Novice

Proizvajalci avtomobilov prosijo za leto odloga v doseganju emisijskih standardov

Kljub veliki odmevnosti dizelskega škandala, je Carlos Ghosn, tokrat v vlogi vodje interesnega združenja evropskih proizvajalcev avtomobilov ACEA, v ostrem pismu evropskim ministrom poudaril, da je načrt omejitve emisij dušikovih oksidov na 80 mg/km do septembra 2018 povsem nerealističen ter ponovno prosil za enoletni odlog.

Evropski proizvajalci avtomobilov že nekaj časa v zakulisju lobirajo za enoletni odlog uvedbe načrtovane meje emisij NOx na 80 mg/km. Omejitev naj bi stopila v veljavo 1. septembra 2018 ter bi veljala za vse nove osebne avtomobile in dostavnike

Kljub trenutni javni izpostavljenosti proizvajalcev v povezavi z afero Dieselgate je v ostrem pismu, namenjenemu ministrom EU na četrtkovem srečanju v Luxemburgu, Carlos Ghosn v imenu združenja ACEA zapisal, da je predviden urnik povsem nerealističen.

Ghosn trdi, da bi do septembra 2017 lahko pripravili le nekaj kratkoročnih izboljšav, za vsa nova vozila pa je po njegovem mnenju bolj primeren rok do septembra 2019.

Po navedbah neimenovanih virov naj bi enako sporočilo na torkovem srečanju z evropsko komisarko Elżbieto Bieńkowsko prenesel tudi Volkswagnov predstavnik Herbert Diess.

Evropska komisija želi pripraviti podlage za preverjanje emisij v realnih pogojih (RDE) do naslednjega leta, testiranje pa naj bi na vseh novih vozilih uporabljali od jeseni 2018 dalje.

Bieńkowswka je sicer v svojem pismu ministrom 25. septembra zapisala, da je Volkswagnova emisijska prevara v ZDA pretresla vse ter obljubila, da Komisija ne bo imela pri prevarah nobene milosti: »Potrebno bo oceniti ali obstaja potreba za dodatne omejitve osnutka predloga RDE v luči raziskave zadeve Volkswagen.«

Trenutno kar devet od desetih dizelskih avtomobilov v Evropi presega emisijske normative EU, pri čemer povprečno vozilo oddaja sedemkratno dovoljeno količino škodljivih dušikovih oksidov.

Ghosn je v pismu še namignil, da so imeli ameriški regulatorji v raziskavi emisijskih odstopanj dodatne motive: »Razumemo, da želijo Združene države izzvati globalen vodilni položaj evropskih proizvajalcev v tej tehnologiji, kar je v celotni verigi dobaviteljev v Evropi ustvarilo dodatna delovna mesta.«

Namigovanja vodje združenja ACEA, da gre za napad na evropske proizvajalce avtomobilov, se zdi precej absurden. Greg Archer, predstavnik evropske neprofitne organizacije za transport in okolje EFTE (European Federation for Transport and Environment), je ob tem izjavil: »Medtem ko avtomobilski proizvajalci trdijo, da so dizelski avtomobili že čisti, prosijo industrijske ministre za odlog implementacije novih emisijskih pravil za nova vozila. Čas je, da očistijo tako svoj nastop kot tudi svoje avtomobile.«

Pismo združenja ACEA se zdi le še eden izmed poskusov za podaljšanje rokov za doseganje zastavljenih emisijskih normativov. V njem se Ghosn med drugim pritožuje, da se aktualna debata o uporabi naprav za goljufanje zamenjuje s pomembnejšo na temo boljšega merjenja realnih emisijskih vrednosti. Dodaja, da bodo zaključki pogovorov lahko vplivali na ogromno količino dizelskih vozil, ki prihajajo iz evropskih tovarn.

Avtomobilizem.com (Vir: The Guardian. Foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Brezstrešni Evoque se predstavlja na prav poseben način
Nov Renaultov salon v Slovenj Gradcu