Novice

Renault Clio s pogonom na plin tudi v Sloveniji

S prvim junijem je slovenskim kupcem na voljo Renault Clio z novim motorjem na dve vrsti goriva, bencin in avtoplin, ki ga izdelujejo v novomeškem Revozu.

Slovenski avto leta 2020 v različici TCe 100 LPG prispeva nižje stroške goriva in zmanjšan izpust CO2, ob nakupu tega modela pa naj bi bili deležni določenih davčnih olajšav ter možnosti pridobitve ugodnega kredita preko Eko sklada. Renault Clio z novim turbinsko podprtim trivaljnikom TCe 100 LPG ima v primerjavi z enakovrednim bencinskim motorjem približno 8 odstotkov nižje izpuste CO2. Primeren je za raznovrstne potrebe, saj je prodajna mreža polnilnic utekočinjenega naftnega plina (UNP / LPG) v Sloveniji dovolj razvejana.

Motor lahko deluje na bencin ali avtoplin, avtomobil pa ima vgrajeni dve ločeni posodi za gorivo, ki omogočata skupni doseg preko 1.000 km. Dodatna posoda za avtoplin prostornine 32 l je izdelana iz jekla in je nameščena v prostoru za rezervno kolo, sistem pa dopolnjujejo nepovratni ventil, omejevalnik napolnjenosti do 80 odstotkov, omejevalnik pretoka, elektromagnetni ter varnostni ventil. Vgradnja naprave za pogon na plin je opravljena neposredno v tovarni, zato veljajo enaki garancijski pogoji kot za katerikoli drug motor, kupcu pa takšen pristop olajša naročanje brez dodatnega čakanja na izvedbo predelave.

Preklapljanje med pogonom na plin ali bencin poteka samodejno ali ročno, s posebnim stikalom v potniškem prostoru, izbrano gorivo pa ostane v uporabi tudi po ponovnem zagonu motorja., medtem ko v samodejnem načinu sistem preklopi na bencin ob izpraznitvi posode s plinom.

Renault Clio TCe 100 LPG sestavljajo v Revozu, kjer so od letošnjega januarja izdelali 1.400 vozil s tem motorjem, namenjenih trgom v Italiji, Španiji, Franciji ter na Poljskem in na Portugalskem. V Revozu jim je, kljub kompleksnosti uvedbe motorja in celotnega sistema, uspela popolna integracija v obstoječi delovni proces, saj se vsi sestavni deli, vključno z rezervoarjem za plin, vgrajujejo na isti liniji kot preostali modeli.

Novi Renault Clio TCe 100 LPG bo na voljo v različici Zen, za katero cena z že vključenim rednim popustom v višini 500 evrov znaša 13.590 evrov, ali v različici Intens, ki bo kupcem na voljo od 15.190 evrov naprej.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Renault.)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Renault Clio s pogonom na plin tudi v Sloveniji"


xxl
1 mesec 12 dni nazaj

Barvo Renault.

mrtwelvetrees
1 mesec 12 dni nazaj

Mene ZELO moti da te posode za plin tako majhne. Razumem da nimajo druge možnosti kot na mesto rezervnega kolesa, ampak to je premalo ! Če se ne motim je dno kjer je rezervno kolo – plastično, je tako težko zamenjati dno, zmanjšati posodo za gorivo (bencin) manjšo in vgraditi večjo posodo za plin. Očitno bi bilo prevelik strošek razvoja le tega in stroški. Bla bla bla…. Eh škoda besed.

 
Renault meri na 2 milijardi evrov nižje fiksne stroške
Audijev projekt Artemis za pospešen razvoj avtomobilov