija je tu, infrastruktura bo pa tudi kmalu. S Teslo Model 3 je nekdo v US v enem dnevu odpeljal 990 milj, na polnilnicah je vse skupaj porabil 1 uro in 38 minut. To je mogoče s polnilnico z močjo 150 kW, napovedane so pa že 350 kW polnilnice.
https://insideevs.com/tesla-model-3-1000-mile-trip-charging-time-cost/

Danes je tako, da če nimaš možnosti polnit doma ponoči pač EV ni ravno praktičen, potencilanih kupcev z garažami je vseeno ogromno.

Skyen
1 leto 1 mesec nazaj

Začetek 3. svetovne vojne, če bo zmagal E-golf 🙂

 
Elektrika – da ali ne?
Tehnični šef Ford Performance odhaja v Hyundai